Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaten dichten

In veel aandelenindices was er gisteren sprake van een rustdag; weinig beweging en de rustigste dag van april tot op heden qua uitslagen. Ik gaf aan dat na de vorming van een de kortetermijnbodem tijdens de derde correctie van dit jaar het richtpunt voor deze week de forse neerwaarts gap tussen (nu nog) de 399,30 en 401,15 was.

Ondertussen is een klein deel van deze gap gesloten en de AEX staat klaar om het volgende deel te sluiten. Deze derde correctie was ook te zien als terugtest naar de voormalige en minst steil dalende toppenlijn vanaf de jaartop van 409.

De hogere kortetermijnbodem is gevormd bij 391,30 en pas onder dit steunniveau zal meer neerwaartse ruimte ontstaan. In dat scenario blijft overigens de neerwaartse ruimte beperkt tot vijf tot tien extra punten. Bij 386 is namelijk alweer de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn te vinden.

Negatieve scenario

Deze bodemlijn werd voor het laatst getest tijdens de tweede correctie van dit jaar bij ongeveer 380. Verder ligt er nog de dubbele jaarbodem als sterk steunpunt bij 379,50. Tijdens deze tweede correctie werd ook het 200-daags gemiddelde getest. Dit oplopende gemiddelde is ondertussen alweer te vinden bij 387.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit negatieve scenario heeft maar beperkte kans van slagen, ik ga er namelijk vanuit dat de hogere kortetermijnbodem is geplaatst. Dit is de eerste duidelijke hogere bodem sinds begin dit jaar.

De stijgende middellangetermijntrend is nog steeds volledig intact, waarbij er sinds begin dit jaar wel sprake is van een brede (30 punten) zijwaartse bewegingsruimte binnen de grenzen van deze stijgende trend.

We moeten daarbij niet vergeten dat de begin dit jaar gevormde bovengrens van deze zijwaartse beweging een hogere top betekende in de stijgende langetermijntrend.

Ik ga er vanuit dat deze toppen dit jaar nog de nodige keren zullen worden aangescherpt. Wanneer deze dubbele jaartop van 409 gebroken zal gaan worden is natuurlijk niet precies te voorzien.

Tweede steun

Als we korter inzoomen dan is vanaf de recente bodem van 391,30 een stijgende driehoek te zien, gelijke toppen bij 399 – 399,30 en een stijgende bodemlijn. Deze stijgende bodemlijn valt ongeveer gelijk met de stijgende bodemlijn die vanaf de 379,80 (dieptepunt maart) werd gevormd.

Deze bodemlijn is het tweede steunpunt en ligt vandaag bij 394,80. Het eerste punt ligt bij het 50-daags gemiddelde van 397,10. Vandaag kan de opwaartse druk voor de verdere sluiting van de brede openstaande gap weer worden opgevoerd.

Een beweging van de AEX boven de 399,30 zorgt ook dat het potentiele toppatroon (een harami) weer opgeheven. Deze harami wordt overigens pas bevestigd onder de bodem van de afgelopen twee dagen (395,30).

Afgevlakt

Als we verder kijken naar de minder relevante dalende toppenlijn vanaf de tweede jaartop dan ligt deze vandaag bij 399,40. Deze toppenlijn is minder relevant doordat hij slechts twee raakpunten heeft die dicht bij elkaar liggen.

Voor de komende dagen blijf ik bij mijn mening dat de AEX een poging zal ondernemen om de eerdere neerwaartse gap tot aan de 401,15 verder te sluiten. Zodra deze gap wordt gesloten, ontstaat direct ruimte naar de jaartop van 409.

Tussenliggende horizontale weerstandjes zijn dan alleen nog te vinden bij 402,50 en 405,30. Na de eerdere positieve divergentie in zowel de RSI als de MACD, heeft de RSI ondertussen alweer zijn tweede hogere bodem gevormd.

Ook de MACD is fors afgevlakt en kan in de komende dagen bij een verder aantrekkende beurs alweer een positieve crossing gaan maken. Deze afvlakking vindt overigens plaats boven de middenlijn in de MACD.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

379 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 april 2014 09:05
    quote:

    Henri275 schreef op 24 april 2014 09:03:

    Gokje Dax Boosters short 9611,xx op 0,20, zal zo worden uitgestopt waarschijnlijk...
    90 stukjes van jouw.
    Meestal 2de dag uitsoppen, maar kan ook niet het geval zijn, want 20 keer wel 21ste keer niet.
    Goed gezien, top.

    Gimaltro sh houd ik gewoon.
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 24 april 2014 09:11
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 24 april 2014 09:05:

    [...]

    90 stukjes van jouw.
    Meestal 2de dag uitsoppen, maar kan ook niet het geval zijn, want 20 keer wel 21ste keer niet.
    Goed gezien, top.

    Gimaltro sh houd ik gewoon.
    Ik had er nog tien over van 200 die ik gisteren had gekocht op 0,30. Verkocht op 0,53 en 0,70. Wilde er 10 bewaren voor de 8000 van Pal. :-)
379 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links