Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doelen en weerstand

Het eerstvolgende doel voor de komende dagen in de AEX ligt bij 402,50. Vlak daaronder ligt nog een tussenliggende weerstand bij de voormalige top van 400,90. Gisteren besprak ik al mijn visie op de vanaf 409 dalende toppenlijn. Deze verbond ik met de top bij 402,50.

Ik gaf toen al aan dat ik deze dalende toppenlijn niet aanpaste en dus niet met de top van 400,90 verbond. Dit zou ik alleen doen als er meer raakpunten zouden ontstaan of als de AEX zijn bodem onder de 379,50 zou aanscherpen. ‘Mijn’ toppenlijn werd woensdag opwaarts gebroken bij 396 en deze werd gisteren precies teruggetest bij 395,60.

Een krachtig signaal, waarbij ook de woensdag ontstane gap tussen de 393,50 en 394,10 volledig open bleef staan. Voor diegene die toch liever de toppenlijn trokken langs de 409 en 400,90, deze toppenlijn werd gisteren ook doorbroken op slotbasis.

Zijwaartse fase

De doorbraak door deze dalende toppenlijn is overigens minder spectaculair dan de eerdere bodemsignalen die werden gevormd bij de hertest van de 379,50 jaarbodem tijdens de tweede correctie. Destijds was er sprake van een test van een aantal belangrijke steunpunten (stijgende middellangetermijnbodem en 200-daags gemiddelde) en een aantal omkeerpatronen (positieve divergentie, een hammer en een morning star).

De doorbraak door de dalende toppenlijn van woensdag was de afronding van een tijdelijke zijwaartse handelsfase. Zolang deze dalende toppenlijn bij 396 niet zou worden doorbroken, bleef er sprake van een langer durende zijwaartse consolidatie van ongeveer vijftien punten breed. Deze fase is nu afgesloten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoe nu verder? Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat na deze correcties van 7,5% en ruim 5% de kans groot is dat de AEX in de komende tijd (april/mei) zijn jaartop verder zal aanscherpen voordat een volgende correctie wordt gestart. Zodra het doel voor de komende dagen van 402,50 opwaarts wordt gebroken, mag een snel verder vervolg worden verwacht naar de jaartop van 409.

Steunniveaus

Daarboven wordt in de stijgende middellangetermijn een volgende fase gestart en ontstaat weer ruimte naar mijn eerdere doelen van 417,50 en het Fibonacci-projectieniveau bij 428.

Steunniveaus liggen voor de komende dagen bij de voormalige dalende toppenlijn van 395,30 en de genoemde openstaande gap bij 393,50 – 394,10. Als we tenslotte nog even kijken naar de technische indicatoren dan valt op dat na de positieve divergentie in zowel de MACD als de RSI, beiden indicatoren nu ook hun dalende toppenlijn vanaf de jaartop hebben gebroken.

Bij de RSI gebeurde dit twee dagen geleden al, de MACD volgde gisteren. Opvallend is dat in de MACD pas de tweede positieve crossing van dit jaar heeft plaatsgevonden. De eerste vond plaatst ongeveer een week nadat de bodem tijdens de eerste correctie op de borden was gezet.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nasdaq 100

Een index die een normale correctie doormaakte van ongeveer 5% in de laatste 2 weken is de Nasdaq 100. Hij viel terug vanaf een hogere jaartop naar precies de stijgende bodemlijn van een versnellingsfase sinds de zomer van vorig jaar. Deze versnellingsfase werd ingezet nadat de bovenkant van de stijgende langetermijntrend opwaarts werd gebroken.

Ik verwacht dat rond deze niveaus een hogere bodem zal worden geplaatst in de Nasdaq 100 waarna het opwaarts potentieel weer aanzienlijk is. In eerste instantie mag in de komende weken een hertest van de jaartop bij 3.735 worden verwacht, maar een verder stijging naar de bovenkant van het trendkanaal van nu 3.875 sluit ik ook zeker niet uit.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500

De S&P 500 ligt de laatste tijd relatief stil. Na de vorming van een hogere jaartop bij 1.883 is hij iets teruggevallen en blijft hangen rond de voormalige dubbele top van begin dit jaar bij 1.850. De trend blijft onveranderd sterk en opwaarts gericht en ook noteert hij nog ruim boven zowel zijn 50-daags gemiddelde als de vorige kortetermijnbodem.

In de komende weken houd ik rekening met een verdere aanscherping van de jaartop en een beweging naar minimaal het Fibonacci-projectiedoel van 1.920 tot mogelijk de bovenkant van het huidige kortetermijntrendkanaal dat gestaag richting de 1.940 kruipt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

384 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Moss 28 maart 2014 09:36
    quote:

    LUCATONIE schreef op 28 maart 2014 09:33:

    De geldpers staat aan. Correctie nog niet in zicht. Eerst de 410 opzoeken. Shorters succes! ik durf geen posities in te nemen en al zeker geen shorts.
    De grootste optimist van het forum. Netjes hoor. Stalen ballen nodig om mee long te gaan. Hefboomproducten van 20 en 294. Niet boos zijn wanneer ik er met het geld vandoor ga.. =D
  2. twijfelaar 28 maart 2014 09:41
    Ik kijk met verbazing naar de reacties hier. Er wordt maar gesproken over short gaan, en over afslachten.
    Ik begrijp dat niet. Tot nu toe heb ik leuk verdiend deze week met turbos long.

    Ik heb ooit ook geld verloren omdat ik dacht dat ik het beter wist dan de markt. Dat heb ik wel afgeleerd.
384 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links