Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crap, cyclisch of kwaliteit?

Crap, cyclisch of kwaliteit?

Vooruit, eerste de scores over juni dan maar. Heet gaat hier om de MSCI landenindices in lokale valuta:

U klikt op dit stukje voor de scores over H1 2014 en hier zijn ze dan. Nou, niet helemaal, want dit zijn de scores tot en met vrijdag. De blessuretijd over maandag is niet meegenomen, maar al te dramatisch waren de schokken gisteren niet. Bijna alles steeg, maar vooral commodities en bondjes dus.

 

 

Dan het leukste onderdeel, de Amsterdamse hoofdfondsen. Meest opvallende vind ik nog dat Royal Dutch Shell het beste AEX-fonds is. Wat een droomstart voor nieuwe topman Ben van Beurden! Was ook wel een beetje nodig, want behalve het sublieme dividend viel hier de afgelopen jaren weinig te halen.

Waar Olies is, is Unies... maar in 2014 even niet. Unilever, dat andere AEX dividend- en indexzwaargewicht, laat ook een mooie outperformance ten opzichte van de AEX zien. Het deed het alleen beter in de afgelopen jaren dan grote broer Shell. Over grote verliezer Imtech hebben we het maar niet meer.

  • Wat valt verder zoal op? Zoals de titel van dit stukje al zegt: vooral degelijk (dividend)fondsen deden het goed samen met wat ik zelf altijd gekscherend ADHD- of feesten- en partijenaandelen noem: Aperam, Air France-KLM, KPN, USG People et cetera: special occasions en fondsen die altijd hard een kant uit hollen
  • Meestal is het een wedstrijdje defensief versus cyclisch op de beurs, maar dat lees ik er nu niet aan af. Cyclische aandelen als Aperam, ASMI en USG People deden het weer goed, waar Philips, ArcelorMittal en Randstad het juist laten afweten
  • Dat geld ook voor de defensials: vooral vastgoed, maar ook Shell, Unilever en Boskalis Westminster deden het goed, maar Fugro, SBM Offshore (of is dat ook een special occasion?), Vopak en Nutreco stellen teleur

 

 

Dit maakt het wel lastig voor de meer actieve belegger voor H2 2014: wat moet u nou op basis van deze informatie over H1 kopen of verkopen? Want een accentverschuiving van defensief naar cylisch of andersom wordt wel heel ingewikkeld. Misschien is het een idee om wat hoogdefensief af te bouwen, maar verder kom ik niet.

Of het moet zijn dat u de principiële keuze wilt maken voor wat minder of juist meer aandelen. Dit is echt moeilijk. Aandelen zijn duur en de economische indicatoren houden niet over. Zo bezien kan een pas op de plaats geen kwaad, maar waar moet u dan heen met uw geld? Sparen of obligaties brengen al helemaal niks op.

Met die rentes op extreeem lage standen loopt u volgens mij net zoveel koersrisico op obligaties als op aandelen, maar wie ben ik. Als lange termijnbelegger tot slot zou ik de dit stukje mooi naast me neerleggen. Blijf zitten waar u zit, want meestal pakt op lange termijn stilzitten en gewoon geduld hebben vaak nog het beste uit?

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links