Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voetbal is net beleggen

Ik heb deze column op zaterdag 28 juni 2014 geschreven, omdat ik net als iedereen op zondag voor de buis zit. Ik ben dus nog niet beïnvloed door de uitslag van de wedstrijd. Wel kan ik zeggen dat we met zijn allen de afgelopen tijd helemaal gek van voetballen zijn.

De koers van Nike in de Verenigde Staten bewoog er vrijdag zelfs voorbeurs meerdere procenten op. Bij ons in de dealingroom bij Today’s gaat het al weken nergens anders over. Dat heeft niet er niet alleen mee te maken dat voetbal leuk is maar ook dat de beurs op dit moment minder leuk is.

Er is al tijden geen beweging van enige betekenis. Toch zit er gelukkig wel wat beweging aan te komen. In de Dow Jones hebben we bijvoorbeeld een belangrijk verkoopsignaal.

Oké als wde Dow boven de 16.880 sluit, wordt het weer een koop, maar het lijkt voor mij als beer wel eeuwen geleden dat we überhaupt een verkoopsignaal hadden en dus negger ik dit signaal zeker niet.

De S&P 500 heeft het verkoopsignaal nog niet. Maar ook die is stoom aan het verliezen.

Wat ook wel apart is om te zien is dat de divergentie waarop ik eerder wees tussen de Composite en de Nasdaq 100 weer weg is. Beide Nasdaq-indices zijn omhoog gegaan.

Er is nog wel divergentie tussen de Russell 2000 en de S&P 500. De kleinere aandelen volgen de grote jongens al een tijdje niet. Overigens had de Russell 2000 vrijdag een herweging en dus waren er enorme omzetten.

Ik zie in de grafiek van de Russell een pullback naar een oude trendlijn. Ook zie ik nog steeds een groot hoofd-schouderpatroon in de grafiek. Maar officieel moeten we wachten op de bevestiging. Ik zit overigens nog steeds short in deze index via een short-ETF.

Bij de ABN Amro-turbopresentatie had ik ook 420 als ultiem target voor de AEX en dat hebben we wat mij betreft behaald. Nu geloof ik niet dat het weer omhoog gaat, maar wie het weet mag het zeggen.

Ik zie een trendbreuk in de AEX en ook hebben we een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik heb daarom een paar van de spotgoedkope puts gekocht.

Ook de EB-indicator op de AEX lijkt een verkoopsignaal te gaan geven nu de koers door het tweede gemiddelde gezakt is. Ik zou zeggen waag een gokje en koop ook een paar van die goedkope puts. In ieder geval is op deze volatiliteit opties shorten voor de waanzinnigen. Er is totaal geen risk-returnverhouding.

Vergelijk het opties shorten maar met vijf rode ballen uit een ton met honderd blauwe halen. Als je per ongeluk een blauwe pakt ben je alles kwijt. Er zaten maar vijf rode in en je hebt er al drie te pakken, denk je nu echt dat je de laatste ook direct kan pakken?

De Duitse DAX heeft in de EB ook een verkoopsignaal gegeven en bevestigt dus de AEX.

Ook Twindicator heeft voor de DAX een verkoopsignaal gegeven. Ik zou dus een putje of een turbo short adviseren. Maar eerlijkheidshalve in maart dacht ik dat het luik omlaag eindelijk open ging en toen gebeurde er ook niks.

Overigens kan dat nu wel een reden zijn dat er deze keer wel wat gebeurt.

Nu houd ik van marktwerking en van hedgefunds die de markt zuiveren, maar bij Imtech krijg ik toch het gevoel dat genoeg, genoeg is. Nu had ik dat gevoel al bij 3,50 euro maar het aandeel blijft maar onder druk.

Toch zou ik voor die laatste 70 cent niet meer verkopen. Als het ineens een convertible wordt in plaats van aandelen kan het aandeel zo weer verdubbelen.

Echte bullshit aandelen en andere veel te dure aandelen werden de afgelopen tijd alleen maar nog duurder en dus daar kijk ik even nog niet naar shorts.

Ook Tesla is nog steeds veel te duur en ondanks dat nu BMW de i8 heeft en ook Porsche elektrische monsters heeft die beter sneller en mooier zijn dan een Tesla is de koers nog niet helemaal wakker geworden. Kortom geduld is een schone zaak.

Het valt mij op dat het in telecomland rommelt, met fusies en overnames en andere zaken. Gek genoeg geeft France Telecom een verkoopsignaal. Wellicht een leuke voor een putje of een turbo short

En om nog even in Franse sfeer te blijven iedereen weet dat ik in mijn columns Alstom op technische gronden had getipt als koop en dus toch ook een beetje heb zien aankomen dat ze overgenomen werden.

Maar ondanks dat domme professoren niet geloven in grafieken, wil ik nu waarschuwen voor General Electric. GE is de overnemende partij en nu alles duidelijk is lijkt mij een mooi moment om ook hier een gokje te wagen.

Ik sluit af met voetbal is net beleggen: bij beleggen moet je ook aanvallen om te winnen. Kortom een gokje kan geen kwaad. En mochten we verloren hebben van Mexico (waar ik natuurlijk niet van uitga) dan moeten we gewoon winnen op de beurs.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2014 10:20
    je 'pessimisme'. Ik las BIZ: Mächtigste Bank der Welt erwartet „sehr zerstörerischen Umschwung“
    Deutsche Wirtschafts Nachrichten | Veröffentlicht: 29.06.14, 13:09 | Aktualisiert: 29.06.14, 16:05 | 67 Kommentare

    Der neue Chefvolkswirt der Bank für Internationalen Zahlungsausgleich (BIZ), Hyun Song Shin, tritt sein Amt mit einer spektakulären Crash-Warnung an: Die aktuelle Ruhe an den Märkten sei trügerisch, im Hintergrund baue sich „ein schmerzhafter und sehr zerstörerischer Umschwung auf“.
    Wanneer short gaan is lastig te zeggen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links