Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote wat-levert-meeste-op-blog

Het grote wat-levert-meeste-op-blog

We gaan spelletje doen. Verplicht meedoen. Vertel maar onder in de comments: wat levert op lange termijn het meeste rendement op?

  • Aandelen
  • (Staats)obligaties
  • Vastgoed
  • Goud
  • Cash/spaargeld

Onderzoeksbureau Gallup (dat heeft een iets betere naam dan bijvoorbeeld Maurice de Hond, om maar een actuele naam aan te halen) houdt dit onderzoek jaarlijks in de VS. Check:

 

 

Amsterdam-Noord en Assen goudbeleggers

Nu komt het: als u voor vastgoed kiest woont u waarschijnlijk in Aerdenhout, Heemstede, Bloemendaal, Wassenaar of Laren en als u voor goud kiest, komt u uit Amsterdam-Noord of Assen, om Yvonne Kroonenberg vrij te citeren. Gallup schrijft namelijk:

Upper-income Americans are much more likely to say real estate and stocks are the best investment, possibly because of their experience with these types of investments. Upper-income Americans are most likely to say they own their home, at 87%, followed by middle (66%) and lower-income Americans (36%). Gallup found that homeowners (33%) are slightly more likely than renters (24%) to say real estate is the best choice for long-term investments.

En nu komt het:

Lower-income Americans, those living in households with less than $30,000 in annual income, are the most likely of all income groups to say gold is the best long-term investment choice, at 31%. Upper-income Americans are the least likely to name gold, at 18%

Geen idee of dit ook voor Nederland geldt. Bloomberg-columnist Barry Ritholtz, van wie ik dit topic, grafieken en links leen, verklaart dit aan de hand van de pyschologie van de gemiddelde Amerikaan. Het zal. Oordeelt u zelf. Hoewel, u wilt natuurrlijk gewoon weten wat nou het meest oplevert?

Ik heb geen idee, want ik weet niet wat lange termijn in deze is. Tien, twintig, dertig, veertig, honderd of tweehonderd jaar? Over de laatste tien à twintig jaar zijn het - uit mijn hoofd - goud en staatsobligaties, hoewel met herbelegd dividend wellicht aandelen niet ver achterop komen en wellicht zelfs beter te doen.

Of is het toch vastgoed? Op lange, lange, lange termijn is het - welk timeframe u ook neemt - een nobrainer wat het meeste oplevert. Wie mijn stukjes al wat langer leest, weest precies met welke grafiek ik nu weer op de proppen kom. Juist, deze. Professor Jeremy Siegel heeft een 2013 update, maar die kost 30 dollar...

 

 

This time it's different?!

Ja, maar vastgoed dan?! Helaas heb ik die niet vanaf 1802, maar dit geeft een aardig idee. Met een eigen huis en een aandelenportefeuille die u met uw pensioen in zicht hoe langer hoe meer terug brengt naar vastrentend en cash, bent u denk ik het beste af. Het is in ieder geval de keuze die ik op basis van dit soort data heb gemaakt.

Lekker simple & stupid ook, zoals goed beleggen ook hoort. Nu maar hopen dat het goed gaat, want garantie tot de voord..., nee, hooguit de keukendeur. En nu ga ik de wind van voren krijgen van u, want ik Snap Het Uiteraard Niet en dit keer is het natúúrlijk hélémáál ánders dan in de voorafgaande twee eeuwen :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 22 april 2014 16:18
    Dit keer zal het ook anders zijn als in de voorgaande 2 eeuwen. Nml de bevolkingsgroei in Europa. Die zal er niet meer zijn volgens verwachtingen en de bevolkingsafname zal alleen gecompenseerd worden door verwachte immigratie. Dus voor europees vastgoed zal dat zeker effect hebben.
  2. forum rang 5 theo1 22 april 2014 16:43
    quote:

    !@#$!@! schreef op 22 april 2014 16:18:

    Dit keer zal het ook anders zijn als in de voorgaande 2 eeuwen. Nml de bevolkingsgroei in Europa. Die zal er niet meer zijn volgens verwachtingen en de bevolkingsafname zal alleen gecompenseerd worden door verwachte immigratie. Dus voor europees vastgoed zal dat zeker effect hebben.
    Dat hangt er weer helemaal vanaf waar dat vastgoed staat. Want de bevolking is niet uniform verdeeld en de bevolkingsgroei ook niet. Je ziet een versnelde concentratie van de economische activiteit in bepaalde steden. Dus in steden met een sterke economie zit je wel goed. In buitengebieden waar geen banen zijn, wordt het over het algemeen heel lastig. Ik zie het verschijnsel stadstaat wel weer een comeback beleven.

    Dus in een stad als Londen zal de vraag naar vastgoed nog heel erg lang (ik denk lang genoeg dat bijna alle lezers van deze site zich er niet druk om hoeven te maken) hoog blijven. In plattelandsgebieden in het Noorden van Engeland zou het wel eens een lastig verhaal kunnen worden, vooral in gebieden die landschappelijk niet bijzonder aantrekkelijk zijn.

    In Nederland zul je in steden als Amsterdam, Utrecht en Eindhoven wel aardig snor zitten. In Heerlen is het verhaal dan weer heel anders.

    Uitzondering zijn wellicht de plekken waar de rijken hun buitenhuizen hebben. Zoals inderdaad Wassenaar, Bloemendaal, Aerdenhout etc.

    En voor de lange termijn zet ik mijn geld op aandelen. Vastgoed is me te vast: een te gemakkelijk doelwit voor overheden die geld nodig hebben. Obligaties hebben het goed gedaan door een langjarige dalende trend in rentes. Dat kan niet nog eens decennialang doorgaan. Goud zie ik niks in. Spaargeld is nodig als noodreserve, maar is geen belegging.
  3. Belegde boterham 22 april 2014 21:21
    Een beter resultaat met onroerend goed krijg je natuurlijk als je in staat bent dit te verhuren!

    Woningwaarde volgt al jaren minimaal de inflatie, nu de laatste jaren een correctie naar 'normale' waarden en je huuropbrengsten stijgen jaarlijks :-)

    Dit jaar met 4% - 'let the money flow'

    Tot op heden belastingvrij, maar ik vrees dat de overheid daar ooit wat aan gaat doen...

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links