Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Imtech: meer dan cijfers alleen

Imtech: meer dan cijfers alleen

 

Beleggers kijken bij de halfjaarcijfers van Imtech niet zo zeer naar de resultaten als wel naar de probleemdossiers waarmee de technische dienstverlener kampt. Dit bleek uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

Vooral de verkoop van de divisie ICT, de ontwikkeling van de schuldpositie en de onderhandelingen met de banken zullen de aandacht trekken.

Imtech gaf aan ICT voor het einde van het derde kwartaal te verkopen. De analisten schatten de opbrengst van een verkoop van ICT op 200 tot 300 miljoen euro, met name ook afhankelijk van hoe groot de animo voor het onderdeel is.

De onderhandelingen met de banken komen volgens analist André Mulder van Kepler Cheuvreux vermoedelijk uit op een gedeeltelijke schuldconversie. "Een claimemissie lukt niet meer", aldus Mulder wijzend op de lage koers van Imtech.

Volgens Mulder moet er zo'n 800 miljoen euro aan kapitaal bij. De verkoop van ICT kan een stuk daarvan voor zijn rekening nemen, maar ook bij een succesvolle verkoop rest er nog altijd "een gat" van 500 miljoen euro. "De aandeelhouder krijgt de rekening [hiervoor] gepresenteerd", zo verwacht Mulder.

Zowel Mulder als analist Dirk Verbiesen van KBC Securities menen dat Imtech meer tijd nodig heeft om de problemen op te lossen. De vraag is of de technische dienstverlener deze tijd ook krijgt.

Recent schreef De Telegraaf dat financiers van Imtech schuldpapier met flinke kortingen verkopen aan zogenoemde distressed debt fondsen.

De kwartaalcijfers zullen na de tussentijdse update van eind juli vermoedelijk weinig verrassing bevatten. "Niet heel spannend", aldus Verbiesen, na de verkapte winstwaarschuwing in de ogen van de analist van eind juli.

Imtech gaf aan dat de orderinstroom, de omzet en de marge op het operationele bedrijfsresultaat het afgelopen kwartaal in lijn waren met het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden boekte de technische dienstverlener een omzet van 1.120 miljoen euro en werd er voor 1.137 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald. Het operationele verlies (EBIT) kwam uit op 33,5 miljoen euro en het resultaat uit voortgezette activiteiten bedroeg ruim 77 miljoen euro negatief.

Onderliggend stelde Imtech afgelopen kwartaal teleur, zo constateerde Verbiesen, en dat betekent een slechte onderhandelingspositie voor de technische dienstverlener met zijn investeerders.

De nettoschuld bedroeg eind juni dit jaar circa 1.040 miljoen euro. Ultimo maart was dit nog 895 miljoen euro. De opgelopen schuld was deels te danken aan kosten die de onderneming maakte voor de nieuwe kredietafspraken met de banken en anderzijds onder meer een oplopend werkkapitaal en reorganisatiekosten.

Imtech komt dinsdag voorbeurs met de cijfers over het tweede kwartaal. Het fonds opende maandag bijna 4 procent hoger op 0,37 euro.

 


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 26 augustus 2014 01:11
    Als ik voldoende geld zou hebben, dan zou ik het wel weten:

    Stap 1. Koop 400mln aandelen Imtech
    Stap 2. Doe een bod op ICT van 500 mln (gewoon openbaar via de Telegraaf)
    Stap 3. Verkoop de 400 mln aandelen Imtech met ca. 600mln winst

    Resultaat: Een cash positie van 100 mln en eigenaar van de ICT tak van Imtech.

    Voor de gene die dit niet direct begrijpen.

    400 mln aandelen Imtech kosten 200 mln euro. Ik ga uit van een gemiddelde prijs van 0,50 (dus -200M tot nu)
    Vervolgens doe ik een bod, en ik neem aan dat ik het ook krijg voor 500 mln. (dus -700M tot nu)
    De beleggers worden heel blij en gaan massaal kopen, koers zal ten minste terug gaan naar 2 euro. Ik ga mijn aandelen dan verkopen. Dat levert 800 mln op. (dus +100M)

    Daarnaast heb ik de ICT tak gewoon nog. Mogelijk zou ik die nog kunnen verkopen of opdoeken. Opbrengst: 350 mln (ik heb de tijd). Resultaat is 100 mln + ICT of als ik voor de verkoop ga, een plus van 450 mln.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links