Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen redding meer mogelijk

Ik kan het nu vrolijk over voetbal gaan hebben, maar daar heb ik nog minder verstand van dan van de aandelenmarkten. Over aandelenmarkten ben ik minder vrolijk gestemd dan over het voetbal, want hoe zou je jezelf als expert in reddingsmaterialen voelen als je op cruise bent op de Titanic.

Je zou dan snel gezien hebben dat er te weinig reddingsmateriaal aan boord was. Als crashexpert zie ik dat door acties van de centrale bankiers er ook geen reddingsmaterieel meer aanwezig is op ons schuitje. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft  twee weken gelden een aanslag gepleegd op de spaarders, door de rente opnieuw te verlagen.

De Duitse econoom Sinn hekelde dit weekend in de Telegraaf het optreden van Draghi en zei dat de ECB spaarders bestraft. Ja iedereen met leningen wordt geholpen door de lage rente maar iedereen die rond moet komen van zijn spaargeld heeft een probleem.

Uurtje-factuurtje

Nu ben ik van mening dat de geldmarkt al sinds 2008 niet meer normaal functioneert en dat een negatieve depositorente de problemen alleen maar groter maakt.

Sprekend over de problemen groter maken... Deze week bracht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) weer onrust in vermogensbeheerland door met het idee te komen om vermogensbeheerders na eerder kickback-retourcommissies en sponsorbedragen af te schaffen nu naar uurtje-factuurtje te laten gaan.

Vermogensbeheerders moeten de uren die zij werken in rekening brengen en zich niet laten betalen op basis van het vermogen onder beheer. De AFM zet vraagtekens bij het verdienmodel met een jaarlijkse vergoeding van zo’n 1% van het beheerd vermogen.

Moeilijk model

Kost een klant met 3 ton onder beheer ook drie keer zoveel tijd als iemand met 1 ton, vraagt de toezichthouder zich af. Een procentuele vergoeding kan oneerlijk uitpakken, maar versluiert ook welke kosten de vermogensbeheerder daadwerkelijk voor de klant maakt. (FD, p.1)

Ik vind het uurtariefverhaal een moeilijk businessmodel en zie met dit model nu al veel problemen bij hypotheekadviseurs en pensioenadviseurs. De klant wil niet betalen voor advies.

Maar nog veel erger een klant met minder dan 100.000 euro onder beheer wordt benadeeld in dit model. Een rekenvoorbeeld: nu betaalt deze klant 1000 euro op jaarbasis (250 euro per kwartaal) daarvoor krijgt de klant continu aandacht voor de portefeuille en minimaal één gesprek per jaar.

Van dit geld wordt:

  • de persoonlijke situatie in kaart gebracht
  • research gedaan
  • ideeën bedacht
  • rapportage opgestuurd
  • transactie ingevoerd, uitgevoerd, gecontroleerd
  • worden fouten en claims betaald
  • et cetera

Niet janken

Als je echt de uren zou doorrekenen wat zouden dan de echte kosten per jaar zijn? ik voorzie als dit plan echt doorgaat een enorme verschuiving naar doe-het-zelf- en naar indexbeleggen.

Ik vraag me echt af of de klant daar nu echt beter mee af is? En is het handig als je net een sector op zijn kop zet meteen weer maatregelen aan te kondigen?

Nu denkt u dat ik als beheerder zit te janken, maar zijn ze in de sector waar u in werkt ook zo transparant over hun verdiensten? En mag u niet gewoon naar het totaal kijken van uw producten?

All-you-can-eat

In de supermarktwereld bijvoorbeeld is het zo dat aan bepaalde producten niets verdiend wordt en andere producten juist veel. U als consument weet dit niet en vult gewoon uw karretje en de winkel verdient gewoon zonder dat ze te horen krijgen dat product A goedkoper moet en B duurder.

Een ander voorbeeld: ik was voor vaderdag in een all-you-can-eat-restaurant en aan het eten werd marginaal verdiend, maar de inkomsten kwamen ongetwijfeld vanuit de drankjes. En nu komt de overheid binnenkort met de maatregel dat een restaurant exact zijn marge moet vertellen en daarna komt de regel dat de drankjes goedkoper moeten worden...

Kost niks, heb je niks

Maar ik ben dus tegen indexbeleggen, niet omdat het goedkoop is maar omdat we nu in een van de langste bullmarkten sinds tijden zitten en dat een correctie van enige importantie dus helemaal niet zo gek is.

En stelt u zich eens voor dat er per ongelijk een grote correctie ontstaat, welke tools hebben de centrale banken dan nog? De rente van 0,15% naar 0,05%? Nee, dat gaat allemaal geen indruk maken. Hoe gaan we dit probleem te lijf?

Een actieve belegger zou bescherming kunnen kopen maar een indexbelegger gaat één-op-één mee. De Wet van Onbedoelde Neveneffecten. Ik blijf bij mijn visie dat als alle spaarders hun geld geheel of gedeeltelijk ophalen van de bank de banken een heel groot probleem hebben en dan ineens leningen moeten terughalen of zakken voor hun stresstest.

Op de langetermijngrafiek hadden we een engulfing bear-patroon in de maandgrafiek begin dit jaar, nu is dit ineens een engulfing bull geworden in de AEX. Dus de waarschuwing zoals we die in 2000 en 2007 kregen werd geneutraliseerd.

Echter deze neutralisatie hebben we nog niet bevestigd gekregen in de DAX.

Ja ook in de DAX hadden we de engulfing bear, maar aldaar is er nog geen officieel positief patroon gezien.

Kortom ik zou nog steeds alert blijven. Helemaal nu de situatie in Syrië overgeslagen is naar Irak en aldaar ernstige vormen van een burgeroorlog heeft aangenomen. Nu lag de wereld helaas niet wakker van Syrië maar Irak is een ander koekje. We zien ineens de olieprijs omhoog gaan.

U denkt leuk dat is goed voor Shell, maar helaas een hoge olieprijs heeft negatieve effecten voor onze toch al zwakke economie. Een ander probleem waar ik op wil wijzen is de divergentie in Russell 2000 en de smallere Dow Jones.

De Russell 2000 was al een tijdje aan het wegzakken terwijl de Dow Jones nog gewoon nieuwe hoogtepunten maakt. Het is zelfs erger geworden want de Russell 2000 heeft een pullback laten zien naar de rode trendlijn en is vervolgens omlaag gegaan.

En ook de Dow Jones laat nu tekenen van verzwakking zien.

Ook is er divergentie is de Nasdaq Composite en de Nasdaq 100. De veel bredere Composite-index heeft een lagere top neergezet

Terwijl de Nasdaq 100 nog wel een hogere top heeft neergezet. U moet zelf maar eens kijken hoe vaak dit voorgekomen in de geschiedenis en wat er daarna is gebeurd.

De Dow Jones Transport lijkt ook eindelijk een verzwakking te gaan laten zien, de Twindicator zal op 8014 punten een verkoopsignaal geven. Het slot was 8042 dus we zitten er dichtbij.

De AEX gaat ondanks dat de problemen in Irak nauwelijks omlaag. Maar ook wilde de koers niet ineens doorschieten naar de 420. Een terugval beperkt tot de 408 zou heel bullish zijn voor de AEX. Maar een val onder de 408 zou een grotere correctie kunnen betekenen.

De Duitse DAX staat dichtbij een verkoopsignaal, op 9871 geeft de Twindicator een verkoopsignaal.

Tesla de nieuwe Astra

Als autoracefan heb ik dit weekend zitten kijken naar de 24-uurs race van Le Mans en in de laatste uren leek het er even op dat Porsche met hun nieuwste hybride auto zou winnen, maar uiteindelijk werd het toch nog Audi die de race won.

Hybride auto’s krijgen met deze techniek mogelijk een nog grotere boost. Helemaal elektrisch reed niemand omdat er dan steeds batterijen gewisseld moeten worden.

Tesla kwam vorige week met het idee om al haar patenten te delen, om zo schaalgrootte te krijgen met haar techniek. Beleggers vonden het een briljant plan van de topper. Bedenk dan ook waar Tesla zijn geld mee wil gaan verdienen?

Om echt nog heel veel meer auto’s te gaan verkopen zouden ze de prijs moeten verlagen, maar willen de huidige Tesla-rijders er een rijden of een nieuwe kopen als je er een Opel-gevoel in hebt?

Nu is de Tesla-status chique en slim en kunnen ze dat gevoel vasthouden bij inflatie van je merkbeleving? Ik vind het sowieso een bizar duur aandeel en heb ze weer eens short gegeven.

First Solar promoot ik al een tijd als koop en het aandeel doet het prima, helemaal als je kijkt naar de mega-premies in opties dan kun je in de combi helemaal leuke dingen doen. Bijvoorbeeld het aandeel kopen en een call erop verkopen.

Goud en zilver zijn weer een beetje aan het herstellen.

De VIX loopt weer iets op, zetten ze eerder een low van rond de 9 nu ligt het weer rond de 12. Nog steeds is de volatiliteit heel laag ten opzichte van de risico’s die ik zie.

Per saldo: nu vinden mensen mij een zwartkijker, maar als je nu alleen maar bullish bent op deze niveaus dan ben je zeer waarschijnlijk wat naïef.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juni 2014 10:22
    "Ik blijf bij mijn visie dat als alle spaarders hun geld geheel of gedeeltelijk ophalen van de bank de banken een heel groot probleem hebben en dan ineens leningen moeten terughalen of zakken voor hun stresstest."

    Cees blijft moeite hebben met het verschil tussen deposito's/spaargelden (dat zijn schulden van de bank) en eigen vermogen.
  2. [verwijderd] 16 juni 2014 10:42
    Even ingaande op je opmerking van de divergentie tussen Nasdaq 100 en Nasdaq Composite. dat is idd een signaal waar de reguliere beleggers niet opletten en velen zullen je dankbaar moeten zijn voor de waarschuwing. Het is nu de vierde keer sinds het bestaan van de Nasdaq 100 dat deze divergentie zich voordoet en ELKE keer tot nu toe is dat een topvorming situatie. We kunnen tevens de 2007 top als een vertraagde divergentie aan beide zijden van de top. Het is een belangrijk signaal dat zeker meemoet in de investering overwegingen. Trouwens een leuk detail; de omgekeerde divergentie, dus de Composite een lager minimum dan de Nasdaq geeft een koopsignaal. Je kunt dat in de bijlage grafiek goed zien.
  3. [verwijderd] 16 juni 2014 10:51
    het zijn niet alleen spaarders maar ook pensioenen die 'bijdragen', lees ik elders, aan het 'bank ophouden'. Ook de VS regering houdt zich likkebaardend bezig met pensioengelden naast het feit dat vanaf 2016/2017 er in de VS meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt aan pensioengelden. De redenering van AFM over fee voor beheer van gelden is gewoon een beetje dwaas. Als een ton voor iemand een vermogen is en dat goed wil laten beheren kost dat relatief gezien veel geld en misschien daarom ook wel af te raden. Met percentages rekenen spreidt men een beetje kosten van beheer; en als tien miljoen of meer voor iemand een vermogen is ga je niet naar een beheerder toe die ook werk doet voor een vermogen van een ton tenzij men zich onverschillig opstelt tav beheersgelden. AFM wil teveel autoriteit zijn en dat leidt tot misstanden.
  4. [verwijderd] 16 juni 2014 15:57
    Volledig terecht dat de AFM nadenkt om de vermogensbeheerders naar uurtje factuurtje te gaan verplichten.

    Rustig achterover leunen, en geld verdienen met het geld van een ander, dat hebben we namelijk al in Nederland: DE BELASTING

    Kortom werken voor je geld GVD! Goed plan van de AFM!
  5. forum rang 4 efreddy 16 juni 2014 17:13
    Een indexbelegger gaat 1 op 1 mee.
    Wat een onzin,alsof een indexbelegger zelf ook geen put opties op een index als bescherming kan kopen.
    Bovendien hoeft men niet telkens met hetzelfde percentage in deze indexbeleggingen te zitten,zijn er zelfs ook inverse indexbeleggingen mogelijk,al zou ik met deze soorten inverse index wel voorzichtig zijn ,wie onvoldoende daarover kent blijft er sowieso beter vanaf.
    (Heb momenteel een geschreven put 22 januari 2016 op SH proshares short S&P500 ,huidige koers 23.67$).
  6. [verwijderd] 16 juni 2014 17:58
    Ik ben het geheel met Geen paniek oneens en geheel met de auteur eens.

    Dit om de simpele redenen dat de AFM, zoals is gebleken in artikelen van Marcel Tak, een bureacratische organisatie is die de verwarring in de maatchappijen die er toch al bijvoorbeeld over risico's is, alleen maar kan laten toenemen,

    er bij de overheid in de ivoren torens teveel tijd wordt verspild met het naar de buren of de overburen sturen van een rekening en visa versa,

    er bij de overheid in de ivoren torens miljarden worden verspild aan het zoveelste in de ivoren toren niet werkende ict-project dat het tijdschrijven in de ivoren toren efficiënter zou moeten maken,

    de meeste beleggers helemaal geen zin hebben om factuurtjes te controleren, maar daarentegen wel baat hebben met vertrouwen,

    welk te stellen vertrouwen naarmate er minder tijd wordt verspild met het vullen van een niet werkend bureaucratisch tijdschrijfsysteen uiteraard om de simpele "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan" reden dat er in dat geval dan meer tijd overblijft voor hetgeen waar het om gaat,

    en dat is uiteraard alles behalve vanuit ivoren torens te dirigeren bureaucratische toestanden met te controleren factuurtjes,

    zienderogen toeneemt.
  7. [verwijderd] 16 juni 2014 18:32
    E.e.a. na de inzicht gevende,

    anders dan bureaucratische toestanden die de gevolgen hiervan duurzaam een zorg zal zijn, zolang wij in onze ivoren toren maar gezellig bezig zijn met het vullen van de bureaucratische systemen die je niemand qua bureaucratische ellende zou mogen toewensen, laat staan dat een bureaucratische organisatie deze bureaucratische ellende i.h.k.v. de risicobeheersing naar anderen gaat dirigeren,

    de eigen grenzen kennende, wèl vertrouwen wekkende zin "Ik kan het nu vrolijk over voetbal gaan hebben, maar daar heb ik nog minder verstand van dan van de aandelenmarkten."
  8. [verwijderd] 16 juni 2014 21:46
    @bezinteergebelegt Reddding is uiteraard terdege mogelijk als de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitstaande brand betrokken "soevereine" lidstaten de deskundige brandweer die hiervoor heeft doorgeleerd met de door deze "soevereine" lidstaten ter beschikking gestelde instrumenten en middelen de op eurozone niveau ontstane brand niet over de rest van de wereld laat uitslaan, zodat je dan beter naar een land met een beter klimaat kan verhuizen,

    maar hoe dan ook, van vermogensbeheerders die in dit gespecialiseerde vakgebied zonder glazen bol zijn ingevoerd, en dan ook kennis van zaken van zaken hebben, en waar een belegger qua de af te wegen risico's zijn of haar vertrouwen in kan stellen

    - dus geheel anders dan bureaucratische organisaties die in ivoren torens onder het duurzame motto "Na ons de zondvloed" de tijd verdoen met het bouwen van het zoveelste niet werkende tijdschrijfsysteem respectievelijk het dirigeren van bureaucratische ellende naar anderen -

    kan de belegger verwachten dat de betreffende vermogensbeheerder wèl bezint voordat hij of zij met de centjes van de belegger ergens voor de lange of korte termijn in belegt, waardoor je t.a.v. de risico's kan verwachten dat e.e.a. met een bepaalde horizon een door de belegger gewenst resultaat oplevert, waarbij uiteraard redding van de centjes tot de mogelijkheden behoort.

  9. [verwijderd] 16 juni 2014 21:48
    van uit de macd indicator op de daggrafiek, is er bijna een kruising, de beurs kan desondanks (nasdaq ) nog wel door stijgen, lijkt me een beperkte topranging waarnaar er toch wel een daling van enkele procenten aan zit te komen.

    dat is mijn verwachting , kijken of deze uitkomt. zit zelf met een positie short op de nasdaq

    Verschil tussen de Russell index en de dow is goed om op te letten in verleden is dat vaker een voorteken van een top geweest.

    Cees bedankt voor je leuke artikel

  10. forum rang 4 holenbeer 16 juni 2014 23:03
    Over Tesla als Opel: wat zal het Tesla boeien dat de huidige Teslarijders er niet meer in willen rijden, als miljoenen Opelrijders dat wel zouden willen? Er voor het gemak even vanuit gaand dat ze op die miljoenen Teslopels genoeg marge maken?
    Hockey is ook allang geen elitesport meer, zelfs sommige Opelrijders spelen hockey, zolang we 2 WK-finales halen boeit dat toch niet?
  11. carlos1995 17 juni 2014 17:20
    Beste Cees.

    Elke week geniet ik weer van u column, ik heb ook al een aantal keer reactie gegeven en vragen gesteld. Helaas nooit reactie gehad.

    Ik vraag me af of u wel precies weet waar tesla mee bezig is. Of u weet hoe innovatief de auto wel niet is, en dat er een hoop voordelen van elektrisch rijden zitten buiten de belasting om.

    Misschien moet u maar is een proefrit met de auto maken. Ik hoop dat u dan wat positiever wordt. Het kan u misschien ook een hoop geld schelen. Aangezien u al sinds dat de koers $100 aantikt short zit en de koers inmiddels $230 dollar is. (dat is ook al ruim 10% hoger dan toen u deze column schreef)
  12. [verwijderd] 17 juni 2014 19:09
    @dakdraak Slechts ter verder het bij de niet impressionistische, niet met artikel 1 van de Grondwet strijdige oneliner “Marcel Tak for president!” latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensende kennisgeving: het kan niet anders dan dat u in uw reactie duurzaam bedoelt “Marcel Tak for president!”
  13. [verwijderd] 17 juni 2014 19:36
    @holenbeer Het enige wat een al dan niet doe-het-zelf belegger dan ook in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren voor alles duurzaam dient te boeien is de vraag was de timing van het beleggen in de omhoog, omlaag of zijwaarts bewegende onderliggende waarden van al dan niet soevereine bedrijven, organistaties en landen achteraf gezien dermate afgewogen dat de belegger er met een bepaalde horizon na de inspanningen een bepaald gewenst resultaat mee heeft bereikt.
  14. [verwijderd] 23 juni 2014 10:58
    Whuaaa, natuurlijk is een vermogensbeheerder tegen het voorstel om uurtje-factuurtje te gaan werken!!! Vermogensbeheerders en makelaars zijn de laatsten der parasieten die zonder een kostencalculatie te kunnen/hoeven maken leven van de welvaart van de gastheer. Natuurlijk is het de eerste keer moeilijk Cees! Maar elke ondernemer kan je helpen met het maken van een kostencalculatie en dan zul je zien dat het a. best meevalt en b. je er een betere ondernemer van wordt. Begin nu niet als die autoverkopers in de jaren 80 die antwoordde op de vraag' Waarom is een automatische versnellingsbak duurder? - Meneer, er is geen vraag naar, niemand wil een automatische versnellingsbak, daarom is deze duurder!'. Jullie (vermogensbeheerders en makelaars) zijn echt de laatsten die van een model gebruik maken dat niemand nog kan waarderen.

    Overigens is er van 'beheer' bij de meeste vermogensbeheerders geen sprake. Wat mij betreft zou er onderscheid gemaakt mogen worden tussen adviseurs die je vermogen beleggen (zoals de meesten doen) en adviseurs die je vermogen beleggen EN je risico's managen. Risico's managen via conditionele orders van verschillende typen vraagt veel tijd en aandacht. Ik heb nog nooit een vermogensbeheerder gesproken die dit doet (te veel werk, en hij verdient er niets aan). Het parasiet-model maakt lui en passief. Zodra vermogensbeleggers over hun business gaan nadenken zullen er veel meer innovatieve diensten worden ontwikkelt voor de klant. Diensten waar hij echt wat aan heeft en dus ook voor zal willen betalen!
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links