Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nog 2 tot 3% omhoog

De kortetermijntrend sinds maart is nog steeds volledig intact en na de terugtest van ruim een week geleden wist de AEX gisteren alweer zijn jaartop te testen en zelfs te breken. Zowel de slotkoers als de intraday-top lagen boven de toppen van twee weken geleden.

De jaartop werd daarbij verder opgehoogd naar een niveau van 419,85, maar vooral de slotkoers lag boven de vorige hoogste slotkoers. Ook het feit dat de herstelbeweging vanaf de recente hogere kortetermijnbodem net zo snel verliep als de voorgaande daling wijst nog steeds op kracht in de markt.

Wel ga ik er vanuit dat de markten bezig zijn met de vorming van een top in de komende weken. De kans is groot dat deze maand een top wordt gevormd waarna de vierde correctie van dit jaar alweer start.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbele jaarbodem

Zoals u weet geef ik al ruim twee maanden aan dat tijdens de sinds maart gestarte opgaande kortetermijntrend een richtpunt is aan te houden van ongeveer 428 – 432. Hier ligt een belangrijke weerstandszone. Bij 428 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de hogere top van begin dit jaar en de dubbele jaarbodem.

Bij 432 ligt deze week de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Zodra deze niveaus binnenkort in zicht komen, moeten we alert worden op topvormingsignalen die het startpunt van de verwachte correctie kunnen inhouden. Tot aan de 428-grens ligt nu eigenlijk geen noemenswaardige weerstand meer. Een klein puntje is nog bij 425 te vinden.

Toch is het onmogelijk om het precieze moment en precieze topniveau vooraf in te schatten. Mijn doelen zijn slechts richtpunten en daaromheen kan de AEX naar mijn mening een top gaan vormen. Vanaf de huidige stand van de AEX betekent dat een stijgingspotentieel van nog 2% tot 3%. Dit potentieel is vergelijkbaar met veel andere indices voor de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eerste steunniveaus

Het blijft in het zeerkortetermijnbeeld natuurlijk altijd de vraag of een dergelijk richtpunt in een rechte lijn wordt behaald of niet. Na de vorming van de vorige hogere jaartop bij 419,60 viel de AEX terug waarbij de eerste steunniveaus (zoals de 412,25) niet genoeg steun wisten te bieden.

Uiteindelijk was er sprake van een perfecte terugtest naar de voormalige dubbele jaartop in de zone 408,50 – 409 waar ondertussen ook de sinds maart stijgende kortetermijnbodemlijn was te vinden. Een klassieke terugtest vanuit het boekje. Als we nu kijken naar de aanwezige steunniveaus dan is de eerste te vinden bij de top van medio juni bij 415,90.

Daaronder ligt de bovenkant van de voormalige neerwaartse gap bij 414,75 en natuurlijk nog de 412,25. De sinds maart stijgende bodemlijn is ondertussen alweer opgelopen naar een niveau van 409,80. Toch verwacht ik dat het neerwaarts potentieel momenteel beperkt is en de AEX in de komende week verder kan oplopen.

50-puntengrens

Ook is het belangrijk om de technische indicatoren in de gaten te houden. Zowel de RSI als de MACD zijn fors teruggevallen tijdens de recente terugtest. De RSI testte daarbij de 50-puntengrens (hogere bodem) en veert alweer fors op. De MACD kan vandaag alweer een positieve crossing maken en heeft daarna ook nog genoeg stijgingspotentieel.

Toch schuilt daarin ook het risico van topvormingsignalen. Zolang tijdens een verdere stijging van de AEX geen hogere toppen in deze indicatoren worden gemaakt, ontstaat negatieve divergentie. Ik acht de kans daarop redelijk groot.

S&P 500 en de Nasdaq 100

Andere indices als de S&P 500 en de Nasdaq 100 naderen ook mijn kortetermijndoelen. Voor de Nasdaq 100 gaf ik een niveau aan van 3.950. Dit is hij op 25 punten na alweer genaderd. Voor de S&P 500 houdt ik een niveau aan van 2.020 – 2.030, waar zowel de bovenkant van het stijgende trendkanaal sinds de zomer van vorig jaar is te vinden maar ook een projectieniveau.

Met een stand van 1.985 komt hij hier ook al dicht in de buurt.

Kortom, het stijgingspotentieel is nog ongeveer 2 tot 3% voor de komende weken voordat de zomercorrectie die ik verwacht kan starten. Wel is er nog steeds sprake van een aanzienlijke opwaartse kracht in de indices die deze voorlopig laatste uptick in de komende weken moeten afmaken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Playmaker 4 juli 2014 09:01
    Ik sluit me graag aan bij de complimenten voor B Heijink, de koersdoelen maar vooral de weg er naartoe zijn goed geanalyseerd en bleken te kloppen, zij het met enige marge in het verwachtte tijdsframe. Proficiat. Volgens mij hebben velen op dit forum hier veel financieel profijt van gehad.
  2. [verwijderd] 4 juli 2014 09:09
    Goedemorge zegt h mens altijd,
    Volgens bronen hoor ik escalaties in Ukraine en israel, gauw winst pakken zeg ik maar met longs, voor je het weet staat er -2 % maandag.

    Het was een 7 kleuren gedoe met dax sh net op stop bijna toch down, zijn zo banken/iers dat ze jouw zo uit knijpen en hopen dat je op 9 cent verkoopt nog.
    Ik heb geleerd, nooit meer verkopen, zie met goud 2 weken terug, spijt van het, op 10 cent verkocht toch maar en juist dan wel naar 6,70.

    * Maandag, rood of groen.
    * Us: De zwaarste crisis van de eeuw hebben ze gemaakt, en eu ook, en zie nu, alleen maar altime highs.
  3. forum rang 6 ttroo 4 juli 2014 09:26
    Zeker complimenten aan Bas! De VIX staat idd wel griezelig laag. Maar kan nog lager. Een 9 is zelfs in het verleden gezien. Qua maandgemiddelde is deze maand (juli 2014) het laagste van de maand gemiddelde reeks 1990-2014, maar deze maand eeft tot nu toe maar 3 beursdagen gehad. Dus nog te vroeg om een echte conclusie te maken. Dus nogmaals, complimenten aan Bas.
  4. [verwijderd] 4 juli 2014 09:32
    Vanwaar altijd GAM bij een stoploss die op randje staat van stoppen, men drukt steeds naar randje en dan bij 17de keer wel raak dat je mee mag.
    DAX mooi GAM bijna, even valse down, en up met spyke en weer dalen.
    En even snelle koop orders plaatsen en gauw wegtrekken, spelen om gam te doen.

    Gehaktdag, op basis van geen eerlijke beurs standen met riele economie in us.
    Al vele dagen groen gehad in us, en correctie nog niet gezien al maanden en gevechten in delen van de wereld.
  5. Patmania 4 juli 2014 09:47
    quote:

    Patmania schreef op 4 juli 2014 09:41:

    Extra shortpositie van gisteren (428.28; thans 428.78) gesloten met lichte winst. Gaat misschien straks toch nog wat hoger. Probeer bij 420 weer in te stappen.
    Overige shortpostie fors onder water.
    Voor de gok mocht het niet hoger graag.
    Minishort positie opgepakt met sprinters AEX 419.9
  6. [verwijderd] 4 juli 2014 09:59
    Zowel de VIX (niveaus van 7 tot 9 jaar geleden) als de potentiele negatieve divergentie in een aantal technische indicatoren zijn signalen die in de komende weken extra waarschuwingen (kunnen) afgegeven voor de door de mij verwachte topvorming. Vanaf de huidige standen alert zijn op deze signalen in de komende weken.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links