Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Enorme shortsqueeze

Enorme shortsqueeze

Vuurwerk op de Amerikaanse beurs! Aandelen met een hoge short float worden massaal teruggekocht en schieten hierdoor flink omhoog:

  • 3D Systems sloot vandaag 14,2% hoger
  • Stratasys deed +7,3%
  • Voxeljet kwam meer dan een kwart aan met +27,6%
  • Exon voegde 17,9% aan de koers toe

Gisteren ontstond er een gigantsische shortsqueeze en dat liet de koersen exploderen. De laatste dagen zitten de momentumaandelen weer in de lift en er komt een punt dat shorters hun posities moeten sluiten.

De positie loopt immers tegen hun in en ze komen in de problemen als zij hun aandelen langer short zitten. Het resultaat is een koersexplosie: shortsqueeze.

Dubbele cijfers

Het is namelijk niet voor niets dat juist de aandelen uit de 3D-printsector zo hard omhoog schoten. De percentages van de short float zijn immers bijna nog groter dan de dubbelcijferige stijgingen van gisteren.

De short float bij 3D Systems ligt op 15%, die van Stratasys op 16%, Voxeljet op 32% en Exon op 12%.

Hoe ziet zo'n shortsqueeze er dan uit? U had het gistermiddag live kunnen meemaken. Onderstaand de grafiek van 3D Systems, waarbij iedere candlestick voor 5 minuten staat.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De koers schoot van 60 dollar omhoog naar bijna 70 dollar in minder dan drie uur tijd. Hieronder ziet u de daggrafiek. De stijging van 50 dollar tot 60 dollar werd iets te veel voor de partijen die niet geloven in 3D printen en de sector shorten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Juist vanwege de flinke koersbewegingen zijn er mooie rendementen in deze sector te behalen. Zeker in een tijd waar de volitiliteit op andere gebeiden vaak ver te zoeken is. De weekgrafiek van de 3D Systems ziet er overigens nog steeds rooskleurig uit.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Aan het einde van de handelsessie sloten de aandelen uiteindelijk toch minder hoog dan meestal bij een shortsqueeze verwacht kan worden. De reden hiervoor is het tussentijdse commentaar op de koersbeweging omhoog van de Bank of America.

Zij zeiden dat de huidige waarderingen niet in lijn zijn met de fundamenten. Het is duidelijk welke grote partijen short zaten (of zitten)...

Neflix breekt uit

De shortsqueeze was overigens niet alleen maar zichtbaar in aandelen van bedrijven die iets doen met 3D printen. Ook op andere gebieden binnen de technologiesector waren er flinke uitschieters te vinden.

Netflix zette bijvoorbeeld een nieuwe hoogste koers ooit op de borden, toen een soortgelijke shortsqueeze plaats vond. Onderstaand ziet u de grafiek:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook biotech doet mee

De shortsqueeze werd breed gedragen. Een andere sector waar over het algemeen veel partijen short gaan is biotech. Daarom waren er ook in deze linie veel interessante aandelen te vinden die flink konden profiteren van partijen die hun stukken terug moesten kopen.

Een van deze fondsen is het Amerikaanse Organovo. Onderstaand ziet u de daggrafiek:


Klik op de grafiek voor een grote versie

En er was meer spektakel te vinden op de Amerikaanse beurs. Vorige week ging GoPro naar de beurs. Het mag u niet ontgaan zijn. Inmiddels is de koers bijna vedubbeld! Onderstaand ziet u de grafiek van het aandeel:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Tot hoever zal ditt aandeel reiken? Wie de rally gemist heeft, moet immers staan te springen om het aandeel te shorten en zo te profiteren van de val die zal gaan komen. Want inderdaad, die val gaat komen.

Er komt een punt waarop de speculanten die het aandeel eerst heftig omhoog hebben gedreven door hun hebzucht, over elkaar struikelen om hun snelverdiende winsten te verzilveren.

 

Lager dan de IPO

Twitter had eveneens een goede IPO. Het aandeel ging naar de beurs voor 26 dollar, de koers opende op 45 dollar en uiteindelijk is de ballon opgeblazen tot boven de 70 dollar. De afgelopen weken hebben we gezien dat het realiteitsbesef op een bepaald moment toeslaat.

De koers van Twitter is immers inmiddels weer meer dan gehalveerd vanaf die top op 70 dollar en staat hiermee lager dan de koers waarop beleggers konden instappen op de dag van de IPO.

Zeepbellen

GoPro is naar mijn mening op dit moment niet een aandeel om blind short te gaan omdat het oogt alsof het allemaal wel heel hard gaat. Het begint er meer en meer op te lijken dat er weer wat pit in de markt komt en daar mogen we alleen maar blij mee zijn.

Krijgen we wellicht weer de ouderwetse jaren negentig, waarin elke IPO een succes was en waarin zeepbellen werden geblazen bij het otnbijt, lunch en diner?

Nu er na een relatief saaie paar weken eindelijk weer vuurwerk op de markt te vinden is, moeten we daar niet als echte Nederlandse ook weer ontevreden over zijn. Als het regent, klagen we dat de zon niet schijnt. Als de zon schijnt, dan is het te warm...

Het is meer dan ooit een markt voor stockpicking!

  • Duijvestijn heeft geen positie in 3D Systems, Netflix, Organovo en GoPro. Hij heeft mogelijk wel posities waar hij hier niet over schrijft.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rubicon 2 juli 2014 12:13
    quote:

    Marktgevoel schreef op 2 juli 2014 11:38:

    Ja, het lijkt er wel de ideale setup voor bij Imtech inderdaad.
    Best mogelijk.
    Persoonlijk zou ik op fundamentele gronden nog geen euro beleggen in dit bedrijf met dergelijke vooruitzichten. Me dunkt dat er genoeg alternatieven zijn.
    Maar ik zal wel te voorzichtig zijn.
  2. [verwijderd] 2 juli 2014 13:47
    quote:

    Cybres schreef op 2 juli 2014 13:38:

    [...]

    Zo'n short squeeze in Imtech was er al op 10 Juni.......

    Bij een shortsqueeze moeten shorters wel afbouwen. Als je een beetje had opgelet zag je Marshall Wace en CapeView juist opbouwen. Shortsqueeze wordt VEEL te VEEL onterecht gebruikt op dit forum ...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links