Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederland of Noorwegen?

Nederland of Noorwegen?

 

Stomverbaasd ben ik dat deze zo vaak is geretweet. Zelf volg ik dat Noorse oliefonds - het Norway Sovereign Wealth Fund van Norge bank - redelijk op de voet en dit is voor mij een beetje een routinematige tweet. Het houdt dus meer mensen bezig en daarom dit blog

 

 

Minder vaak geretweet, maar deze voegde ik er nog aan toe. Rente-op-rente- en dividend-op-dividend-effect, hier op IEX hoef ik u dit niet uit te leggen. Nu iets meer dan 1%, maar als Noorwegen minimaal 10% van de wereldmarktkapitalisatie bezet, praat ze mee in de wereld als ze wil.

 

 

Dat het Noorse oliefonds ook zo bij ons in de belangstelling staat is logisch. Waar de Noren de opbrengsten uit fossiele brandstoffen voor ik meen ongeveer de helft beleggen in dat nationale (pensioen)fonds, geeft Nederland het aardgasgeld al ruim vijftig jaar vrolijk voor de volle 100% uit. Ieder jaar weer.

Vorig jaar rekende ik het op een sigarendoos uit: we hadden nu ongeveer een even groot potje als de Noren gehad, als wij (de helft) van het aardgasgeld ook in een beleggingsfonds hadden gestopt. Over zoveel domheid trek ik mij de haren uit mijn hoofd, maar ben er iets genuanceerder over gaan denken.

Want hoe groot was onze pensioenpot van nu rond 1 biljoen euro geweest als we dat hadden gedaan? Ongetwijfeld minder. Want al dat aardgasgeld zwengelde de economie aan en daarmee de salarissen en pensioengelden. Hetzelfde geldt huizenwaarde en ons spaar- en beleggingsgeld. Kortom, het geld is zeker niet helemaal weg.

Helaas is dit alleen een onmogelijke rekensom. De zuinige calvinist in mij had gevoelsmatig toch liever zo'n nationaal beleggingsfonds gehad. Had vast meer opgeleverd, maar dat kan ik niet hard maken. Als iemand hier ook maar iets zinnigs over kan zeggen, houd ik me warm aanbevolen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 21 augustus 2014 13:23
    We hebben het niet alleen "uitgegeven", we hebben er infeite voor gezorgt dat ons overheidstekort kleiner is gebleven. Mede daardoor hebben we als land een AAA/AA rating en betalen we dus weinig rente voor die schulden.
    Reken maar eens uit wat gemiddeld 1% extra rente over de afgelopen 50 jaar op onze (gemiddeld 500 mln grotere) staatsschuld zou hebben gekost. Dan heb je denk ik de totale opbrengst.
  2. el toro invencible 21 augustus 2014 13:37
    Noorwegen heeft de triple AAA rating, staatsschuld 29.5%.
    Noorwegen laat op een pijnlijke wijze zien waar Nederland gefaald heeft.
    De honderden Nederlandse pensioenfondsen werken veel minder effectief dan 1 staatsfonds. Denk alleen al aan 20k personeel bij de fondsen.
    De pensioenen hadden wel het dubbele kunnen zijn met een olie/gas fonds.
  3. Mr Greenspan 21 augustus 2014 14:03
    quote:

    pafex schreef op 21 augustus 2014 14:00:

    Waar ik me over verbaas is dat Nl daar niet alsnog mee begint. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Er zit nog genoeg gas in de grond om daar alsnog mee te beginnen.
    Zo verbazingwekkend is het toch niet, de overheid houdt van geld uitgeven (en uitdelen).
  4. forum rang 5 theo1 21 augustus 2014 14:31
    De overheid is gewend geraakt aan de cashflow.

    Wat me voor de Noren wél een dilemma lijkt, is wanneer dat fonds moet gaan beginnen met uitkeren. Wanneer gaan de Noren die dikke $6000 per jaar cashen? En wat voor invloed zal dat op de economie hebben? Als iedere Noor ieder jaar $6000 gestort krijgt, wie gaat er dan nog achter de kassa zitten in de supermarkt? Of is het puur bedoelt als pensioenfonds dat mensen pas na hun 65e gaat uitkeren en daarvoor niks? Want per gepensioneerde is alleen het rendement per jaar natuurlijk nu al veel hoger dan die $6000.
  5. Five Aces 21 augustus 2014 20:06
    Klopt. Daarbij is het leven in Noorwegen ook veel en veel duurder. Kijk wat een nieuwe BMW kost, consumptiegoederen enz, en wat er aan inkomstenbelasting geheven word. Salarissen zijn er ook wat hoger en er is minder bevolking. Dus die Noorse regering haalt het wel op sen andere manier binnen :)
  6. fondu 21 augustus 2014 21:25
    Politici gedragen zich meestal niet erg calvinistisch als je ze een pot geld geeft en vraagt aan de lange termijn te denken. De fossiele brandstofvoorraad is eindig, dus moet je de opbrengsten ook als een tijdelijk extraatje zien. Daarom had Nederland ook beter voor een investeringsfonds kunnen kiezen dan het geld zonder te oormerken maar in de jaarlijkse begroting te storten. Nederland heeft ongetwijfeld noodzakelijke investeringen (o.a. Deltawerken) naar voren kunnen halen zonder de staatsschuld te laten oplopen. Maar nooit werd duidelijk gemaakt wat de regering ieder jaar precies met de opbrengst ging doen. Dat debat is er nooit geweest en daarom mag je ook gerust zeggen dat de gasopbrengsten verjubeld zijn. We zien wel wanneer het aardgas op is, ook daarover is geen debat, laat staan dat we nu al op op die situatie anticiperen. "Na ons de zondvloed" i.p.v op z'n Noors "regeren is vooruitzien". Vraagje: waar belegt dat Noorse fonds eigenlijk in?
  7. forum rang 5 theo1 22 augustus 2014 11:50
    quote:

    piersmits schreef op 21 augustus 2014 17:12:

    hier in noorwegen ontbreekt wel een goed pensioenstelsel, elkele bedrijven en de overheid zijn de uitzondering. nederlanders hebben ook een gigantische spaarpot.
    Noorwegen is ongetwijfeld niet perfect en ook daar zal wel het nodige misgaan. Maar als het gaat om het beheer van de opbrengsten van delfstoffen, doen ze het denk ik toch wel een stuk beter dan Nederland.

    De Nederlandse pensioenfondsen zijn gevuld uit de lonen van de Nederlandse werknemers. Dat staat helemaal los van het gas. Een evt gasfonds zou daar nog bovenop komen. Wellicht zou dan niemand de noodzaak van "gewone" pensioenfondsen hebben gezien, maar dat is een andere zaak.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links