Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dubbele jaartop

In een week tijd is de AEX fors opgelopen vanaf de horizontale steun van 393. Tijdens deze stijging werd de correctie afgerond met de beweging door de dalende toppenlijn. Ondertussen test de AEX alweer de zone 406,70 tot 410,40.

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat dit in het zeerkortetermijnbeeld de richtzone was waar een tijdelijk topje kon worden gevormd voor een kortstondige en beperkte terugtest.

We moeten in de komende dagen dan ook alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt kunnen zijn van deze door mij verwachte terugtest.

Island reversal

In de afgelopen weken werden steeds meer signalen gegeven die wezen op de eindfase van de ruim 4 weken durende vierde correctie van dit jaar. Hij vormde bij het dieptepunt van 388 een island reversal bodempatroon.

Deze bodem viel samen met en test van de onderkant van het vlagpatroon en een test van zowel de langere stijgende bodemlijn op de daggrafiek als een test van de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn op de weekgrafiek.

De bovenkant van de opwaartse gap van dit bodempatroon (391,80 – 393) werd vorige week continu gebruikt als bodem. Eind vorige week brak eerst de RSI door zijn dalende toppenlijn na een test van de belangrijke 30-puntengrens.

Terugtest

Begin deze week volgde de doorbraak van de MACD door zijn toppenlijn en werd een positieve crossing in deze indicator bewerkstelligd. Het belangrijkste signaal werd echter afgelopen dinsdag gegeven met de doorbraak door de dalende toppenlijn, het eindsignaal van de vierde correctie.

Een dag later volgde nog een precieze terugtest naar deze voormalige dalende weerstandslijn. Ondertussen is de AEX weer verder opgelopen en de kans is reeel dat hij vandaag de zone 406,60 – 410,40 binnentrekt.

Bij 406,60 ligt het 50-daags gemiddelde en bij 410,40 is de vorige top (voormalige 1e lagere top) te vinden. In deze zone verwacht ik de vorming van een tijdelijk topje en de start van een beperkte terugtest.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Trend blijft opwaarts

Mocht dit scenario plaatsvinden, dan ontstaat ook een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon over de afgelopen weken met de neklijn rond de 410. Na een korte terugtest houd ik rekening met een vervolgstijging richting de 420 (jaartop) in de komende weken.

Een doorbraak hierboven zou mij in de maand september overigens ook niet verbazen, de trend blijft opwaarts gericht en een verdere stijging naar hogere jaartoppen blijft het meest realistische scenario. Opvallend is verder dat het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vierde correctie (61,8%) bij 408 is te vinden.

Het is echter onmogelijk te zeggen waar precies een topje gevormd gaat worden in de komende dagen, maar de krappe zone 408–410 is aan te houden. Hierbinnen ligt verder ook nog de voormalige dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar.

Oude weerstand

Een te berekenen koersdoel voor de komende maanden ligt overigens bij de 440 tot 450. Hier ligt niet alleen de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de weekgrafiek, maar ook een oude horizontale weerstand van jaren geleden en bij 440 ligt verder ook nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van deze vierde correctie.

Hiermee zou de onderkant van mijn eind vorig jaar afgegeven koersdoel (450 – 470) ook alweer worden getest. Zover is het echter nog lang niet en we ons nu focussen op het kortetermijnbeeld en de mogelijke terugtest, maar de opwaartse potentie voor de komende maanden is dus nog steeds groot.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

392 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 22 augustus 2014 08:55
    Als Bas een topje verwacht, zal iedereen wel flink aan het kopen slaan om zijn ongelijk te bewijzen en zal de AEX wel in 1 keer door stijgen naar 420... :-) Toch voor de zekerheid mijn long boosters 389,86, gekocht op 1,50 en 1,33 verkocht op 1,77...
  2. powertje 22 augustus 2014 09:43
    quote:

    Frysk schreef op 22 augustus 2014 09:33:

    Ter afdekking van mijn shorts nog een BL 393.79 meegenomen voor 1.23.

    Verkocht op 1.34
    Frysk handel jij altijd op enkele uren / dagen?
    Athans zo kom je over op mij.

    Mag ik je misschien vragen hoeveel rendement je hiermee per jaar maakt?

    Zelf trade ik over enkele weken / maanden.
    Zoals ik nu ingestapt ben tussen de 390 a 400... en blijft zitten tot 420 of iets hoger.
    En Daarna pak ik mijn winst. (of mijn stop loss op winst van me turbos moet aangetikt worden)
    Dan moet ik mijn posities gaan herzien.
  3. Ali Babba 22 augustus 2014 10:03
    @Bas:
    "Bij 406,60 ligt het 50-daags gemiddelde en bij 410,40 is de vorige top (voormalige 1e lagere top) te vinden. In deze zone verwacht ik de vorming van een tijdelijk topje en de start van een beperkte terugtest."

    welke TA indicatoren of andere middelen geven je aan dat in de zone 406,60-410,40 volgens jouw de terugtest te verwachten is? Of is dit meer een gevoelswaarschuwing, wat overigens zeker geen kwaad kan als men verwacht dat jouw doel in een rechte lijn gehaald gaat worden.
392 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links