Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En wat nu?

Afgelopen donderdag kwam de ECB met een historisch besluit, de deposito rate ging naar negatief en de gewone rente werd verlaagd naar 0,15%. Ook beloofde ECB-voorzitter Draghi met nog veel meer plannen te komen. Precies wat de markt verwacht had.

Dit staat alleen voor mijn gevoel haaks op de eerdere berichten dat de economie aan het herstellen is. Want als het beter met de patiënt gaat, ga je niet allerlei riskante operaties uitvoeren en de medicijndosis verdubbelen. Toch? En wat nu?

De markt reageert er nog lauwtjes op. Nu kan dit later nog komen, maar eerder reageerde de markt veel directer terwijl Draghi alleen met woorden kwam. Nu kwam de ECB met daden en is de reactie minder dan bij alleen fantasiepraatjes.

Rente op nul

Maar wat als we morgen (spreekwoordelijk) een beurscorrectie krijgen? Oké ze kunnen de rente nog negatiever maken en in theorie kunnen ze dat onbeperkt volhouden.

Praktisch: je gaat dan naar de bank om geld te lenen en je krijgt elke maand geld van de bank omdat je zo aardig bent dit geld mee te nemen. Als je geld komt brengen moet je rente of bewaarkosten betalen over je spaargeld.

Banken hebben nog het een en ander te automatiseren want ik denk niet dat de huidige systemen ingericht zijn op negatieve rentes. Denk hierbij ook aan de riskmodellen. En krijgen we dan geen uitloop van spaarders en dus verdwijnen van eigen vermogen van de banken?

Onbedoeld effect

In een situatie waarbij banken het spaargeld leveragen kan dit heel snel heel grote problemen geven. Ook ben ik benieuwd hoe dat dan gaat met de belastingaftrek op rente. Krijg je dan van de overheid ook nog een premie als je geld leent?

Woensdag had ik het al over de mogelijke gevolgen van de Draghi-politiek. In 1929 hadden we een crash omdat de overheid toen de speculatie met geleend geld wilde beteugelen en de rente op effectenkrediet meerdere malen werd verhoogd. De crash was dus eigenlijk een onbedoeld effect.

In aandelen?

Krijgen we nu een enorme run op aandelen nu de rente zo laag is? En zijn we daar nu echt mee geholpen? Zorgt dit ervoor dat de huizenmarkt weer omhoog gaat? Het zou kunnen. Maar ik geloof erin dat het onvermijdelijke wel uit te stellen, maar niet te voorkomen is.

Vroeg of laat krijgen we alsnog die correctie en die kon nog wel eens heftiger worden dan iedereen kan fantaseren. Met de huidige lage volatiliteit heeft iedereen een gevoel van schijnveiligheid, alsof er geen risico aanwezig is.

De maatregelen van Draghi zouden de euro moeten verzwakken, maar dat is nog niet echt gebeurd

Wel zijn de obligaties weer opgelopen en dit lokt weer beleggers naar de obligatiemarkt. Maar de huidige lage rente geeft theoretisch weinig kans op rendement en theoretisch veel kans op risico.

Op de lange grafiek van de Nederlandse staat tot 2023 is te zien dat we niet op topniveaus zitten, maar uiteindelijk wordt deze lening op 100 afgelost.

De AEX ging op Draghi door de weerstand en heeft technisch pas richting de 420 weer een weerstand van enige betekenis.

Dit beeld wordt bevestigd door de Duitse DAX.

Ook de Nasdaq 100 is door weerstandsniveaus heen geschoten en lijkt los te zijn.

Het gaat uiteindelijk weer naar niveaus waar we in het verleden van vonden dat die bubbelmatig waren. De Nasdaq Composite-maandgrafiek geeft een goed beeld. Dus ja we kunnen nog best een versnelling omhoog krijgen, maar wilt u daar aan mee doen?

Een short van me, Amazon is gedraaid naar een koop en dus moeten ik als contrair trader even naar de zijlijn. Zelfs al vindt u de grafiek niet bullish.

De implied volatility was al laag en is nog lager gegaan. Ik zat VIX-futures long en dat was ook even pijnlijk. Maar hoe lang kan de risicoperceptie zo laag blijven. Als u wil profiteren van de mogelijke stijging dan kunt u dat dus goedkoop met gekochte opties doen.

Een laatste gedachte: gaat de politiek ooit weer de banken redden? Als ik de bonusberichten lees, dan vraag ik me dit af. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juni 2014 14:00
    "En krijgen we dan geen uitloop van spaarders en dus verdwijnen van eigen vermogen van de banken?"
    Opnemen van spaargelden is het verminderen van deposito's op de bankbalans. Heeft niets met het Eigen vermogen van de bank te maken, want de deposito's zijn vreemd vermogen voor de bank. Hooguit kan de bank hierdoor een liquiditeitstekort krijgen. Hiervoor kan zij bij de Centrale bank liquiditeitssteun aanvragen
  2. [verwijderd] 12 juni 2014 14:46
    Deposito's op de bankbalans behoren tot het Tier-1 kernvermogen van de bank. Een uitstroom van spaarders leidt dus wel degelijk tot een afname van de solvabiliteit van de bank. Spaargelden behoren tot de bezittingen van de bank en vallen in de faillissementsboedel. Om spaarders (deels) te beschermen is de depositogarantieregeling in het leven geroepen.
  3. kolenboer 12 juni 2014 21:34
    quote:

    cornelia60 schreef op 9 juni 2014 12:01:

    Wat verwacht men omtrent berichten over koppelen van roebel en yuan ??
    Wie weet ???
    Ze moeten de euro koppelen aan de Yuan. Het is toch van de gekke dat ik in USD aan die CHineze moet betalen. Als ik aan Engeland betaal dan is het gewoon in ponden. Waarom dat niet in Yuan's kan is me een raadsel.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links