Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buffett bezorgd over uw pensioen

Februari 2014 was in meerdere opzichten een bewogen maand: niet enkel waren we getuige van de hectische Olympische Winterspelen, op hetzelfde ogenblik brak er een revolutie uit in Oekraïne. Toch weerhield dit beleggers er niet van om in te spelen op de koersdalingen van januari.

Het volledige verlies werd weer goedgemaakt. Er staan zelfs nieuwe recordstanden voor diverse indices op de koersborden. De markten beklimmen nog altijd de beruchte muur van zorgen.

Als kers op de taart kregen diezelfde beleggers afgelopen weekend het ultieme leesvoer in handen: de jaarlijkse boodschap van Warren Buffett aan zijn aandeelhouders in het beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.

Lofzang

Naar goede gewoonte vormt het stuk een lofzang over de financiële markten, maar bovenal over de eigen prestatie van de holding. Dit jaar benadrukte Buffett de positieve bijdrage van zijn medebeheerders Todd Combs and Ted Weschler.

Beide heren beheren portefeuilles van meer dan 7 miljard dollar en hebben resultaten geboekt die Buffett naar eigen zeggen deden blozen. Alhoewel het knap is hoe Buffett zijn opvolging in een goed daglicht plaatst bij zijn aandeelhouders.

Toch wist Berkshire Hathaway zijn doelstelling – het verslaan van de S&P 500 – niet te behalen in het voorbije jaar. Over 2013 nam de boekwaarde van de holding met 18,2% toe. Dit overkwam Buffett zelden. Dus zo schitterend is de globale prestatie van het managementteam niet.

Lastige pensioenbeloftes

Maar goed, Buffett is in dat opzicht ook een echte Amerikaan, showman in goede en kwade dagen! Toch merkten we dat de topman niet zo gemakkelijk op zijn stoel zit. Hij plaatste een opmerkelijke waarschuwing, niet zozeer voor de oplopende beurskoersen, maar voor het pensioen.

Hij ziet de problemen bij lokale overheden toenemen, waardoor de pensioenbeloftes steeds moeilijker na te komen zullen zijn in de toekomst. Buffett voorziet in het komende decennium veel slecht nieuws over pensioenen. In zijn optiek focust hij op de Verenigde Staten, maar het is een wereldwijd probleem.

Niet enkel maakten de overheden te grote beloftes, ook op vlak van het beheer van de pensioengelden loopt het spaak: tijdens de crash van 2008 werden de fondsen meegesleurd, maar met de beursrally van de voorbije jaren liepen de beheerders achter de feiten aan.

Waarschuwing

Buffett maakt zich volgens mij terechte zorgen over uw pensioen. De verwachtingen zijn (te) hooggespannen, terwijl de realiteit noopt tot voorzichtigheid over de toekomstige opbrengsten. Indirect waarschuwt Buffett hiermee ook voor het woelige verloop van de beurzen in de toekomst.

Zijn favoriete beursgraadmeter staat dan ook al enige tijd in de gevarenzone. De marktkapitalisatie afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten loopt snel op… Te snel, als u onderstaande grafiek ziet.

De marktkapitalisatie van de Amerikaanse beurs bedraagt 116% van het bbp. Voor Buffett vormt een stand boven 100% een waarschuwing voor beleggers.

Statistieken wijzen uit dat met de huidige beursstand het gemiddelde jaarlijkse rendement over de komende vijf jaar amper 1,7% is. En dan hebben we een dividendrendement van 2% al in rekening genomen. Dus na aftrek van het dividend zullen Amerikaanse aandelen per saldo -0,3% per jaar dalen.

Goede raad

Dat is weinig hoopvol nieuws, en dat is precies het probleem waar Buffett het in feite over heeft. Maar Buffett zou Buffett niet zijn als hij niet wat goede raad overhandigde:

  • Wat de markt ook doet, focus niet op de prijs, maar op het actief.
  • Beleg met een langetermijnhorizon.
  • Loop geen hypes achterna, maar let op het rendement.
  • Waak over uw toekomstige inkomsten, niet uw toekomstige transacties.

Kortom, wees een goede huisvader voor uw vermogen. Buffett schuift graag zijn paradepaardjes naar voren: grote multinationals die stuk voor stuk de marktleiders zijn in hun sector, waardoor ze de prijszetting kunnen aansturen. Zijn recente aankoop – Heinz – past perfect in zijn plaatje.

Seculaire trends

Maar uiteraard doen er zich ook nog andere kansen voor in de markten. Ik kan Buffett in grote mate volgen. Immers, een royaal pensioen zoals dat in het verleden altijd van toepassing was, zal voor de volgende generaties minder evident worden.

Beleggers moeten dus op zoek naar hun eigen toekomstige inkomsten. Een belangrijke bijdrage kan geleverd worden door de juiste bedrijven. Ik denk dat het meeliften op seculaire trends in de financiële markten ook een juiste langetermijnaanpak vormt voor de toekomstige uitdagingen.

Hoe u het ook aanpakt, zorg er in ieder geval dat u uw eigen financiële boontjes kan doppen. Een goed advies is goud waard!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links