Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is cirkel (bijna) rond?

Is cirkel (bijna) rond?

Waar vindt u dat we zitten? Volgens mij vertoeven we nog altijd in de acceptatiefase - het kan niet, het mag niet en zal niet is nog altijd niet van de lucht - maar denk er gerust anders over. Ik heb het over de vier fases van de beurscyclus: reluctance, digestion, acceptance en exuberance.

Grafisch ziet dat er ongeveer zo uit:

 

 

En zou u zo in theorie moeten beleggen:

 

 

Dit brengt mij hierop. Interessant blog van Ed Yardeni over waar we nu zitten:

Where are we now in the current bull market? In my opinion, we are moving from the third to the fourth phase for the S&P 500. The first phase started on March 9, 2009 and ended after the second and worst correction of the bull market, on October 3, 2011.

The second phase included three minor corrections, with the last one ending on June 1, 2012. The third phase has had no corrections and is probably coming to an end now. It may be setting the stage for what can also be called the “melt-up” phase.

The start of the fourth phase probably coincided with the bottom in the “internal correction” of the momentum stocks on May 8. A chart of the S&P 500’s forward P/E can also be used to identify these four phases.

Check:

 

 

Yardeni baseert zich vooral op waarderingen:

 

 

Of het nou kopt of niet, Yardeni is denk ik niet de enige die zo denkt. Sterker nog, volgens mij denkt de hele beurs zoiets, hoewel ik dit niet met keiharde data kan staven. Of toch? Deze vis ik uit mijn 23 engste grafieken blog van gisteren.

 

 

 

 

Nogmaals, wie denkt er alleen niet zo over? Dat is precies wat mij weer onzeker maakt, want dan gaat de markt altijd de andere kant uit. Bijft er nog één dingetje over: ziet de beurs soms iets dat wij nog niet zien?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 juli 2014 12:09
    Ik denk inderdaad dat er nog een factor is die door veel commentatoren over het hoofd gezien wordt: grote en consistente inkoopprogramma's. Door het structureel en significant verlagen van het aantal uitstaande aandelen, kunnen sommige bedrijven hun eigen groei creëren. Daardoor komt de wpa los te staan van de totale bedrijfswinst en omzet. Voorbeeld: IBM toont al jaren amper omzetgroei, maar koopt wel ieder jaar zo'n 3% van de uitstaande aandelen op. Daardoor kunnen wpa en dividend toch ieder jaar groeien.

    Dit werkt het beste bij cashcows: bedrijven met een grote, stabiele cashflow en beperkte capex.

    Dit verschijnsel kan in ieder geval de laatste grafiek verklaren.
  2. [verwijderd] 9 juli 2014 12:22
    Normaal gesproken loopt de beurs een half jaartje voor op de reele economie. Door de toevloed van goedkoop geld lijkt het of de beurs inmiddels meerdere jaren voorloopt. Veel (kleinere) bedrijven kunnen nog niet voldoen aan de hoge verwachtingen die bij de huidige beurskoersen horen, waardoor je af en toe flinke afstraffingen ziet, zoals nu weer bij de bouwers.

    Het wachten is op een serieuze renteverhoging voordat de beurs echt getest wordt. Maar dat zal nog wel even duren.
  3. [verwijderd] 9 juli 2014 12:35
    Ziet de markt iets dat wij niet zien?

    Jazeker. Ontdekt door Francis Galton.

    Over de vraag of de mensen ‘met zijn allen’ slimmer of wijzer zijn dan een paar deskundige individuen zijn de meningen verdeeld. Velen weten meer dan een. Dat is een wijsheid als een koe. Maar wat stelt die collectieve kennis nu voor? Volgens Syrowiecki zijn massa’s in bepaalde omstandigheden beter geïnformeerd en in staat tot het nemen van betere beslissingen dan goed geïnformeerde individuen of experts. Dit geldt zijns inziens vooral voor groepen met een losse organisatie waarbij men zich niet of weinig bewust is van het groepsverband. Hij noemt daarbij als voorbeeld een anekdote van de Engelse geleerde Francis Galton. Deze had ooit vastgesteld dat een groep mensen op een marktplein verrassend goed in staat was het gewicht van een stier te schatten. Het juiste gewicht (op een weegschaal gemeten) bleek namelijk vrijwel identiek aan de mediaan van de individuele schattingen. Groepsbeslissingen oogsten het meest vruchtbare resultaat in groepen met een grote diversiteit aan meningen en onafhankelijk denkende individuen. Bij te weinig diversiteit aan meningen kunnen factoren als groepsdruk, kuddegedrag en conformisme de besluitvorming gaan beïnvloeden.

    nl.wikipedia.org/wiki/Wijsheid_van_de...

  4. frenk7 9 juli 2014 12:54
    We zijn nog maar net begonnen aan een 5 tot 10 jaar durende herstelfase. We hebben nog maar net een gigantische economische ramp achter ons liggen. Het lijkt erop dat velen denken dat 2014 het herstel jaar is en dat het eind dit jaar klaar is, fout!!! 2014 is het jaar dat het herstel langzaam zichtbaar aan het worden is. Eigenlijk hebben beurs genoteerde bedrijven het minst last gehad van de crisis. Particulieren en niet beurs genoteerde bedrijven hebben de grootste klappen gekregen. Beurs genoteerde bedrijven gaan ook het snelst en het meest profiteren van een aantrekkende economie, binnen enkele jaren zullen de winsten al hoger zijn dan voor de crisis en dus ook de beurskoersen. En zolang de rente laag blijft zal er steeds meer geld in aandelen gaan, dus ook voldoende brandstof om verder te stijgen.
    Wanneer de herstel fase klaar is? Dan moet de economische groei meer dan 2% op jaarbasis zijn met 5% rente en een inflatie van net geen 2%. En zoals iedereen weet gaat dat nog wel even duren en tot zolang zitten we in de herstel fase.
  5. Bangizwe 9 juli 2014 13:17
    Frenk7: sinds het uitbreken van die gigantische economische crisis draait alles rond de koersen en dividenden, en daarom zijn de winsten al verschillende jaren historisch hoog. Maar op veel plaatsen is er overcapaciteit, op andere plaatsen blijven de investeringen maar dalen, de Chinezen betreden meer en meer markten wat prijzen en winsten nog verder zal aantasten......die koersen gaan echt geen 5 jaar meer stijgen.
  6. forum rang 5 theo1 9 juli 2014 14:11
    @doewap: het experiment dat je beschrijft heeft wel behoorlijk specifieke kenmerken.

    Er wordt op een veemarkt gevraagd hoe zwaar een koe is. Op een veemarkt komen veehouders en veehandelaren. Natuurlijk hebben die bovengemiddeld verstand van koeien. Omdat ze handelen in vee zullen ze gemiddeld redelijk op het oog kunnen inschatten hoe zwaar zo'n beest is want dat is een belangrijke factor in de waarde. Door te middelen over een groot aantal schattingen, vallen de missers weg. Doordat de boeren er redelijk verstand van hebben, zullen ongeveer evenveel te hoog als te laag schatten. Daardoor komt het gemiddelde goed uit.

    Dus wanneer gaat die "wisdom of crowds" goed werken:
    - de schattingen zijn onafhankelijk.
    - de schattingen worden niet van buitenaf beïnvloed.
    - de deelnemers kennen elkaars schattingen niet, zodat ze elkaar niet beïnvloeden.
    - de leden van de crowd zijn redelijk deskundig.
    - de verdeling van de schattingen is redelijk symmetrisch (ongeveer evenveel te hoog als te laag).

    Het zijn dus redelijk specifieke crowds die wijs zijn.
  7. frenk7 9 juli 2014 15:20
    quote:

    bel19 schreef op 9 juli 2014 13:17:

    Frenk7: sinds het uitbreken van die gigantische economische crisis draait alles rond de koersen en dividenden, en daarom zijn de winsten al verschillende jaren historisch hoog. Maar op veel plaatsen is er overcapaciteit, op andere plaatsen blijven de investeringen maar dalen, de Chinezen betreden meer en meer markten wat prijzen en winsten nog verder zal aantasten......die koersen gaan echt geen 5 jaar meer stijgen.
    De koersen blijven niet zo lang stijgen als de economie. Dus 5 tot 10 jaar stijgende economie en 3 tot 7 jaar stijgende koersen zo ongeveer. En niet in een rechte lijn omhoog maar uiteraard met correcties. Er is nu inderdaad overcapaciteit maar ook heel veel kosten zijn door de bedrijven weggesneden. Bij economische groei zal de overcapaciteit snel verminderen mede doordat door de lage investeringen nu er in het begin nog geen capaciteit bijkomt (in een later stadium wel). In combinatie met het al jaren terugbrengen van de kosten gaan bedrijfswinsten vooral bij beursgenoteerde bedrijven fors stijgen en dus ook de koers en het dividend.
  8. [verwijderd] 9 juli 2014 15:21
    @theo1

    hoewel ik bewondering heb voor je sterke punten, is de algemene opvatting over de anekdote van Galston dat hij niet op een veemarkt was (daar had hij zelf ook niks te zoeken) maar op een 'country fair' een veel publiekere, braderie-achtige gelegenheid:

    www.ft.com/cms/s/0/bfb7e6b8-d57b-11e1...

    hoe dan ook, ik wil mezelf niet presenteren als wiskundige, statisticus of kansberekenaar... ik had toevallig weet van de anekdote van Galton.

    Op de braderie.
  9. [verwijderd] 9 juli 2014 17:01
    @doewap

    Ik wil me al helemaal niet presenteren als wiskundige, statisticus of kansberekenaar, maar heb wel gehoord van de normaalcurve, en dan heeft theo1 uiteraard helemaal gelijk:

    dan gaat het niet om wat “weet” (een deel van) “de massa”, de massa van de normaalcurve “weet” dat men onder bepaalde specifieke omstandigheden zo gauw mogelijk naar buiten wil, maar wat doet “de massa”, wil de massa onder bepaalde specifieke omstandigheden door dezelfde deur naar buiten omdat er nergens een andere deur te vinden is, en wat nu, dan is het voor de in dit experiment begrepen “massa” gewoon einde oefening waar geen gewonden meer te vinden zullen zijn.
  10. Otto Obligatie 9 juli 2014 20:44
    Het gaat er niet om wat de AEX doet, maar wat de beurzen in de VS doen Dow en S&P 500. Die breken het ene na het andere record (net als de DAX overigens). Volgens mij heerst daar zeker enthousiasme en zitten we dus al verder in de cyclus. Voor korte termijn verwacht ik echter geen problemen, pas als de VS de rente gaat verhogen en dat is pas op zijn vroegst over een jaar
  11. [verwijderd] 13 juli 2014 11:57
    een interessante column en eveneens zeer lezenswaardige reacties. Mijn complimenten voor jullie allemaal. Veel stof om over na te denken dus. Zoveel factoren die de beursen beïnvloeden.Voer voor deskundigen, maar die maken ook hun missers.
    Beleggen is, zeker voor mij als "kleine belegger", een interessante maar soms riskante aangelegenheid (hobby), waarbij te snel winst wordt genomen en verlies te vaak oploopt. Maar ik heb daarmee leren omgaan. Voor mij is belangrijk niet in paniek te raken, ook al heb ik te maken met missers, zoals bijv.Imtech en BAM, en met briljanten, zoals RDS en ASML, waarop ik inmiddels winst heb genomen. Ik sta vwb mijn beleggingen in 2014 nog goed in de plus.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links