Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Einde correctie

Na het lange paasweekend start vandaag de Amsterdamse beurshandel weer. In het kortetermijnbeeld is de kans groot dat de AEX in de komende paar dagen de recente neerwaartse gap tussen de 399 en 401,15 gaat proberen op te vullen. De enige dalende toppenlijn in het kortetermijnbeeld ligt daarbij nog bij 399,60.

Deze toppenlijn heeft naar mijn mening echter beperkte waarde, omdat hij slechts twee raakpunten heeft die ook relatief dicht bij elkaar liggen. Ik verwacht dat de kans groot is dat deze gap in de komende anderhalve week zal worden opgevuld, waarna de weg weer openstaat voor een hertest van de jaartop bij 409.

Deze zware dubbele jaartop zal uiteindelijk in de komende tijd opwaarts moeten worden gebroken om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend op te starten.

Brede zijwaartse fase

In de weekgrafiek kunt u zien dat in dat positieve technische beeld nog geen vuiltje aan de lucht is. De stijgende trend is volledig intact, ondanks dat er sinds begin dit jaar sprake is van een tijdelijke brede zijwaartse handelsfase.

Ik verwacht dat de kans het grootst is dat de AEX de stijgende trend zal vervolgen richting de bovenkant van dit trendkanaal die nu is opgelopen naar een niveau van 422,50. Daarboven ligt bij 428 ;een belangrijk richtpunt vanuit de Fibonacci-projectietechniek dat is te berekenen tussen de top en bodem van dit jaar.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Stijgende korte trend

In het kortetermijnbeeld werd begin vorige week de eerste hogere bodem op de borden gezet nadat medio maart tijdens de tweede correctie van dit jaar de jaarbodem bij 379,50 opnieuw werd getest. Deze hogere bodem werd bij 391,30 geplaatst. Dit is te zien als een terugtest van de voormalige en minst steil dalende toppenlijn.

Ook ging deze test gepaard met de vorming van een omkeerpatroon, een hammer. Deze omkeerpatronen zagen we in de afgelopen week in meerdere indices ontstaan. In de AEX werden er tot op heden drie gevormd, ook op de laatste handelsdag van vorig week.

Als ik de bodem van medio maart verbind met de 391,30 dan zijn de eerste contouren zichtbaar van de nieuwe stijgende kortetermijntrend. Deze bodemlijn geldt nu als steunpunt en ligt bij 394,50. Daaronder ligt de recente bodem bij 391,30 nog als steunpunt.

Weerstand bij 399

In de afgelopen week gold het 50-daags gemiddelde dagelijks als weerstand en die ligt vandaag bij 396,80. Vandaag kan dit 50-daags gemiddelde als nieuwe steunpunt gaan dienen en de kans bestaat dat dit gemiddelde direct met een gap opwaarts zal worden gebroken.

Aan de bovenkant ligt de 399 (onderkant gap) als eerste weerstand voor vandaag. Deze week zal dus in het teken kunnen staan van de opvulling van de gap tussen de 399 en 401,15 waarna de jaartop alweer snel in zicht kan komen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook internationaal waren vorige week de nodige verbeteringen te zien en definitieve bevestigingen dat deze kortstondige correctie ten einde was gekomen.

De S&P 500 brak afgelopen dinsdag al door zijn dalende toppenlijn en heeft hiermee een meervoudige bodem bij 1815 op de borden gezet. De koers is ondertussen alweer aanbeland bij de laatste belangrijke weerstand tot aan de jaartop van 1897, bij 1872.

Ik verwacht dat een hertest van de jaartop deze week al mogelijk is. Voor de komende periode houd ik rekening met een voortzetting van de stijgende trend tot mogelijk zelfs de bovenkant van het huidige stijgende middellangetermijntrendkanaal dat nu net boven de 1950 is te vinden.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

De Nasdaq 100 brak medio vorige week door zijn dalende toppenlijn van de tweede correctie van dit jaar. Dit gebeurde nadat de jaarbodem opnieuw was getest waar een batterij aan belangrijke steunpunten lag (3400 tot 3420).

Met deze doorbraak werd ook een dalende wig opwaarts afgerond. Eerste kortetermijnrichtpunt ligt bij de top van 3675, maar een hertest van de jaartop bij 3738 en hoger zal in de komende weken zeker reëel zijn.

Daggrafiek Nasdaq

Klik op de grafiek voor een grote versie

Als laatste brak afgelopen donderdag ook de DAX nipt door zijn dalende toppenlijn van deze correctie. De koers is hiermee aanbeland in de recente neerwaartse gap. De eerste weerstand ligt bij de bovenkant van deze gap van 9440.

Mocht de DAX vandaag met een opwaartse gap hierboven komen en deze gap open laten staan dan is ook een bodempatroon in de vorm van een island reversal gevormd. Weerstand ligt bij de dubbele top (zone 9720 tot 9721).

De kans op een verdere stijging naar nieuwe hogere jaartoppen (boven de 9800) acht ik reëel in de komende weken.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

422 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 april 2014 09:02
    Winst Philips daalt stevig

    Philips heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug waarin de winst stevig omlaag ging. Het Nederlandse elektronicaconcern had last van lastige omstandigheden in met name China en Rusland. Ook speelde mee dat een fabriek van medische apparatuur in de Verenigde Staten tijdelijk is stilgelegd.
  2. Floralys 22 april 2014 09:16
    Bas,

    Als je in je column de -notabene potentiële!- Island Reversal Bodempatronen gaat melden moet je ook in de grafieken gevormde Island Reversal Toppatronen vermelden.
    Want dit patroon staat er wel degelijk in de AEX-grafiek en het is (nog) niet opgeheven.
    Daar hoor ik je helemaal niet over. Waarom is dat?
  3. [verwijderd] 22 april 2014 09:18
    Wat is dit moeilijk. Ik denk dat het van belang is dat we uit die tunnel komen; welke kant maakt mijn niet uit maar je bent aangeschoten wild als je tussen de 391,30 en 396,60 in zit met je stopploss. Ik zit zelf te denken om een F1 te doen, van twee bordjes te gaan eten, en stoploss ver van de tunnel af te zetten of gaat hij vandaag uit de tunnel. Ik heb een plukje long met een ruime stoploss gekocht. Ik zou zeggen short, maar ze laten het nog niet zakken. Dus ik zit nu twee kanten uit ongeveer 1/6 long en 5/6 short. Ik weet het niet meer. :)
  4. [verwijderd] 22 april 2014 09:24
    Hoe makkelijk dax up crasht weer, allemaal stopjes ophalen, de geen handelsdagen verlies moet weer ingehaald worden zeker, vakantiegeld wat weer betaald moet worden, hoe snel stop af moeten weer met spyks.

    Met F1 door de tunnel is zo gaaf, het geluid is mooi. alleen nu het geluid is waardeloos.

    Pal, die 500 op 0,29 van jouw.
422 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links