Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote all time high blog

Het grote all time high blog

Weer een nieuwe all time high voor zowel de Dow Jones als nu ook de S&P 500. Meest opvallend vind ik nog dat ik niet ben geretweet. Die recordregen begint blijkbaar te wennen (en volgens de beursboekjes is dat iets om u zorgen over te maken...)

 

 

Het is niet alleen een beursfeestje in de VS. In Duitsland en Engeland is het ook raak, net als in India en ook de MSC World Index heeft de vlag in top. Ik bespaar u allerlei uitbundige tweets et cetera hierover, want u haalt blijkbaar toch uw schouders op :-) Deze geef ik nog wel mee:

 

 

Hoe is het mogelijk, want op Financial Times lees ik dat volgens Bank of America Merrill Lynch de kasposities óók op een all time high staan. En de obligatiemarkten barsten ook al uit hun voegen. Zal het geld wel zijn dat al die centrale banken bijdrukken. Ik citeer FT:

“Investors are showing belief in the economy but with two big question marks: Are we on the brink of a disruptive event? And why, at this point in the cycle, isn’t this recovery stronger?” said Michael Hartnett, chief investment strategist at BofA Merrill Lynch Global Research.

Average cash levels have reached 5 per cent of portfolios, the highest since June 2012 and up from 4.8 per cent in April. A net 22 per cent are taking below normal levels of risk, up from 11 per cent a month ago. The proportion of asset allocators overweight equities has fallen to a net 37 per cent from a net 45 per cent last month.

En dan nu de kneuzen

Om u voor te zijn: lang niet alle indices staan op een record. Japan, om een dwarsstraat te noemen, moet nog bijna drie keer over de kop om het record van 1989 (?!) te breken, de Nasdaq-indices hebben ook nog een lange weg te gaan en er is nog zoiets als een Mickey Mouse Index in een landje aan de Noordzee.

De AEX dus... Ja, die moet nog een ritje van dik 400 naar ruim 700 maken óm. De voornaamste oorzaak dat de AEX zo achterblijft, is volgens mij onze door de kredietcrisis gedecimeerde financiële sector en andere drama's. Exact een jaar geleden blogde ik hierover en ik herhaal een opsomming uit dat blog:

(...) Kijk alleen al naar de AEX-fondsen die sinds 2000 zijn verdwenen, wat vaak met veel waardevernietiging gepaard ging. Om maar te zwijgen van de debacles TNT (PostNL), KPN, Aegon en ING. OK, zijn dit ze allemaal?

  • Boskalis Westminster
  • TomTom
  • Fortis
  • USG People
  • Corporate Express
  • Tele Atlas
  • Vedior
  • Hagemeyer
  • Numico
  • ABN Amro
  • Rodamco Europe
  • Getronics
  • VNU
  • Versatel
  • P&O Nedlloyd
  • Van der Moolen
  • Gucci
  • LogicaCMG
  • KPNQwest
  • UPC
  • Corus
  • VendexKBB
  • Baan
  • KLM

AEX 8% onder all time high?!

Boskalis Westminster heeft zich een weg terug de index ingebaggerd. Het fonds staat na een mooie rally dit jaar as we speak weer met beide beentjes in de modder op een slecht ontvangen KW1-update. En toch, en toch is het allemaal niet zo slecht, ach en wee, drama, hel en verdoemenis als het lijkt.

Leest u dat blog maar eventjes terug. Het gaat om het theoretische rendement dat iemand had gemaakt als hij precies op die AEX top van ruim 700 van toen was ingestapt. Om vervolgens op de meest simpele en domme, maar op lange termijn o zo effectieve manier te gaan beleggen. Valt mee, hé?

Nog één opbeurend getal. Hou u vast! De Duitse DAX is een herbeleggingsindex (inclusief herbelegd dividend) en de AEX is een prijsindex (exclusief dividend). Gelukkig is er ook een AEX herbeleggingsindex en die staat op de kop af 100 punten onder de all time high van 1264,15 uit oktober 2007.

Een rit van een kleine 8% volstaat om ook op het Damrak de driekleur weer in top te hijsen en het Wilhelmus in te zetten. De joker is indexzwaargewicht ING dat weer dividend gaat betalen.

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 13 mei 2014 20:33
    quote:

    kees5555 schreef op 13 mei 2014 19:21:

    Goede kans dat veel meer NL-ers gaan beleggen als ze een index zien die wat harder omhoog gaat dan de huidige AEX. Daarom: ik stel voor dat iex.nl eens peilt hoeveel procent van de beleggers ervoor zou zijn om over te gaan op een herbeleggingsindex, net zoals de Dax.
    Mag u de nieuwe beleggers uitleggen dat je eigenlijk gewoon voor de gek wordt gehouden ;)

    Voor je porto maakt het niet uit of je een herbeleggingsindex hebt of niet, we kunnen er ook een nul achter zetten, dan staan we nu op 4046,50 :-)

    Als veel meer Nederlanders (zeg maar de buurman) over beleggen begint op een verjaardag, dan ben ik op mijn hoede (gebeurde ook ten tijde van WOL)

  2. forum rang 5 theo1 14 mei 2014 09:37
    quote:

    kees5555 schreef op 13 mei 2014 19:21:

    Goede kans dat veel meer NL-ers gaan beleggen als ze een index zien die wat harder omhoog gaat dan de huidige AEX. Daarom: ik stel voor dat iex.nl eens peilt hoeveel procent van de beleggers ervoor zou zijn om over te gaan op een herbeleggingsindex, net zoals de Dax.
    De AEX is de opvolger van de EOE index. De EOE index is gecreëerd door de optiebeurs om opties op te kunnen uitgeven. De optiehandel heeft meer aan een prijsindex dan aan een herbeleggingsindex want opties herbeleggen niet, die expireren elke maand. Nederland is een land van speculanten, niet van beleggers.
  3. asmo26 14 mei 2014 09:47
    quote:

    theo1 schreef op 14 mei 2014 09:37:

    [...]

    De AEX is de opvolger van de EOE index. De EOE index is gecreëerd door de optiebeurs om opties op te kunnen uitgeven. De optiehandel heeft meer aan een prijsindex dan aan een herbeleggingsindex want opties herbeleggen niet, die expireren elke maand. Nederland is een land van speculanten, niet van beleggers.
    Mee eens. En de stand van de beurs zegt op zich weining over de huidige economie. Daar heb je meerdere factoren die meespelen.
  4. watergeus 14 mei 2014 09:56
    Helder overzicht, dubieuze analyse. Met al die ATH van toonaangevende beurzen mag je op je hoede zijn, want als het daalt gaan wij altijd harder, daar ligt een belangrijke oorzaak, beleggen is emotie en Nederlanders zijn nu eenmaal sneller pessimistisch, volg slechts de blogjes van alle shorters. Men ziet nu eenmaal sneller geld naar beneden dan naar boven. Dat heeft weinig met bedrijven drama's in de aex te maken Daarom zullen we nooit meer verder dan het basiskamp komen , eerder er van af vallen en na jaren weer terug klauteren. Dat heet dan weer een meerjaarse rally en roepen analisten in koor dat er een eind gaat komen aan die rally, want als we weer op basiskamp komen slaat de angst toe. En Amerikanen kenen zo'n mentaliteit niet, die winnen altijd: All time high
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links