Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een gouden kruispunt

Het is alweer twee maanden geleden sinds ik u een update gaf over de goudprijs. In die tijd is er heel wat gebeurd. Niet enkel schoot de prijs omhoog, van minder dan 1200 dollar tot bijna 1400 dollar, maar waren er ook diverse veranderingen binnen het goudcomplex.

Enkele trends van 2013 keerden in het eerste kwartaal van dit jaar. Maar ik begin met de trend die niet is gewijzigd: de Chinezen kopen nog steeds al het beschikbare goud op de markt. Sinds april 2013 is er sprake van een ware explosie in de vraag naar goud in China.

Ook in 2014 blijft de Chinese goudhonger onverminderd groot. In het eerste kwartaal van 2014 zal de vraag naar fysiek goud (via Hongkong en de beurs van Shanghai) wellicht de grens van 500 ton overstijgen. Dit is een stijging van circa 30% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013.

Wellicht zal de goudvraag in China wat temperen naarmate de goudprijs hoger gaat, maar dan nog zijn deze statistieken ongezien in de goudmarkt.

Voorraden stijgen

Aan de andere kant van het spectrum zie ik wel enkele wijzigingen in de trend. Zo meldde ik u eerder al dat beleggers hun beursgenoteerde goudfondsen (ETF’s, ETP’s, et cetera) massaal dumpten in 2013, met als gevolg een exodus van hun betreffende gouddepots.

Maar aan die uittocht kwam in 2014 een einde. Meer nog, de voorraad van GLD, de grootste goud-ETF ter wereld, dikte weer aan van 780 ton tot bijna 820 ton goud: een toename van ongeveer 5%.

Ook op de futuresmarkten is er iets aan het veranderen. De voorraad op de Comex, de Amerikaanse futuresbeurs voor goud, wist in 2014 wat te herstellen, maar in heel beperkte mate, zoals u kunt zien op de volgende grafiek.

Hoge prijzen

Het dieptepunt op de Comex werd geregistreerd op 23 januari 2014, toen de voorraad terugviel tot amper 370.000 ounce goud. Inmiddels veerde de goudvoorraad terug op tot 640.000 ounce, maar dat is nog steeds een heel eind verwijderd van de piek in april 2013 rond 3 miljoen ounce.

Als de Chinezen voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor deze afvoer van goud uit de Comex, dan vermoeden we dat de voorraden bij de futuresmarkt nog een hele tijd laag zullen blijven.

Immers, er zijn beduidend hogere goudprijzen nodig vooraleer er weer meer fysiek materiaal op de markt beschikbaar komt. De Chinezen zullen aan de huidige prijzen hun goud niet zomaar verkopen.

Beste remedie

Maar zoals dat altijd in de grondstoffenmarkt gaat: hoge prijzen zijn de beste remedie tegen hoge prijzen, lage prijzen zijn de beste oplossing tegen lage prijzen. Daarmee wordt gedoeld op het feit dat hoge prijzen steeds meer verkopen uitlokken, wat het aanbod doet toenemen en dus de prijzen op termijn doet zakken.

Bij lage prijzen werkt dit mechanisme andersom, want in dat geval komt er minder goud op de markt, waardoor krapte ontstaat en dus op termijn opwaartse prijsdruk. Goud is momenteel op dat gouden kruispunt aanbeland.

De markt lijkt letterlijk en figuurlijk uitverkocht in 2013, waardoor de kleinste vraag voor een prijssprong zorgt. En dat is precies wat we zagen in 2014: de goudprijs veerde bijna 200 dollar op.

Goudprijs

Klik op de grafiek voor een grote versie

Golden cross

Ondertussen ging er weer 60 dollar van de prijs af, maar zoals u op bovenstaande grafiek kunt zien, is er grafisch sprake van een trendwijziging voor goud. De grafiek maakt aanstalten om een golden cross-formatie neer te zetten.

Dit gebeurt wanneer het kortetermijngemiddelde (50-daags) het langetermijngemiddelde (200-daags) opwaarts doorkruist. In de boeken van de technische analyse staat deze formatie bekend als een van de krachtigste signalen.

Het is nog wat vroeg om nu al definitief te spreken van een technische uitbraak, maar de huidige golden cross lijkt verdacht veel op die van 2009, toen er eveneens sprake was van een negatief sentiment onder beleggers met een krapte op de fysieke markt.

Toch kijk ik met bijzondere aandacht naar een golden cross. Als de historie enige raadgever mag zijn, na de formatie in 2009 steeg de goudprijs met 1000 dollar (+111%) in tweeënhalf jaar tijd. Een vergelijkbare stijging zou goud kunnen katapulteren richting 2800 dollar tegen de zomer van 2015.

Stijging hervat

Zo ver is het echter nog niet. Momenteel consolideert goud z’n uitbraak. Een verdere daling richting 1275 dollar is op de korte termijn mogelijk, want dit impliceert een 50% correctie. Maar de opwaartse trend zal in de komende weken bevestigd worden als de ommezwaai doorzet.

Ik mik op een verdere consolidatie voor de goudprijs in het tweede kwartaal, waarna de prijs de stijging kan hervatten in laatste kwartalen van 2014. Ik sluit dan zelfs niet uit dat het voormalige record alweer eens getest kan worden.

Wellicht is dat nog een brug te ver, maar de weerstand rond 1550 dollar zou het moeten begeven, waarbij ik een goudprijs boven 1600 dollar op de koerstabellen verwachten.

Stierenmarkt

Goud komt uit een moeilijke periode, waarbij de neerwaartse versnelling in 2013 vele beleggers op het verkeerde been heeft gezet. Vandaag verrast de goudprijs weer vriend en vijand, maar dan in de omgekeerde richting. Een golden cross-formatie moet deze trendwijziging extra in de verf zetten.

Ik verwacht een volatiele periode voor goud, maar vermoed dat de seculaire stierenmarkt opnieuw is ingezet na de cyclische correctie. Ik blijf voorstander van een positionering van de portefeuille richting goud en goudmijnaandelen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Fred 62 26 maart 2014 10:16
    quote:

    linsen schreef op 25 maart 2014 15:29:

    @ fred 52,
    Hoi Fred,
    Heb je ook een argument? Of is het alleen maar tegendraads zijn tegen de tegendraad? Uiteindelijk zit je dan in de meedraad he ;-p. Enfin ... ik hoor graag de achtergrond van je visie dus.
    Groet,
    Lex
    Goud is een metaal met weinig toepassingen , de grootste waarde die er aangegeven
    wordt komt van de inhaligheid van mensen zelf , waarom weet ik niet want er is goed
    te leven zonder goud en een monopolie zoals de Chinezen en de Indiers nu aan het
    opbouwen zijn zal alleen maar averechts werken omdat het een grondstof is waar we
    zonder kunnen , een monopolie is daarom ook niet de remedie voor hogere koersen.
    Als jij iets bezit waar ik zonder kan zal dat zeker de prijs niet opdrijven sterker nog
    je mag het allemaal hebben , houden en koesteren ik geef mijn geld wel uit aan brood
    schoon water , lucht met zuurstof , brandstof of bouwmaterialen om mij en mijn gezin
    veilig en warm te houden.

    Mensen denken verzekerd te zijn tegen al het slechte in de wereld als zij goud bezitten.
    Onzin natuurlijk, waren die mensen van die vliegtuigramp of modderstromen er nog
    geweest als zij goud hadden bezeten , waren mensen die in oorlogsgebieden leefden
    beter af geweest met een baartje goud of waren zij daarom vermoord.

    Zal goud stijgen? mogelijk , mensen geven hun geld uit aan de vreemdste dingen €10,-
    voor een flesje ingestraald water van Jomanda of € 30,- voor een mogelijk heilzame steen
    met wonderkrachten of €89,- voor een abdommenaiser van Tellsell.

    Wat ik wel weet is dat 98% van de bevolking liever voedsel , water en een goede gezondheidszorg
    heeft dan een klompje geel metaal.
    Als die andere 2% erg blij is met al het goud op de wereld zal dat de meesten onder ons een
    worst wezen , van jullie kopen doen we het zeker niet .
    Waarom? het verrijkt het leven van de gewone sterveling niet.

    mvg

    Fred



  2. Julian247 26 maart 2014 12:21
    Zal goud stijgen? mogelijk , mensen geven hun geld uit aan de vreemdste dingen €10,-
    voor een flesje ingestraald water van Jomanda of € 30,- voor een mogelijk heilzame steen
    met wonderkrachten of €89,- voor een abdommenaiser van Tellsell.

    Ik gaf mijn vrouw zo'n abdommenizer op verjaardag. Ze was er niet eens blij mee...
  3. forum rang 6 Fred 62 26 maart 2014 14:23
    quote:

    SGRTSN schreef op 26 maart 2014 13:06:

    Het is weer de eeuwige discussie tussen de gelovigen en de ongelovigen. Je hoort altijd dezelfde argumten voor en tegen... Dus kies maar! Dit kun je ook toepassen op geld en op heel veel andere zaken die een waarde vertegenwoordigen.
    Jouw is geleerd dat goud waarde heeft , Nico heeft je het verteld , maar
    leg een opgevouwen drie kleurig papiertje een een baartje goud bij een
    2 jaar oude peuter en het kiest het papiertje , leg naast de kluif van de hond
    een kilo goud en hij kijkt er niet naar om.
    Er zijn nu eenmaal universele wetten die het leven waardevol maken of
    die het gewoon nodig heeft om te overleven.

    Goud zit daar niet bij en als het wel zo is in hele kleine hoeveelheden.

  4. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 26 maart 2014 17:23
    Blijft het feit dat er steeds meer in de ETF wordt geïnvesteerd, en dit kan niet zonder stijging van de spot uitblijven.

    Dus.

    En Fred 52, ik heb al maanden geen geld meer aangeraakt. Sterker ik ben zelfs geen portemonnee, nooit gehad. Alles digitaal via de Pinpas of chipknip. Geld is dan ook een surrealistisch iets geworden wat ergens op een database server van ABN of ING staat...
  5. Ali Babba 26 maart 2014 19:34
    Een mix van TA/FA dus als analyse dus...

    Daar mist volgens mij nog de FED/ECB impact bij, immers zo lang die de beurzen in de lucht houden blijft de echte 'risk-off' vlucht dus nog wel even op zich wachten... maar als er een ECB/FED paniek uitbreekt zal de goudprijs waarschijnlijk flink stijgen.
  6. forum rang 6 Fred 62 27 maart 2014 07:28
    quote:

    Ole gaat voor zilver. schreef op 26 maart 2014 17:23:

    Sterker ik ben zelfs geen portemonnee, nooit gehad. Alles digitaal via de Pinpas of chipknip. Geld is dan ook een surrealistisch iets geworden wat ergens op een database server van ABN of ING staat...

    Sorry hoor , ik weet niet hoe oud je bent , maar nog nooit een portemonnee
    gehad met daarin wat guldens of ander pre euro geld bv [ B Frank ] geloof
    ik niet , of zat het gewoon los in je zak op een rolletje of clip .


16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links