Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short tech, voor wie durft

Short tech, voor wie durft

Wonderboy en superbelegger David Einhorn, beheerder van 8 miljard dollar van zijn Greenlight Capital, schreef in een brief aan zijn aandeelhouders dat hij momenteel short speculeert op een aantal techfondsen. Deze techaandelen kunnen volgens Einhorn met soms wel 90% dalen als de markt weer overgaat tot normale waarderingsmaatstaven. Hij schrijft:

“Now there is a clear consensus that we are witnessing our second tech bubble in 15 years”

David Einhorn noemt onder andere het feit dat shortsellers geforceerd aandelen terug hebben gekocht als gevolg van enorme verliezen en het bizarre succes van sommige tech-IPO’s als voorbeelden voor de nieuwe bubbel. Einhorn is vooral bekend geworden toen hij in 2008 als eerste riep dat de balans van Lehman Brothers op knappen stond. Die plank sloeg hij niet heel ver mis.

En nu speculeert Einhorn, die een verwoed pokerspeler is en in 2012 4,3 miljoen dollar verdiende met de derde plaats bij de World Series of Poker (en dat allemaal aan een goed doel gaf), dus tegen de grote techfondsen.

In de e-mail aan zijn aandeelhouders zegt hij niet op een paar specifieke aandelen in te zetten maar juist de bredere markt te willen coveren. Hierdoor kan hij per fonds kleine posities innemen en wordt het niet te kostbaar wanneer er een aandeel met 300% stijgt.

Winst of niet?

De traditionele manier van waarderen van bedrijven via de koers-winstverhouding is voor techfondsen vaak te kort door de bocht. Veel jonge bedrijven maken nog helemaal geen winst (Twitter), anderen maken heel veel winst maar hebben een heel smal businessmodel (Candy Crush).

Om toch meer inzicht te krijgen in de waarderingen van internetaandelen als Linkedin, Twitter en Facebook kijkt men dan ook vaak naar de waarde van het bedrijf ten opzichte van zijn omzet. Wanneer je er vanuit gaat dat een gemiddeld, gezond bedrijf tussen de 5 en 10% van zijn omzet aan winst genereert, betekent een waardering van eenmaal de omzet een koerswinst verhouding tussen de 10 en 20.

Een aantal techfondsen heeft echter een veel hogere verhouding dan 1:

  • Twitter 21
  • Facebook 10
  • Linkedin 10

Gevestigde, voormalige groeibriljanten als Apple (2,5) en IBM (2) zijn al een stuk lager gewaardeerd. Philips bijvoorbeeld noteert ternauwernood eenmaal de omzet.

Dure aangelegenheid

De mate van groei geeft echter wel een indicatie van de kans op toekomstige winst. Ook bedrijven die wel winst maken kunnen beoordeeld worden op hun groeipercentage. Dit noemen ze de PEG, Price Earnings gedeeld door Growth.

Toch zit er bij veel techfondsen ook nog veel fantasie in de koers. Een bedrijf met een nieuw idee wordt verondersteld de gehele markt te kunnen innemen en dan is het potentieel inderdaad enorm. Veelal is het waarmaken van de beloftes nog een hele krachttoer, want de concurrentie zit ook niet stil.

Wat betreft de aspiraties van Einhorn... Als een ding de afgelopen jaren duidelijk is geworden dan is het dat shortgaan een dure aangelegenheid kan zijn.  De lage rente en de van het geld bulkende multinationals zijn twee factoren die de overnamemarkt weer hebben aangejaagd.

Einhorn vindt het in ieder geval welletjes geweest en gaat de hele techmarkt short. Ik wens hem veel succes, maar vooral sterke zenuwen toe.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 24 april 2014 19:06
    quote:

    sjaak1918 schreef op 24 april 2014 13:25:

    ... betekent een waardering van eenmaal de omzet een koerswinst verhouding tussen de 10 en 20.

    Je spreekt dan dus niet van een koerswinst-verhouding maar van een koersomzet verhouding.

    Je moet wel de hele zin lezen cq quoten, sjaak! Nico schrijft: als je ervan uitgaat dat .... Wat daarna komt, is gewoon lagere school rekenen en klopt als een bus.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links