Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Belangrijke dag

Na de forse daling in de VS zal de AEX vandaag het kruit ook zeker niet droog houden. De eerder deze week gevormde bodempatronen in de vorm van een harami en een hammer worden direct bij de opening opgeheven.

Een aanval op opnieuw de jaartop kunnen we in de komende dagen vergeten. Is het positieve technische beeld dan voorbij? Nee, zover is het nog niet, zeker niet in het middellange en langetermijnbeeld. In die tijdstermijnen zijn de trends nog steeds sterk en opwaarts gericht.

In het kortetermijnbeeld zal het vandaag een belangrijke dag zijn. Zoals u weet is een belangrijk steunpunt na een forse stijging het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de top en de bodem. Dit 38,2%-niveau ligt bij 397,50.

Verzwakking

Vlak daaronder ligt verder nog het opwaarts gerichte 50-daags gemiddelde bij 395,80. Een slotdoorbraak onder deze niveaus zorgt ervoor dat er een verzwakking optreedt in het kortetermijnbeeld en de AEX verder zal zakken in een nieuwe en diepere minicorrectie.

Mocht die doorbraak plaatsvinden dan ontstaat ruimte naar de eerste gap tussen 393,50 en 394,10. De voormalige en minst steil dalende toppenlijn zou in dat scenario ook kunnen worden teruggetest bij 392,50. Dit alles vanuit het oogpunt van de vorming van een hogere kortetermijnbodem nadat de jaarbodem bij 379,50 tijdens de tweede correctie opnieuw werd getest.

Het zal dus langer duren voordat de opwaartse druk naar de jaartop weer zal worden opgevoerd en de terugval gaat mogelijk een stuk dieper dan ik had verwacht (mijn verwachting van begin deze week was een terugval tot ongeveer 400).

Geen derde correctie

Voor de komende weken blijft een beweging naar de zone 420 – 430 nog steeds realistisch, maar zolang de AEX niet boven de jaartop van 409 komt, wordt deze weerstand steeds zwaarder en ontstaat in het middellangetermijnbeeld een meer zijwaarts karakter.

Op dit moment verwacht ik niet dat deze terugval zal uitmonden in de derde correctie van dit jaar, maar uitsluiten mogen we dat zeker niet. Terug naar het kortetermijnbeeld. Gisteren opende de AEX nog boven de toppen van de hammer en de harami, wat een sterk startsignaal was.

Uiteindelijk zorgde de forse daling voor de vorming van een bearish engulfing in het kortetermijnbeeld. Een lagere top is dus voorlopig gevormd in het zeerkortetermijnbeeld na de eerdere hertest van de jaartop. Hierdoor is een dalende toppenlijn te trekken die vandaag bij 404,50 ligt en dagelijks ongeveer 0,80 punt daalt.

Eerdere gap

Deze moet worden gebroken om de neerwaartse druk te laten verdwijnen. Vandaag zal de AEX met een neerwaartse gap openen. Hierdoor ontstaan er twee nieuwe weerstanden. De eerste ligt bij de bodem van de afgelopen dagen (399,60) wat direct ook de bovenkant van een eerdere gap is. De andere ligt bij de bodem van gisteren van 401,15.

Voor vandaag moeten we dus alert zijn op de steunniveaus en omkeerpatronen, zal er sprake zijn van een eendaagse overshoot voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem? Die kans acht ik zeker reeel. De slotkoers is daarbij van belang en de steunniveaus in de vorm van het 50-daags gemiddelde en het 38,2% Fibonacci-retracementniveau.

Verbetering treedt pas op zodra zowel de vandaag gevormde neerwaartse gap en de nieuw gevormde dalende toppenlijn opwaarts worden gebroken. Pas daarna mogen we onze aandacht weer richten op de jaartop en hoger.

S&P 500



Klik op de grafiek voor een grote versie

In de VS bevindt de Nasdaq 100 zich nog steeds in een correctiefase. Hij testte gisteren alweer de recente bodems, maar blijft nog ruim boven zijn bodem van eerder dit jaar en het oplopende 200-daags gemiddelde. Op de weekgrafiek zijn de contouren overigens zichtbaar van een inverted hammer.

De S&P 500 sloot gisteren nipt onder de steunzone van 1.834 – 1.840. Zodra hij hier vandaag weer boven weet te sluiten, was er sprake van een valse doorbraak. Opvallend is overigens dat het 38,2% Fibonacciniveau tussen de jaarbodem en jaartop precies werd getest.

VIX

Ook de VIX testte gisteren intraday de sinds begin dit jaar dalende toppenlijn en zou dus een draai moeten geven. We moeten dan ook alert zijn op omkeerpatronen. Mocht de S&P 500 verder onder deze steunzone zakken, dan ontstaat meer neerwaartse ruimte in de vorm van de tweede correctie van dit jaar naar de 1.810 - 1.813 tot mogelijk de sinds de zomer van vorig jaar stijgende bodemlijn van 1.790.

Deze bodemlijn werd eerder dit jaar bij 1.740 al eens getest. De S&P 500 moet dus vandaag opwaarts draaien om niet te verzanden in een normale correctieve beweging.



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

766 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2014 08:55
    "Op dit moment verwacht ik niet dat deze terugval zal uitmonden in de derde correctie van dit jaar, maar uitsluiten mogen we dat zeker niet. Terug naar het kortetermijnbeeld. Gisteren opende de AEX nog boven de toppen van de hammer en de harami, wat een sterk startsignaal was."We gaan het zien!

    Ciao!
  2. Playmaker 11 april 2014 09:03
    de analyses (zoals hierboven) van B. Heijink blijven m.i. degelijk en de moeite waard om in een korte termijn strategie te betrekken. De nogal sarrende opmerkingen in sommige posts (zie het lijntje van gisteravond bijvoorbeeld) getuigen van weinig respect en fatsoen.
    Zelf blijf ik als daghandelaar vooral de short zijde bewerken.
    Eerste short ritje FDAX 9388.0 -9372.5 gemaakt
    Net weer ingestapt op 9382.0
  3. alpineovi 11 april 2014 09:09
    Voila, na de mislukking met mijn Call gisteren en het lange wachten op die onze vriend Bas hier zijn 409 nog vlug short gegaan en nu er gewoon al uit met 200 eurokes winst dus mijn 100 euro verlies van gisteren terug goed gemaakt!
    Ga ik nu nog beetje aan mijn oldtimer werken dus allemaal al een prettig weekend en tot maandag!
766 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links