Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

In actie tegen misstanden

Corruptie is er sinds mensengeheugenis. Ook bedrijven zijn er niet immuun voor. Daarom vragen veel beleggers regeringen om wetten tegen corruptie te maken en malafide ondernemingen te achtervolgen.

Ook vragen zij bedrijven om zelf maatregelen te nemen, zoals een anti-omkopingsbeleid en een klokkenluidersregeling.

Welke acties ondernemen bedrijven waar op het gebied van corruptie het nodige aan de hand was? 

  • Olympus, het Japanse bedrijf in medische apparatuur, had een enorm boekhoudschandaal.
  • Het Canadese bouwbedrijf SNC Lavalin werd beschuldigd van een aantal wereldwijde gevallen van omkoping.
  • De Amerikaanse winkelketen Walmart kreeg beschuldigingen van omkoping in Mexico aan z’n broek.

Olympus
Olympus heeft haar beleid en procedures aangescherpt om corruptie tegen te gaan. Er werd een externe klokkenluider aangewezen, die onafhankelijk meldingen over onregelmatigheden kan onderzoeken. Hoe vaak daar gebruik van wordt gemaakt, publiceert Olympus in haar jaarverslag. Daarnaast is er een speciale commissie opgericht met een onafhankelijke bestuurder als voorzitter.

SNC Lavalin
SNC Lavalin heeft de persoon ingehuurd die Siemens heeft gezuiverd van haar corruptie-incidenten. Het klokkenluidersbeleid is nu beschikbaar in alle talen van de landen waarin het bedrijf actief is. Ook zijn er nieuwe regionale anti-corruptiemedewerkers benoemd. Verder is er een anti-corruptiehandleiding voor medewerkers opgesteld en worden ze aangezet om ethische schendingen te melden.

Walmart
Walmart heeft op hoog niveau iemand aangesteld die de naleving van wereldwijde anti-corruptieregels moet bewaken. Ook heeft het bedrijf vijf nieuwe regionale anti-corruptiebestuurders aangewezen en iemand verantwoordelijk gemaakt voor het voorkomen van corruptie in Mexico. Ten slotte heeft Walmart de anti-corruptietraining voor medewerkers uitgebreid.

Grote bedrijven zullen nooit kunnen voorkomen dat er zwarte schapen tussen hun medewerkers rondlopen. Nog los van de ethische bezwaren kunnen malafide praktijken de reputatie van ondernemingen een flinke deuk bezorgen, en kunnen boetes in de papieren lopen.

Reden genoeg voor beleggers om de zaak op de voet te volgen.

Op moment van schrijven (5 augustus 2014) houdt ACTIAM namens haar klanten aandelen in genoemde bedrijven, behalve in Walmart. Dat bedrijf is vanwege schendingen van fundamentele arbeidsrechten door ACTIAM van belegging uitgesloten.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 augustus 2014 10:48
    Jaap van Duijn schreef afgelopen zaterdag een column in de DFT over BNP en hoe de CEO en andere medewerkers daarmee wegkomen toen de bank een miljarden boete werd opgelegd.
    De klanten van de bank zijn waarschijnlijk weer de dupe terwijl de CEO er mee wegkomt dat hij misschien wat minder bonus ontvangt.

    In Amerika kom je er met grote bankschandalen niet mee weg maar verdwijn je in de gevangenis wanneer je willens en wetens de boel belazerd.

    Dat is ook in Nederland een grote bron van frustratie dat allerlei CEO's , directeuren, bestuurders dingen uithalen waardeer de gemeenschap, de aandeelhouder of bijvoorbeeld huurders zwaar worden benadeeld.
    Dat ze vaak kunnen vertrekken met een grote zak met geld terwijl let lagere personeel bij geconstateerde fouten of gerommel direct kan vertrekken zonder enige vergoeding.
    Dat steekt enorm bij de gewone hardwerkende burger of huurder die steeds meer huur moet gaan betalen als gevolg van het vergokken van de voor onderhoud en aankoop van nieuwe huizen gereserveerde bedragen.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 augustus 2014 10:57
    Wat te denken van onder andere de Rabobank die steeds zwaardere eisen stelt aan het verstrekken van kredieten, heeft het iets te maken met de boete die ze moesten betalen na de Liborfraude'.
    Vele bedrijven komen in grote moeilijkheden omdat zij geen overbruggingskrediet kunnen krijgen en ik zie dat in mijn omgeving steeds meer gebeuren.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links