Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw: bitcoins met gouddekking

Nieuw: bitcoins met gouddekking

Hehe, het is zover. Hij is er, de ultieme valuta voor alle dollar- en eurosceptici, die tot nu toe, al naar gelang hun voorkeur, de instorting van het monetaire stelsel afwachtten door vol in goud danwel bitcoins te stappen: de Independence Coin - kortweg inncoin - is de eerste cryptovaluta die wordt gedekt door goud.

De munt werd eerder deze maand geintroduceerd op een - waar anders, zou je bijna zeggen - libertaire conventie in Las Vegas. De inncoins worden - net als bitcoins - virtueel 'gedolven' door het gebruik van open source computercode, maar het verschil is dat ieder van de 10 miljoen beschikbare coins wordt gedekt door honderd gram goud, in een kluis bij initiatiefnemer Anthem Vault. 

Zowel bitcoins als goud waren het afgelopen jaar knap stormachtige beleggingen. Leuk voor speculatieve spelletjes, maar niet bepaald veilige havens - laat staan reservevaluta's. (Hoewel, bitcoin lijkt zowaar een redelijk stabiel plateautje te hebben bereikt rond de 450 euro).

Paypal voor goud

Is de Independence Coin misschien het langverwachte waardevaste alternatief? Kan, maar het lijkt er meer op dat inncoin, in de woorden van internetondernemer Franco Amati, "gewoon een simpeler manier is om goud te verhandelen, net als PayPal voor dollars."

Van een afstandje bezien lijken de regelmatige lanceringen van steeds weer nieuwe cybercoins in ieder geval niet te helpen bij het creëren van één sterke cryptovaluta waar de wereld een monetair stelsel op zou kunnen bouwen. Een andere gloedniieuwe coin, de Realcoin, belooft ronkend "a non-volatile alternative to Bitcoin" te zijn.

Hoe komt die realcoin zo niet-volatiel? Simpel: de koers van 1 realcoin is namelijk precies gelijk aan 1 dollar. 

 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 17:10 Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 1
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjaak1918 28 juli 2014 16:59
    quote:

    Strijkijzer schreef op 28 juli 2014 16:03:

    100 gram goud per 10 mln inncoins? Lijkt me weinig dekking geven. Als ze nu eens met een digitale Krugerrand komen die 1 op 1 inwisselbaar is met 1 ounce goud buiten het bestaande bankwezen zou het meer kans hebben.
    100 gram per Inncoin, dus dat is op dit moment 3.120 euro dekking per Bitgold. En die inwisselbaarheid is ook geen probleem; u kunt bij het goud-pakhuis van de heer Anthem Vault terecht. Die heeft een slordige 1 mln kilo goud liggen om in te ruilen en vervolgens zijn geld-pakhuis mee te vullen.
  2. forum rang 5 theo1 30 juli 2014 13:29
    Ik neem aan dat Anthem Vault een organisatie is, niet een persoon.
    Anthem = gezang, volkslied
    Vault = kluis

    Het is inderdaad te gek om los te lopen: je minet een inncoin, pakt het goud en Anthem Vault blijft zitten met een hoop bits en een lege kluis. Er moet ergens een addertje onder het gras zitten om dit scenario te voorkomen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links