Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken in alle staten

"We" hebben het overleefd. Wat de eurosceptici hoopten en de eurofielen vreesden is niet gebeurd. De eurozone is springlevend en lijkt aan zijn tweede leven begonnen. Ik hoef niet diep te graven naar de positieve signalen.

Misschien wel het meest opmerkelijke nieuws is dat Griekenland vandaag weer de kapitaalmarkt op gaat. Na jaren van EU-steun lijkt de aanstichter van de Europese veenbrand vol zelfvertrouwen. Of dat terecht is, zal moeten blijken als de Grieken daadwerkelijk de eerste vijfjarige lening heeft geplaatst.

Het rentepercentage zal ongetwijfeld hoger liggen dan de 0,77% die de Nederlandse staat onlangs voor een dergelijke obligatie betaalde. Mogelijk zal het Griekse percentage inde buurt van de 5% à 6% uitkomen.

Vingers aflikken

Dat het goed gaat met de eurozone blijkt ook uit de renteontwikkeling in andere zuidelijke probleemstaten. Spanje en Italië betalen nu voor hun tienjarige staatsleningen iets meer dan 3%. Dat zijn percentages waar landen als Duitsland en Nederland vóór de krediet- en eurocrisis hun vingers bij aflikten.

Op het hoogtepunt, zo u wilt dieptepunt, van de eurocrisis moesten de voormalige infuuskandidaten nog een rente van rond 7,5% betalen om aan hun geld te komen. Niet alleen de kapitaalmarkten suggereren een aanzienlijke verbetering van de toestand in de eurozone.

Het IMF verhoogde recent de economische groeiverwachting tot 1,2% in 2014 en 1,5% in 2015. Voor Nederland gaat het Fonds volgend jaar uit van een groei van 1,6%, waarmee zelfs de goednieuws show van het CPB (1,25% groei) van enkele weken geleden werd overtroffen.

Limiet staatsleningen

Griekenland toont ook met de economische groei een verrassende comeback. Het land zal mogelijk een plus van 0,6% laten zien. Na het acute crisismanagement kan nu gedacht worden over het voorkómen van toekomstige problemen in de eurozone.

Centrale bankiers Jens Weidmann (Bundesbank) en onze eigen Klaas Knot discussieerden daarover in Amsterdam. Volgens Weidmann is een belangrijk probleem dat banken veel te gemakkelijk het eigen land helpen bij de financiering van tekorten.

Zij nemen ongebreideld staatsleningen van het thuisland op de balans. In vooral de zwakke landen is daardoor het risico dat de staat en bank elkaar, in een vicieuze cirkel, naar de rand van de financiële afgrond sleuren. Weidmann pleit daarom onder andere voor een limiet aan eigen staatsleningen die een bank op de balans mag nemen.

Bakken met geld

Mijn eerste kanttekening bij deze gedachte is dat het beleid van de ECB zelf het natuurlijk buitengewoon aantrekkelijk heeft gemaakt voor (Zuid-Europese) banken in de eigen staatsschuld te beleggen. Gratis geld van de ECB kon worden ingezet om staatsobligaties met een zeer hoog rendement te kopen, gegarandeerd door Draghi zelf.

Die beloofde immers de staatsleningen op te kopen als deze landen in problemen zouden komen. De Zuid-Europese banken verdienden, en verdienen nog steeds, bakken met geld aan hun posities in de staatsleningen van het thuisland.

Die fraaie geldmachine is aan de neus van de Noord-Europese banken voorbij gegaan. Sterker. Juist die veilige Duitse en Nederlandse obligaties kunnen een tijdbom zijn voor banken, en alle andere beleggers, als de rente daadwerkelijk gaat stijgen.

Het koersleed zal aanzienlijk zijn. De waarschuwing van Weidmann zou meer gericht moeten zijn op hoge posities van de noordelijke banken in de eigen staatsschuld. Mijn belangrijkste probleem met de uitspaak van Weidmann is echter van principiële aard.

Niet tijdelijk

Met zijn suggestie dat banken gemaximeerd in het eigen land moeten beleggen, en dus hun obligaties over meerdere (EU) staten moeten spreiden, geeft hij (impliciet) aan dat de mogelijkheid moet openblijven dat een euroland failliet kan gaan.

Het is net zo'n slechte gedachte als die van voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein, die meent dat een land bij financiële problemen tijdelijk uit de zone moet kunnen stappen. Een gedachte overigens, die ook door Weidmann wordt verworpen.

Volgens mij zijn er maar twee smaken ten aanzien van de eurozone. Of je wilt onze zone met eenheidsmunt in stand houden. Dan moeten ook de consequenties worden gedragen en is een faillissement van een afzonderlijk land uitgesloten.

Politieke wijze

Ik ben van mening dat in veel gevallen de markt zijn werk moet doen, maar niet op het gebied van het wel of niet laten failleren van een euroland. Eventuele financiële problemen van individuele landen moeten onderling op politieke wijze worden opgelost.

Als dat onwenselijk is, en we willen wél dat de markt het laatste woord heeft ten aanzien van het financiële lot van een afzonderlijk land, is dat prima. Maar dan moeten we het europroject beëindigen en elk land zijn gang laten gaan met zijn eigen munt.

In dat geval is het natuurlijk wenselijk dat de balans van de banken een brede obligatiespreiding laat zien over alle, dan voormalige EU staten. Zou dit opbreekscenario de diepere wens van Weidmann zijn?


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 10 april 2014 11:42
    Ik snap er werkelijk geen ene gehaktbal meer van.
    Van ons hebben ze bakken met geld gekregen waar tot op heden nog geen cent van terugbetaald is, laat staan dat er rente over betaald is.

    Nu gaan ze zelf de markt op om nog meer geld te lenen.
    Wat gaan ze met dit geld doen, geldschieter GS al eerste terugbetalen omdat deze hun in de nek zit te hijgen?

    De Grieken kunnen gewoon hun eigen broek niet ophouden omdat ze nog nooit een werkend buisiness model uitgevonden hebben.
    Door de jaren heen hebben ze zich bewezen als grootgrutter in de kunst van het stelselmatig failliet gaan.

    Waarom zou het deze keer anders zijn?
    Wie kan het mij in begrijpelijke taal uitleggen?
  2. [verwijderd] 10 april 2014 12:08
    Logisch dat die obligaties een hit zijn want waar krijg je circa 5% rente en ben je, hiephiephoera leve de ECB, verzekerd van terugbetaling?

    Want als het fout loopt met terugbetalen dan springt oom Dagobert wel bij want die heeft meermalen verzekerd dat de euro en dus ook Griekenland nooit ten onder gaan.

    Jan Lul (ook wel genaamd Jan Belastingbetaler) mag het allemaal wel weer ophoesten.

  3. [verwijderd] 10 april 2014 12:31
    Lang leve het terrorisme van centrale banken /sarc off

    Massavernietigingswapens zoals rente en inflatie verkapt onder de leugenachtige goedverhaalberichten. Let op want hoe harder ze roepen dat het goed gaat, hoe sterker het tegendeel naar voren komt. Immers als het goed gaat is iedereen daar getuige van en dan hoef je het ook niet telkens te herhalen.
  4. k2es 10 april 2014 14:27
    @ LBR snapt er ook niets. De Nederlandse belastingbetaler betaalt het niet, er wordt goedkoop geld geleend bij de ECB (nu 0,25% rente) of op de geldmarkt en weer tegen een hoger percentage uitgeleend aan Griekenland, zolang die de rente erop kan betalen en uiteindelijk het geleende bedrag terugbetalen, dan heeft het Nederland niets gekost, maar geld opgeleverd. Als Griekenland nu goedkoper op de geldmarkt kan lenen, dan zullen zij leningen met een hoger percentage gaan aflossen, dus mogelijk ook de leningen van Nederland. Sowieso heeft Nederland (en Duitsland) sterk geprofiteerd van de eurocrisis omdat zij daardoor veel minder rente op hun eigen staatleningen hoeven te vergoeden (die is soms zelfs negatief!!!).
  5. vrerom 10 april 2014 14:34
    Griekenland heeft een groei???? De crisis is bezworen???
    De ware cijfers zeggen heel wat anders, en uitsluitend door een andere definitie voor het BNP op de individuele landen los te laten zijn alle nijpende begrotingsproblemen opgelost.
    Griekenland zou volgens de EU een klein herstel laten zien, want men mag (uit angst voor verlies van de EU-coalitiepartners en het draagvlak voor de EU) opnieuw de statistieken manipuleren en een overschot vanuit een groot tekort te toveren: in de € 500.000 overschot zijn schulden van de Griekse overheid aan Griekse bedrijven en semipublieke instellingen NIET meegeteld. De feiten:
    1. Volgens de trojka heeft Griekenland in 2014 een primair overschot van een half miljard euro. De Eurostat-data bewijzen dat 3 kwartalen in 2013 een primair tekort opleverde van 17 miljard euro.
    2. De Griekse economie draait slechter dan voor de maatregelen van de trojka! De detailhandel is in 2013 gedaald met ruim 8%. De investeringen zijn slechts 12% en Griekenland behoort hiermee tot het de absolute bodem in de wereld. Het BBP is met 7% gedaald en de staatsschuld is opgelopen tot 170% van het BBP.
    3. 28% van de beroepsbevolking is werkeloos en 2/3 van de jongeren hebben geen (uitzicht op) werk. Ongeveer 1 miljoen werkenden ontvangen hun salaris met 1 tot 12 maanden vertraging. Salarissen zijn gekort met 50%! Het bruto minimumsalaris bedraagt € 586 en de WW is € 360. Er is geen bijstand. Bijna 3 miljoen mensen hebben geen toegang tot de gezondheidszorg, want ze zijn onverzekerd.
    4. De nieuwe (door de EU opgelegde) belastingen versterken het regressieve belastingstelsel van Griekenland, waarin de rijken vanouds weinig betalen en de middenklasse en de armen de zwaarste lasten dragen.
    Wellicht dat de aanstormende EU-verkiezingen er iets mee te maken hebben, maar het nieuws en interpretatie worden (wederom) gemanipuleerd. Alle zorgenkinderen in de EU doen het eveneens slechter sinds de trojka haar wensenlijst (het verplichten van bezuinigingen in de sociale voorzieningen, salarismatiging en versoepeling van de bescherming van werknemers( in ruil voor de "steun". Ook Frankrijk (2de economie) staat inmiddels aan de rand van de afgrond.
    De vraag is niet wanneer maar hoe hard de klap zal aankomen.
  6. [verwijderd] 10 april 2014 14:50
    K2es denkt het te snappen maar snapt er toch echt weinig van. Al die miljarden geldlening aan de Grieken komen toch echt uit de zak van Jan Belastingbetaler.

    K2es is zeker ook de grootspraak van ene de Jager vergeten "Dat geld krijgen we terug en we gaan er zelfs goed aan verdienen". Ik geloof dat de terugbetaling van al die leningen nu al op 50 jaar is gezet. Ik ga de terugbetaling in elk geval niet meer meemaken. Jij wel?

    K2es zou er goed aan doen om eerst eens objectieve verhalen te lezen i.p.v. op basis van eurofiele verhalen onzin te verkondigen.

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links