Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik ASML: EUV!

Vooruitblik ASML: EUV!

De aandacht bij de kwartaalcijfers van ASML zal voornamelijk uitgaan naar de ontwikkeling van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet (EUV). Dat blijkt uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

"EUV blijft de belangrijkste factor voor de koersontwikkeling de komende kwartalen", schreef een analist van Société Générale. Bij de kwartaalcijfers verwacht de analist van de Franse bank evenwel dat ASML vooruitgang heeft geboekt en met meer vertrouwen vooruitkijkt naar de ontwikkeling van de technologie.

Bij de jaarcijfers meldde ASML voor dit jaar de productiesnelheid op 70 wafers per uur te zullen hebben om dit vervolgens in 2015 te versnellen naar 125 wafers.

Eind februari schreef Semiconductor Engineering nog dat een door ASML geplaatste machine bij afnemer TSMC, tevens een grootaandeelhouder van het Veldhovense bedrijf, problemen ondervond tijdens een proefperiode met het laser mechanisme. Ondanks de problemen zou TSMC onverminderd blijven geloven in EUV.

Indien ASML de EUV-technologie daadwerkelijk goed aan de praat krijgt, dan zal het daar volgens Kepler Cheuvreux vanaf 2016 een decennium lang flink de vruchten van plukken. De analisten mikken daarbij op een verdrievoudiging van de winstgevendheid in 2018 ten opzichte van 2011. Analisten van JPMorgan stelden eerder al dat ASML feitelijk "geen echte concurrent" heeft in deze nieuwe markt.

De afgelopen maanden liep de koers van ASML terug, wat analisten van UBS verklaarden als "angst voor [vertraging bij de ontwikkeling van] EUV. Een herhaling van de doelstelling om in 2014 op 70 wafers per uur te komen zou volgens de analisten van de Zwitserse bank al een "positieve verrassing" zijn, waarbij "elke andere verbetering goed wordt ontvangen" door de markt.

Geen verrassende resultaten

In het eerste kwartaal heeft ASML volgens de eigen verwachtingen zowel een hogere omzet als brutomarge behaald.

Voor het eerste kwartaal voorziet ASML een omzet van circa 1,4 miljard euro en een brutomarge van zo'n 42%. In dezelfde periode een jaar eerder kwam de omzet nog uit op 892 miljoen euro bij een brutomarge van 38,2%.

Voor de eerste helft van 2014 mikte ASML bij de jaarcijfers op een omzet, exclusief EUV, van circa 3 miljard euro.

De nadruk ligt volgens UBS bij het openen van de boeken door ASML niet op de resultaten over het eerste kwartaal, gezien de sterke inzichtelijkheid en lange doorlooptijden van het bedrijf.

ASML maakt de resultaten over het eerste kwartaal woensdag voorbeurs bekend.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links