Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op toppenlijn

Lukt het de AEX om deze vierde correctie na ruim een maand af te ronden met een opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn van het vlagpatroon?

De kans hierop is groot naar mijn mening, maar zolang de dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft deze correctieve beweging in stand. De dalende toppenlijn ligt vandaag bij 402,70 en de druk naar deze weerstandslijn kan in de komende dagen verder worden opgevoerd.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Er is een aantal aanwijzingen dat deze correctie binnenkort wordt beëindigd.

  • Op de logaritmische weekgrafiek werd het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal al eerder neerwaarts verlaten, net als tijdens de zomercorrectie van vorig jaar. Toch werd de daling opgevangen bij de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn, een langere en minder steile steunlijn. De laatste keer dat deze steunlijn werd getest was tijdens de forse zomercorrectie van vorig jaar (daling van 13%). Deze steunlijn is ondertussen opgelopen naar 395 punten.

  • Twee weken geleden werd de bodem tot op heden van deze correctie op de borden gezet. Die test viel samen met een test van de onderkant van het vlagpatroon en bijna een test van de stijgende langere bodemlijn op de lineaire daggrafiek bij 388.

  • Ook bleek de vorming van deze bodem slechts één dag te duren en maakte hij deel uit van een bodempatroon, een island reversal. Dit betekent dat zowel voor als na deze dag een gap werd gevormd. Deze gaps staan nog steeds open en liggen in de zone 391,80 tot 393.

Een laatste aanwijzing dat de correctie op zeer korte termijn zal worden beëindigd, komt vanuit de technische indicatoren:

  • De RSI testte net als tijdens eerdere correcties opnieuw de bodems van het afgelopen jaar, precies bij de belangrijke ondergrens van 30. Eind vorige week brak de RSI door zijn scherp dalende toppenlijn.

  • De MACD testte ook bijna zijn eerdere bodems en brak gisteren ook door zijn dalende toppenlijn en gaf voor de eerste keer in de afgelopen weken een positieve crossing.

AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nu de grafiek

Er zijn dus genoeg signalen die wijzen op bodemvorming en de eindfase van deze vierde correctie van dit jaar. Toch moet het belangrijkste signaal uit de grafiek zelf komen, een doorbraak van de dalende toppenlijn.

De kans dat dit (mogelijk deze week al) gebeurt is groot, waarna de weg weer open komt te staan naar de eerdere toppen bij 410,40 (eerste lagere top van deze correctie) en de jaartop van 420.

Ik blijf bij mijn mening dat de stijgende langere trends intact zijn en de AEX in de komende maanden zijn jaartoppen verder kan aanscherpen. Buiten de dalende toppenlijn van 402,70 ligt er ook nog weerstand bij de zone 401,50 tot 402, de eerdere bodems van enkele weken geleden. Het 200-daags gemiddelde werd gisteren weer opwaarts gebroken.

Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • het 200-daags gemiddelde van 399
  • de bodemlijn van 395
  • de gap tussen 391,80 en 393


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 09:47
    quote:

    ehrd schreef op 19 augustus 2014 09:36:

    goedemorgen bas, wanneer trek jij een lijntje op een logaritmische schaal en wanneer op een lineaire schaal? Of is het simpelweg week = log en dag = lineair?? Dit is toch een ta draadje? Waar zijn alle ta'rs dezer dagen heen?
    Als niemand hierop een antwoord weet gok ik: wat het mooiste plaatje oplevert ter ondersteuning van het inzicht van degene die de grafiek aanlevert...
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 10:04
    quote:

    ehrd schreef op 19 augustus 2014 09:55:

    line fitting dus? ZO ziet iedereen wel wat ie wil zien, kan handig zijn voor de gemoedsrust maar zou het echt zo simpel zijn?
    Je kan ook bij elke koers het getal pi optellen en dan de grafiek 180 graden draaien en de koersen dan vermenigvuldigen met 1+het gewenste rendementspecentage. Daarna meet je de hoek van het snijpunt van.. ehm... en toen.. daar was ik in slaap gevallen :-))
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 10:08
    quote:

    Henri275 schreef op 18 augustus 2014 10:04:

    Vanmorgen short-positie MIB geopend (minimale contractgrootte van 20) op 19.696. Geen stoploss of target.

    Positie handmatig gesloten op 19.612... Had meteen al 30 punten lager gekund... Hopelijk stijgt de MIB zo weer zodat ik opnieuw short kan openen... 19.700? Totale resultaat van porto nu 7,12 eurootjes... :-)
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 10:35
    quote:

    Henri275 schreef op 19 augustus 2014 10:08:

    [...]

    Positie handmatig gesloten op 19.612... Had meteen al 30 punten lager gekund... Hopelijk stijgt de MIB zo weer zodat ik opnieuw short kan openen... 19.700? Totale resultaat van porto nu 7,12 eurootjes... :-)
    Geen positie is ook maar geen positie... :-) Koers is weer bijna 100 punten opgeveerd vanaf dieptepunt... Nieuwe shortpositie op 19.632. Geen stoploss, verkoop vooralsnog op 19.480... Limiet extra shortpositie naar 16.800...
  5. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 10:46
    quote:

    ressiva_ schreef op 19 augustus 2014 10:41:

    Het is 1 chaos met die grafieken van onze Bassie.
    Die vlag van nu heb je nooit voorspeld!
    En zeg nu eens op basis van jouw grafieken waar de AEX naar toe gaat: naar 390 of 420? Zo niet, dan heb je er niets aan!!
    Ik zou gewoon m'n geld terug vragen Ressiva... :-)
  6. Henri-Trader-Zonder-Trades 19 augustus 2014 10:55
    quote:

    ressiva_ schreef op 19 augustus 2014 10:41:

    Het is 1 chaos met die grafieken van onze Bassie.
    Die vlag van nu heb je nooit voorspeld!
    En zeg nu eens op basis van jouw grafieken waar de AEX naar toe gaat: naar 390 of 420? Zo niet, dan heb je er niets aan!!
    Eigenlijk is het leven ook best wel oneerlijk... Jij worstelt je door die column heen, morst ondertussen nog koffie op je muismat.. en dan krijg je niet eens antwoord op de vraag of de koersen gaan stijgen of dalen.... En als je het dan maar op goed geluk probeert zal je zien dat IEX niet eens je verlies compenseert als je verkeerd zit... maar dat laatste weet ik natuurlijk niet helemaal zeker...
  7. [verwijderd] 19 augustus 2014 10:56
    quote:

    ressiva_ schreef op 19 augustus 2014 10:41:

    Het is 1 chaos met die grafieken van onze Bassie.
    Die vlag van nu heb je nooit voorspeld!
    En zeg nu eens op basis van jouw grafieken waar de AEX naar toe gaat: naar 390 of 420? Zo niet, dan heb je er niets aan!!
    Wat probeer je nou te bereiken met dit soort opmerkingen? Blijf toch gewoon weg hier als het jou niet bevalt. Bas geeft een scherpe analyse van de AEX op basis van TA (geheel kosteloos door jou te lezen!!), niet op basis van een glazen bol. De verwachting die Bas schept is louter op basis van TA, d.w.z. dat hierin geen rekening wordt gehouden (of kan worden gehouden) met "fundamentele" gebeurtenissen zoals in Ukraine. Als jij een analyse wilt van iemand die bijvoorbeeld de 2,5% correctie van afgelopen vrijdagavond kan voorspellen, ga je maar fijn naar: www.paranormaalforum.nl/
180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links