Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eeuwigdurende obligatie met variabele rente

Onlangs kreeg ik een mail van een lezer met een behoorlijke positie in twee perpetuele aandelen. Hij had de beide achtergestelde obligaties al vanaf de datum van uitgifte (2003 en 2004) in bezit. Het betrof twee leningen van ING met een variabele coupon.

  1. De coupon van de 2003 perpetual (ISIN: NL0000113587) wordt elk kwartaal berekend en is gelijk aan het rendement op 10-jaars Nederlandse staatsobligaties met aanvullend een opslag van 0,5%.
  2. De andere obligatie (ISIN: NL0000116127) is een jaar later uitgegeven en heeft nagenoeg dezelfde voorwaarden. Het enige verschil is dat de opslag geen 0,5% is, maar slechts 0,1%.


Vooral de obligatie met 0,1% opslag weerspiegelt het grote vertrouwen van de belegger in de financiële sector in het algemeen en ING in het bijzonder. De bank kon tegen nagenoeg dezelfde rente lenen als de Nederlandse overheid.

En dan betrof het nog wel een achtergestelde obligatie met eeuwigdurende looptijd, waarbij ING ook nog eens het eenzijdige recht kreeg om tien jaar na uitgifte elk kwartaal op de coupondatum de obligatie vervroegd af te lossen.

Enerverende tijd

De houder van deze obligaties heeft met deze belegging een enerverende tijd beleefd. In de eerste jaren na uitgifte steeg de koers van de 2004 obligatie tot bijna 104%. De Nederlandse staat leende toen tegen circa 4%. Tegen die hoogste koers lag het rendement op de ING obligaties zelfs lager dan de staatsrente.

Sinds 2005 ging het bergafwaarts met de koers van de perpetuals. Eerst betrof het slechts een daling die als correctie van de rare gedachte kan worden gezien dat ING tegen een rente gelijk aan die van staatsleningen kon lenen. Maar na 2007 was de kredietcrisis de drijvende factor achter een steeds verder dalende koers.

In maart 2009 was de koers teruggevallen naar 18%. De rente op staatsleningen bedroeg toen 3,9%. Dat betekende dat deze perpetuele ING obligatie een coupon van 4% had, en daarmee 22% rendeerde!

Met de langzame beteugeling van de kredietcrisis kroop ook deze obligatie uit het dal. Het herstel naar een koers van 70% werd slechts in 2011 onderbroken door de eurocrisis. Gedurende die crisis bood ING aan de obligaties terug te kopen op 58%.

Tijdelijke dip?

De lezer, en vele anderen, gingen daar niet op in. Daarna volgde een verdere opleving van de koers, waarbij een hoogste koers van 83% voor de 2004 obligatie werd bereikt, om de afgelopen weken weer wat terug te vallen tot een niveau rond 80%.

De vraag is nu wat te doen met deze variabele achtergestelde leningen. Dreigt een verdere afkalving van de koers, of is er sprake van een tijdelijke dip? Komt de koers ooit nog in de buurt van de uitgiftekoers van 100%? Wat betreft de koersdaling in de afgelopen weken is er een tweetal verklaringen.

Ten eerste daalt de 10-jaars rente dit jaar continue, van 2,25% begin dit jaar naar 1,35% op dit moment. Daardoor is de variabele coupon ook zeer laag. Velen hadden die rentedaling niet verwacht en mogelijk begint de gedachte post te vatten dat die rente nog lang zo laag blijft, of zelfs verder daalt.

Een tweede, in mijn ogen belangrijker reden voor de koersdaling is de terugkerende onzekerheid over de positie van de banken en verzekeraars in Europa. De aandelenkoersen van financiële instellingen zijn de afgelopen maanden behoorlijk gedaald.

Hogere rentes

Dit soort achtergestelde obligaties gedraagt zich deels als aandelen en worden in die negatieve koersbeweging meegetrokken. Het gevaar van achtergestelde obligaties is dat als de uitgevende partij in de problemen komt, deze obligaties als eerste (na aandelenkapitaal) worden afgeschreven.

Je bent dan als belegger (een groot deel van) de investering kwijt, zoals houders van SNS achtergestelde obligaties weten.
Ik geloof dat beide factoren de komende tijd in omgekeerde zin de koers van deze obligaties positief zal beïnvloeden. Met het nakende economische herstel en de terugkeer naar een normale rentestructuur, zal vroeg of laat de lange rente weer naar hogere niveaus klimmen.

Het variabele karakter van de coupons zal onder die omstandigheden een positieve koersimpuls aan de leningen geven. Daarnaast heb ik het gevoel dat de Europese banken, en zeker ING, er redelijk goed voor staan. Als dat ook in de praktijk blijkt, kan dat een tweede positieve factor zijn. Maar stelt u zich van dat koersherstel ook weer niet te veel voor.

Groter verschil

Want op de vraag of de koers ooit weer dicht bij de uitgiftekoers komt, ben ik minder positief. Voor met name de 2004 obligatie met 0,1% met opslag is dat onwaarschijnlijk. Zeker als de lange rente (ooit) weer op een niveau van 4% of hoger uitkomt, zal het rendementsverschil tussen deze perpetual en de rente op staatsleningen groter worden.

Immers,het voordeel van de variabele coupon wordt dan steeds kleiner, omdat de kans op verdere rentestijging afneemt. Bij een spread van 1% en een rente van 4%, zou de koers van de 2003 obligatie kunnen stijgen tot een niveau van circa 83%, slechts enkele procenten boven de actuele koers van 80%.

Misschien dat gedurende het proces van rentestijging de koers nog op of boven de 85% uitkomt. Maar dat lijkt mij het maximaal haalbare. Mijn conclusie is dat de perpetuele variabele coupon obligaties aan het eind van het proces van koersherstel zijn gekomen.

Houders van deze eeuwigdurende obligaties moeten nu tevreden zijn dat op de huidige koersen een hoger (coupon)rendement wordt behaald dan op 10-jarige staatsleningen. Dat rendementsverschil weerspiegelt het hogere risico van deze achtergestelde eeuwigdurende leningen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stapelaar 24 juli 2014 12:33
    Om verschillende van de redenen die je beschrijft heb ik recent afscheid genomen van deze ING perps. Maar dit ook in de overweging dat een serieuze stijging van de lange rente voorlopig nog uitblijft.

    In je beschouwing ga je niet in op het bij een rentestijging aantrekkelijke punt dat de 10-jaars staatsleningenrente tussentijds niet wordt aangepast terwijl bij deze ING perps de reset ieder kwartaal plaatsvindt. Wanneer de lange rente rond de 4% ligt en de spaarrente op 2% dan is het rendement op de eerste ING perp toch relatief aantrekkelijk. Ook al omdat het bescherming biedt tegen een verdere stijging van de lange rente.

    Verder neem je aan dat als er een normalisering komt van de lange rente op een niveau van 4% dat het dan daarbij blijft. In een scenario van uit de hand lopende rente/inflatie is in het verleden gebleken dat een staatsleningenrente van meer dan 12% (in Nederland) ook mogelijk is..... In zo'n scenario stijgt de rente op de eerstgenoemde ING perp lekker mee, terwijl die bij de tweede perp gecapped is op 9%.
  2. forum rang 4 zeurpietje 24 juli 2014 14:20
    ik durf de boute stelling aan om te beweren dat zowel Dhr Tak als Stapelaar ongelijk hebben. n.l.
    ik ben nog uit de periode dat je IADB-opleiding in Montreaux werd geacht te volgen. ons werd geleerd waarom een floater in principe altijd rond de 100% noteerd. om de volgende reden. een floater zal altijd een ongeveer zelfde spread aanhouden t.o.v. b.v. 10 jaars staat of t.o.v. de swap-rate en derhalve altijd rond de 100% staan. er werden nog hele moeilijke berekeningen uitgelegd waarom de koers enigzins veranderde tussen de ex-datum en de volgende ex-datum maar laten we daar maar niet op in gaan want dat ben ik ook vergeten. Heel lange tijd (voor de crisis) was de gemiddelde spread voor achtergesteld papier zo rond de 0,8% de crisis heeft deze spread gigantisch doen toenemen.
    gaan we weer naar deze oude spreads toe? wie zal het zeggen, als de financieele markten weer verder normaliseren dan staan deze floaters weer gewoon 100%.
    Dit heeft niks te maken met of de rente nou 1% of 10% is.(even afgezien van eventuele caps en floors) ook de opslag 0,1 of 0,5 geeft natuurlijk een verschilletje.
    de vraag die wij ons moeten stellen is dus: hoever denken we nog dat de spreads verder gaan inkomen bij het beoordelen van de huidige koers. ik denk dat de spreads de komende jaren, indien het vertrouwen niet weer om wat voor reden ook weer weer een knauw krijgt en het economisch herstel doorzet, verder zullen gaan inkomen en de floaters derhalve nog in koers zullen gaan stijgen.
  3. [verwijderd] 24 juli 2014 15:25
    Ik kreeg deze prachtproducten in mijn hypotheekmandje geadviseerd begin 2004, tezamen met een nog beroerdere van de Bank of Ireland. Omdat er inflatie werd verwacht, waardoor de rente zou gaan stijgen. Het kenmerkt vooral het ongelooflijke vertrouwen toentertijd van de sector in zichzelf dat zij dergelijke producten durfde uitgeven en adviseren.

    Ik heb ze allang niet meer, maar gezien de huidige zoektocht naar rendement zou het mij niet verbazen wanneer ze, nu de rente nog zeker een jaar of wat laag blijft, langzaam weer wat omhoog gaan. Richting 100 lijkt mij kansloos omdat het verschil met de NL staatslening zo klein is in rendement, en het wel een achtergestelde lening betreft.
  4. [verwijderd] 24 juli 2014 15:30
    Lees maar:
    ING Perpetual II met een rente die gelijk is aan de 10-jaars NL-staatsobligatie + 0,5% opslag. Dit percentage wordt eens per kwartaal uitbetaald en dan geactualiseerd aan de dan geldende 10-jaars NL-staats. ING Perpetual III met een rente die gelijk is aan de 10-jaars NL-staatsobligatie + 0,1% opslag. Dit percentage wordt eens per kwartaal uitbetaald en dan geactualiseerd aan de dan geldende 10-jaars NL-staats. (maximum 9% rente). Eerst mogelijke aflossing 30 juni 2014.
  5. MarcelTak 24 juli 2014 16:04
    quote:

    AdriaanvG schreef op 24 juli 2014 15:25:

    Volgens mij heeft de ING perp3 (NL0000113587)geen opslag van 0,5%, maar van 0,1%, evenals de perp van 2004 (NL0000116127).
    De eerder uitgegeven ING perp2 heeft en opslag van 0,5%.
    Beste AdriaanvG

    De perpetual met ISIN code NL0000113587, is de Perp II. Dus met een opslag van 0,5%.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  6. Met Effekt 25 juli 2014 12:35
    quote:

    FORT1944 schreef op 25 juli 2014 10:57:

    Het was op dat moment een goed product maar het draait nu anders uit ! ING kon dit ook niet voorzien toen ze dit product naar de markt bracht dat de rente zo zou zakken de volgende jaren .
    Elke belegging heeft een risico voor beide partijen !

    Dat klopt. Alleen een iets actievere houding kan veel geld besparen; als de wereld verandert dan moet je overwegen ook te veranderen. Als je in 2008 de ING 8% perp had gekocht (wat ik deed, niet op de bodem van 30% maar ergens rond de 50%) dan had je en een mooie coupon gehad en een mooie koerswinst.

    En zoals ik zei: vandaag kun je met RABO certificaat ca 5% coupon ontvangen en is die coupon inflation linked. Dit is vele malen beter dan die 2 ING perps. Risico is vergelijkbaar of zelfs lager.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links