Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Niks aan de hand

Op een haar na testte de AEX alweer de recente top van 405,40. Wel vormde de index een toppatroon, een zogenoemde hanging man. Deze wordt pas opgeheven boven de top van gisteren van 405,20 maar wordt aan de andere kant pas bevestigd onder de bodem van 403.

Dit toppatroon zou in de komende dagen voor enige neerwaartse druk kunnen zorgen, maar ik verwacht dat deze beperkt zal blijven en het toppatroon snel weer kan worden opgeheven. Veel indices zijn kracht aan het opbouwen voor een volgende opwaartse beweging naar hogere jaartoppen.

Ik houd er nog steeds rekening mee dat deze volgende opwaartse beweging boven de jaartoppen richting het einde van deze maand tot begin volgende maand zal plaatsvinden waarbij het opwaarts potentieel voor de komende twee maanden ongeveer 5% bedraagt in de meeste indices.

Groene buitengrenzen

Als ik kijk naar de AEX dan is het opwaarts potentieel waarschijnlijk begrenst tot 426 – 428. Hier ligt de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal in het middellangetermijnbeeld. Zie hiervoor de groene buitengrenzen in de logaritmische weekgrafiek.

Verder ligt hier ook het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop. Op de weekgrafiek kunt u ook duidelijk zien dat tijdens de tweede correctie van dit jaar (hertest jaarbodem bij 379,50) de onderkant van het stijgende trendkanaal precies werd getest.

Ook is te zien dat vanaf die bodem een stijgende kortetermijntrend is gestart. De eerste duidelijke opgaande kortetermijnbeweging sinds begin dit jaar. Ik verwacht dat deze uiteindelijk zal zorgen voor de opwaartse doorbraak door de dubbele jaartop van 409.



Klik op de grafiek voor een grote versie


Geen vuiltje

Dit blijft natuurlijk mijn kortetermijnscenario zolang de opgaande kortetermijntrend intact blijft. Vanaf de maartbodem van 379,80 is een stijgende bodemlijn te trekken die raakpunten heeft met de bodemvorming tijdens de derde correctie van dit jaar in de zone 391,30 – 394,70.

Verder zorgde de recente kortstondige daling (vanaf de 405,40) ook voor een bijna test van deze bodemlijn. Eind vorige week werd namelijk een dieptepunt op de borden gezet bij 397,70. Deze terugval ging gepaard met de vorming van twee bullish engulfing patronen.

Zolang de AEX boven deze bodem van 397,70 weet te blijven, lijkt er geen vuiltje aan de lucht in het kortetermijnbeeld. De sinds de maartbodem stijgende bodemlijn is ondertussen opgelopen naar een niveau van 398,40. Daarboven ligt bij 401 nog het eerste horizontale steunpunt voor vandaag.

Hertesten

Toch zou het mij niet verbazen als de eventuele terugval slechts intraday zal blijven en het gevormde hanging man-patroon zal pas worden bevestigd zodra de AEX onder de 403 (dieptepunt van gisteren) terecht komt. Ik houd er rekening mee dat binnen enkele dagen de opwaartse druk verder zal toenemen en de top van 405,40 opwaarts wordt gebroken.

Daarboven ligt als laatste horde tot aan de dubbele jaartop alleen nog de sinds 22 april stijgende zeer kortetermijntoppenlijn bij vandaag 406,80. We moeten in de komende twee weken bij een hertest van de 409-grens wel opletten op de vorming van eventuele toppatronen. Bij een dergelijke weerstand is het namelijk goed mogelijk dat nog een aanloopje nodig is voor de definitieve doorbraak.

Hiermee zou de weerstand verder aan kracht winnen, maar een doorbraak en verdere opwaartse druk blijft naar mijn mening het meest reële scenario. Pas onder de 397,70 treedt een eerste verzwakking op en kan de AEX terug richting de sterke horizontale steunzone van 391,30 – 394,70. Deze kans neemt echter steeds verder af.



Klik op de grafiek voor een grote versie

 

MIB

De situatie in de gisteren besproken indices als de S&P 500, DAX en Nasdaq 100 zijn ook verder verbeterd. Daar is het ook wachten op de volgende opwaartse beweging en duidelijke doorbraak door de eerdere jaartoppen. Opvallende grafieken zijn onder andere de Italiaanse index MIB.

In mijn visie voor dit jaar gaf ik aan dat dit een van mijn favoriete indices is. Vanaf begin dit jaar staat de teller nog ruim in de plus. In de afgelopen weken vond hier echter vanaf de 22.000 een forse correctie plaats waarbij de index nu de onderkant van een steil stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld test (rond de 20.200).

De kans op een draai hier is realistisch waarna de MIB weer zou kunnen oplopen naar minimaal de jaartop van 22.000.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei

Een andere opvallende grafiek is de Nikkei. Na een langdurige en forse correctie sinds de top van 16.300 (eind december) heeft de index in de afgelopen maanden een sterke steun in de zone 13.800 – 14.000 gevormd.

Op dit moment is de Nikkei bezig met een test van de dalende toppenlijn van ongeveer 15.510. Een slotkoers hierboven zou een duidelijke verbetering in de Nikkei betekenen en een aanzienlijk verder opwaarts potentieel creëren.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

527 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 mei 2014 09:01
    quote:

    Pakka schreef op 23 mei 2014 08:57:

    Tijd om te shorten...
    Long is duur, short goedkoop... Meer ruimte naar beneden dan boven....
    Zeer gevaarlijk nu om long te gaan op het moment dat de indexen record hoog staan...

    Nee hoor, naar beneden hebben we pakweg 404 punten ruimte, en naar boven toe kunnen we oneindig doorgaan, dus deze redenering is niet juist.
  2. [verwijderd] 23 mei 2014 09:16
    quote:

    renatep schreef op 23 mei 2014 09:13:

    Long of short, ik weet het op korte termijn niet. Alle indicatoren staan op groen. Gister is op korte termijn een vlag omhoog afgerond en nu is hij met een vlag naar beneden bezig... wachten weer
    mijn indicatoren staan op rood hoor !

    misschien wel nog een puntje of 2 - 3 erbij,

    maar ik denk ook bulltrap

    we zien wel

    ik geloof mijn indicatoren (werken niet op minuten/uren maar dagen)
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 23 mei 2014 09:20
    quote:

    Henri275 schreef op 23 mei 2014 09:19:

    [...]

    Mijn short boosters wil ik er breakeven op 0,59 uit. Laatste koers 0,58... Bas is zo positief, ik durf niet short te blijven zitten...
    En eruit... Nu zal het wel naar beneden keilen... Er lijkt een stevige weerstand onder de 9735... Daar gaat ie al... Nou ja... jammer..
527 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links