Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen in een flits

Buiten is het meer dan 20 graden en ik denk aan de Olympische winterspelen. Tak is nu al bevangen door de hitte, zult u misschien denken. Dat is een voorbarige conclusie. In Sotsji bereikten de temperaturen soortgelijke niveaus, maar het belette schaatsers en skiërs niet hun sport uit te oefenen.

Toch is mijn gedachte niet gerelateerd aan die klimatologische overeenkomst. Sotsji kwam ineens in mij op vanwege Jan Smeekens en Michel Mulder, de twee flitsschaatsers die beiden een gouden gevoel aan hun 500 meter race overhielden.

Alleen duurde dat gevoel van Smeekens niet lang. Luttele seconden nadat hij als overwinnaar werd uitgeroepen, herstelde de scheidrechter dit bericht. Michel Mulder bleek de winnaar, die uiteindelijk de afstand 12 duizendste van een seconde sneller aflegde dan zijn tegenstander.

Flitshandel

Prachtige techniek, die in staat is zulke kleine verschillen bloot te leggen. Maar er was ook veel kritiek. Moet je dit soort tijdseenheden wel bij de sport betrekken? Is de waarneming wel nauwkeurig genoeg? Nieuwe technieken hebben niet alleen maar supporters. Dat is terecht.

Een kritische analyse of de ingeslagen nieuwe weg, mogelijk gemaakt door de techniek, juist is, moet aangemoedigd worden. Is in dat kader het veelgehoorde negatieve oordeel over de flitshandel terecht? Het onderwerp domineert de afgelopen dagen de financiële discussiefora.

De reden is het nieuwe boek Flash Boys van Michael Lewis, waarin hij de flitshandel aan de kaak stelt. Dat heeft de aandacht op zijn beurt de ogen gericht op de Amerikaanse FBI, die  onderzoek doet naar marktmisbruik door flitshandelaren. Flitshandel staat bekend onder de naam High Frequency Trading (HFT). Ondanks dat het om moderne techniek gaat, heeft dit nets te maken met hoge geluidgolven.

Handelen met voorkennis

Hier wordt gewoon bedoeld dat door zeer veel handelen de mogelijkheid bestaat winst te genereren. De beschuldiging is dat door zeer snelle dataverbindingen deze handelaren een voorsprong hebben op beleggers en handelaren die minder geavanceerde technieken gebruiken. De discussie bevat wat mij betreft twee elementen:

  1. De aantijging dat via deze technieken de flitshandelaren in staat zijn orders van collega beleggers in te lezen. Daardoor kunnen zij, nog net voordat deze orders naar de beurs gebracht zijn, zelf met orders op deze transacties inspelen. Dat is niet meer of minder dan handelen met voorkennis. Ook zou er sprake zijn van het verkrijgen van nieuw economische en financiële data, eerder dan aan de markt beschikbaar wordt gesteld. Dat zou gebeuren door betaling van flitshandelaren aan (personen bij) instanties die deze data publiceren. Het spreekt vanzelf dat dit kwalijke handelen, mocht dat inderdaad realiteit zijn, keihard moet worden aangepakt. Wat mij betreft mogen de opsporingsambtenaren de modernste technieken gebruiken deze flitsfraudeurs op te sporen en aan te pakken.

  2. Een ander deel van de discussie is dat het gebruik van deze technieken niet eerlijk zou zijn. Sommige handelaren beschikken over een net iets snellere dataverbinding, bijvoorbeeld omdat (een deel van) het netwerk uit zeer snel glasvezel bestaat. Daardoor zijn deze handelaren in staat een paar duizendste van een seconde sneller op nieuws of marktontwikkelingen te reageren.

x

Ik heb geen enkel probleem met deze Michel Mulders onder de handelaren. Al zolang er financiële markten bestaan, zijn er mensen die door slim gedrag, of gewoon omdat zij over meer geld beschikken, een voorsprong nemen, of denken te nemen, op de markt.

U en ik maken hoogstwaarschijnlijk gebruik van internet, niet in de laatste plaats IEX, om aan financiële informatie en duiding te komen. Dat is fantastisch, maar we hebben daarmee toch een achterstand op de gebruikers van Bloombergterminals. Maar ja, een abonnement daarop kost tienduizenden dollars per jaar.

Als door geavanceerde techniek handelaren op legale wijze snel kunnen waarnemen dat een order op de (openbare) beurs wordt aangeboden, is daar niets mis mee. Het is het resultaat van technologische ontwikkelingen die slimme gebruikers kunnen en mogen toepassen.

De eerste

Het lijkt mij noch juridisch noch moreel verwerpelijk als handelaren trachten iets als eerste waar te nemen. In mijn tijd bij het Agentschap van Financiën ging de Agent een week voor de uitgifte van een staatslening naar de beursvloer om de sfeer te proeven.

Handelaren die de Agent zagen rondlopen, begrepen wat er ging gebeuren. Dat leidde direct tot aanbod op de beurs, waardoor de staatsleningen enkele dubbeltje in waarde daalden. Dit is bepaald geen voorbeeld van flitshandel, maar het principe is gelijk.

Het is aan de andere partijen hier weer op in te spelen. Zo werd dat beursbezoek van de Agent, mede naar aanleiding van dit soort reacties, afgeschaft. Michael Lewis wijst ook op de complexiteit van de handelssystemen die gebruikt worden. Niemand weet meer wat de achterliggende reden is waarom tot koop of verkoop wordt overgegaan.

Meer efficiency

Dat is gevaarlijk en kan tot financiële ongelukken leiden. Misschien heeft Lewis gelijk, maar wat te denken van de complexiteit in de hoofden van de gewone beurshandelaren.

Hoe complex een geautomatiseerd handelssysteem ook is, het lijkt mij dat het menselijk handelen oneindig ingewikkelder en zeker ondoorgrondelijk is.  Ik denk dat HFT en het gebruik van de modernste technieken alleen maar kan bijdragen aan verdere efficiency en gelijkwaardigheid op de financiële markten.

Uitwassen moeten uiteraard worden bestreden Maar als het om flitshandel als fenomeen gaat, is het verstandig daarover niet te snel te (ver)oordelen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. wwilliamss 3 april 2014 12:17
    Nu is die flitshandel nog legaal, dat kan veranderen.
    De dupe is in ieder geval de particuliere beleggen en de pensioenfondsen (dus wij met zijn allen),met hun 'langzame' handel.
    Tevens krijgen de flitshandelaren betaald ,om fakehandel in stand te houden.
    Ik ben er allemaal niet happy mee
  2. forum rang 5 theo1 3 april 2014 14:13
    quote:

    wwilliamss schreef op 3 april 2014 12:17:

    Nu is die flitshandel nog legaal, dat kan veranderen.
    De dupe is in ieder geval de particuliere beleggen en de pensioenfondsen (dus wij met zijn allen),met hun 'langzame' handel.
    Tevens krijgen de flitshandelaren betaald ,om fakehandel in stand te houden.
    Ik ben er allemaal niet happy mee

    Misschien ben ik dom, maar ik zie het probleem niet. Als je aandelen zeg maar 4 jaar vasthoudt, wat is dan het probleem met die flitshandelaren? Volgens mij heb je daar dan niks mee te maken.

    Je moet natuurlijk niet proberen de flitsers met hun eigen wapens te verslaan want dat gaat je nooit lukken natuurlijk. Je moet gewoon hun spelletje niet mee willen spelen.
  3. Ali Babba 3 april 2014 22:14
    "Wat mij betreft mogen de opsporingsambtenaren de modernste technieken gebruiken deze flitsfraudeurs op te sporen en aan te pakken."

    Dat gaat in Nederland mogelijk nog even duren de AFM ziet nog geen aanleiding tot extra toezicht of onderzoek... terwijl aan de andere kant beweerd wordt dat ze in Nederland het beste zijn in HFT.

    Als je dag-tot-dag de AEX bewegingen een beetje volgt zijn er wel signalen dat er soms merkwaardige bewegingen ontstaan, toevallig, of niet.

    Je ziet soms AEX intraday uitslagen van +2 of -2 punten in seconden (daar is soms een hele dag voor nodig is). In andere gevallen lijkt er soms een correlatie te zijn tussen expiratie en een bepaalde AEX koers precies op de goede dag en tijd. Dit zijn volgens mij al genoeg tekens dat hier beter eerder dan later goed naar gekeken moet worden.

    Het lijkt mij ook niet al te ingewikkeld voor een bank alle stop-loss op AEX index hefboom producten op te tellen en daar dan een sturing mee uit te voeren via bijvoorbeeld ING, Unilever, Philips en Shell aandelen via HFT technieken met als doel de AEX tijdelijk even onder/boven een stop-loss te manipuleren - dat lijkt mij dan een vorm van voorkennis gebruik en manipulatie die dus "keihard moet worden aangepakt."
  4. [verwijderd] 4 april 2014 00:49
    Er zal niemand in de eurozone en daarbuiten zijn die al dan niet in naam van de vrijheid tegen de conclusie "Uitwassen moeten uiteraard worden bestreden." zal zijn.

    @theo1 Het kàn een probleem zijn, dus het hoeft uiteraard niet, dat een nietsvermoedende belegger die aandelen voor 4 jaar vasthoudt en die op het punt staat om te verkopen net de pech heeft dat een paar seconden eerder het systeem door die flitshandel op hol sloeg en hij of zij een zijwaartse beweging van 30 jaar voor de kiezen krijgt waar dan niemand iets aan kan doen.
  5. Bangizwe 4 april 2014 05:50
    In het artikel ligt de nadruk op snelheid, het eerst zijn. Maar als ik mij niet vergis gaat het ook over grote orders,een hoeveelheid dus. En het is toch de hoeveelheid die de koers bepaald. Ik zou eerder de vraag stellen of je daar ook op langere termijn voor manipulatie zou kunnen zorgen. Of je een heftige verkoop zou kunnen uitlokken bijvoorbeeld. Of dat je voor waanzinnig hoge waarderingen zou kunnen zorgen. Die waren er natuurlijk ook al voor het internet er was. Maar toch heeft het iets geheimzinnigs.
  6. Met Effekt 4 april 2014 10:49
    ik had vaak een flits gevoel bij inleggen van RBS turbo orders. Na netjes de bid/ask koersen te hebben bekeken en koop order op de ask prijs ingelegd veranderde die ask prijs na mijn inleg. Dit terwijl de omzet nul was.

    Ik ben benieuwd of anderen dit herkennen. Dat zou betekenen dat RBS mijn order zag aankomen en de prijs net daarvoor aanpaste (=verhoogde).
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links