Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend in een ETF

Dividend in een ETF

Ik heb u hier op IEX al regelmatig verteld dat dividendbeleggen de beste vorm van beleggen is, maar ik begrijp dat niet iedereen de tijd heeft om op zoek te gaan naar de beste individuele dividendaandelen.

Daarom geef ik u vandaag een tip over een ETF waar een heleboel mooie dividendaandelen in zitten: Ishares Global Consumer Staples ETF.

Deze ETF (ticker KXI) belegt in de veilige dividendaandelen uit de consumentengoederensector. Een groot gedeelte van deze bedrijven heeft een trackrecord van regelmatige dividendverhogingen. De totale kosten van deze ETF zijn 0,48% (factsheet in pdf).

De ETF belegt in ruim honderd bekende oude economie bedrijven die consumentengoederen produceren zoals Nestle, Coca-Cola, Unilever en Procter & Gamble. Deze bedrijven hebben een aantal overeenkomsten:

  • De kans op imitatie is klein. Het zal namelijk veel eerder gebeuren dat een bedrijf de iPhone verslaat, dan dat een bedrijf een betere Cola maakt. Coco-Cola zal over tien jaar nog steeds een leidend bedrijf zijn in de consumentengoederenindustrie en of Apple dan nog steeds de beste telefoons maakt ben ik een heel stuk minder zeker.

  • Groei van de wereldwijde middenklasse zorgt ervoor dat de toekomstige winstgroei van deze bedrijven gewaarborgd blijft. Coca-Cola is namelijk niet te betalen voor de onderklasse, maar is wel bereikbaar voor de middenklasse.

  • Een hogere winst betekent een hoger dividend en een hoger dividend zorgt weer voor een hogere koers. Sinds de start in 2006 is er met de iShares Global Consumer Staples ETF een totaalrendement geweest van 98,2%. Per jaar is dat gemiddeld 9,5%.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom, met een belegging in deze ETF hoeft u zich geen zorgen te maken over het stimulerende beleid van de centrale banken. In tijden van inflatie hebben de bedrijven die in de iShares Global Consumer Staples ETF zitten namelijk voldoende pricing power om de prijzen te verhogen met de inflatie.

Dit is een ideale ETF voor beleggers die beleggen om op lange termijn met zo min mogelijk inspanning een mooi rendement willen behalen.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 april 2014 12:14
    Ik heb een supersnelle reactie gekregen van Ishares:

    Informatie aangaande belastingen is hier terug te vinden: nl.ishares.com/nl/rc/over/belasting . Hier staat tevens een document met betrekking tot dividendbelasting voor Nederlandse beleggers.

    Al het dividend welke door de ETF wordt ontvangen wordt uitbetaald aan de belegger. Wanneer er bronbelasting wordt ingehouden voordat deze de ETF bereikt kan deze niet worden verrekend met de aangifte. Wordt er dividendbelasting ingehouden wanneer de ETF zelf uitkeert dan kan dit wel verrekend worden. De hoogte van de dividendbelasting is afhankelijk van de land van registratie van de ETF, de landen waarin de onderliggende aandelen geregistreerd zijn en het land van vestiging van de belegger.
  2. [verwijderd] 9 april 2014 12:20
    quote:

    JansenH5 schreef op 9 april 2014 12:14:

    0.48% kosten lijkt weinig maar is veel. Deze quotes.morningstar.com/fund/VDC/f?t=VDC heeft 0.14%.
    Klopt, VDC zit voor 100% in Amerikaanse aandelen. Ik vind KXI aantrekkelijker omdat er interessante Europese aandelen inzitten zoals Unilever.
  3. [verwijderd] 9 april 2014 12:44
    Is dit wel zo'n goed advies, deze US4642887370?
    Want:
    - noteert in US dollars, dus valutarisico
    - als er dividend wordt uitgekeerd dan is dat minus 15% bronbelasting. Niet terug te vragen via je aangifte. Ergo: rechtstreeks ten laste van je rendement
    - wat ik mis is het uitkeringsrendement. Hoeveel is dat, in procenten?

  4. jrxs4all 9 april 2014 13:21
    Zowel het Ishares als het Vanguard fonds zijn gevestigd in de VS en ze houden beiden dus 15% in. Dat is wel te verrekenen met je Nederlandse aangifte, maar alleen met het bedrag wat je betaalt in box 3. Als je geen box 3 belasting betaalt kun je dus ook niets verrekenen.

    Zo te zien heeft het Vanguard fonds alleen Amerikaanse aandelen, daar lekt geen dividend weg.

    Bij de Ishares denk ik wel, want de bronbelasting die op de uitkeringen aan het fonds van de niet-Amerikaanse aandelen wordt ingehouden zullen waarschijnlijk weglekken.
  5. Heupie van Salland 14 mei 2016 20:36
    In NL kan je de ingehouden 15% dividend terug vragen via opgave inkomstenbelasting. Think etf's zijn NL producten dus de 15% krijg je terug, uiteraard als je ook vermogensrendementsheffing betaald. Voor zover ik weet zijn er geen NL etf's die het dividend het beleggen. Dan zou ik daar zeker een pluk euri in willen meedoen, zeker momenteel.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links