Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jackson Hole vooruitblik

Jackson Hole vooruitblik

 

Fed-voorzitter Janet Yellen speecht om 16:00 uur over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Punt. Veel verder gaat het eigenlijk niet in de voorbeschouwingen op Jackson Hole, het grote centrale bankiers weekendje-weg komende dagen in dat Amerikaanse gat in de Rocky Mountains, Jackson Hole.

Het plaatsje heeft een reputatie, want Yellens voorganger Ben Bernanke kondigde er maar liefst twee keer een stimuleringsprogamma aan. In het meest extreme geval kan Yellen hinten wanneer de Fed de rente gaat verhogen (de marktgaat uit van zomer 2015), want wat kan ze verder nog zeggen?

Het thema dit jaar is: Re-Evaluating Labor Market Dynamics

Wat gaat Yellen zeggen? Ja, de arbeidsmarkt ontwikkelt zich beter dan verwacht - blablabla - maar de economie blijft maar in slack-modus - blablabla - en niks is definitief en de Fed blijft alle opties open houden - blablabla. Zeg maar hoe aandelen, rentes, valuta en commodities hier op reageren.

Over de ECB, BoE, PBoC en BoJ vindt u in alle vooruitblikken bar weinig terug. Ja, bijvoorbeeld Bloomberg, Reuters en vooral Wall Street Journal herhalen tot uit den treure wat de problemen zijn in die landen en voor welke uitdagingende centrale banken, maar of iemand écht iet zegt?

Wat zeg ik, tot mijn verbazing kom ik in WSJ in het stuk van Fed-watcher bij uitstek Jon Hilsenrath helemaal niets tegen over de ECB. Voorbeurs schreef ik ook al, ik kan me niet voorstellen dat ECB-president een dinnerspeech vananvond aangrijpt om een whatever it takes donderpreek te geven.

Op Bloomberg lees ik dat er ook protest is: mensen lopen er rond met een What Recovery? t-shirt. Daar hebben ze helemaal gelijk in, maar zijn ze niet aan het verkeerde adres? Wereldwijd hebben centrale banken gedaan wat ze konden, meer dan dat zelfs en enorme risico's genomen.

Het is naar mijn bescheiden smaak de politiek die de schuldige is: noem mij één land dat écht iets heeft gedaan om economie, (semi-)overheid, staatsfinanciën, politiek, belastingstelsel, arbeidsmarkt, huizenmarkt of wat dan ook te hervormen. Deze crisis reinigt niet, dát is het grote probleem.

Voor de liefhebbers, hier is de hele agenda:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links