Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Langzaam zo die gaat

Echt vlotten wil het op de Europese aandelen markten nog niet, ondanks de wat betere dan verwachte macro-economische cijfers over het vierde kwartaal en de milde winter. Deze milde winter is goed voor de bedrijvigheid op het Europese continent.

Dit geldt niet alleen voor de bouw maar ook de bouw-gerelateerde activiteiten, zoals de installatiemarkt. Aan de andere kant zal het gasverbruik zijn afgenomen, wat een drukkend effect kan hebben op het bnp in Nederland. Maar voor rest wordt het TINA-verhaal (There Is No Alternative) ondersteunend voor de aandelenmarkt; ondanks dat de winsttaxaties naar beneden zijn bijgesteld (zie hieronder).

Afgezien van valutaverliezen ten opzichte van de euro (dollar: 1,38 euro) is er angst voor deflatie, nu de inflatie slechts 1% bedraagt. Toch denk ik dat er geen deflatie zal optreden, al zullen prijsverhogingen minimaal zijn.      

Trend omlaag

Al jaren houd ik de winstontwikkeling per aandeel van de AEX bij.  In september was nog de verwachting dat de gemiddelde winst per aandeel over 2013 en 2014 respectievelijk 28,60 en 30,84 euro zou zijn. Nu ruim vijf maanden later en nadat bijna (*) alle 2013-resultaten bekend zijn, kom ik op een winst van het AEX-aandeel van 25,11 euro en een taxatie voor 2014 van 28,54 euro. Dus beide ruim 6% lager.

De trend is omlaag, zoals u kunt zien aan de bruine en de zwarte lijn. U ziet ook dat de laatste vier jaar de winst per aandeel van de AEX nauwelijks is toegenomen. Voor een klein deel heeft dit te maken met verschillen in weging en mutaties van de AEX-leden. 

(*) Deze AEX-ondernemingen rapporteren nog hun 2013 resultaten: 3 maart Gemalto, 7 maart Fugro, 18 maart Imtech.

Tradersmarkt

Van de gepubliceerde resultaten ten opzichte van taxaties is eigenlijk alleen maar ASML meegevallen, terwijl de grootste teleurstellingen op het conto van DSM, KPN en Koninklijke Olie komen. De gemiddelde koers-winstverhouding 2014 (taxatie) van de AEX-fondsen is nu veertien en het gemiddelde dividendrendement voor dit jaar staat op 3%.


Bron: Bloomberg, Keijser Capital Research. EUR/USD 2013: 1.37. Klik op de tabel voor een grote, leesbare versie

We zullen tot de herschikking van de AEX in maart moeten wachten om erachter te komen welke aandelen erin en uitgaan en hoe zal worden herwogen.

Op basis van de de huidige gegevens hebben Koninklijke Olie en ING een weging van meer dan 13%, zoals valt af te lezen uit deze tabel. Imtech en op termijn Ziggo zullen de AEX verlaten en Delta Lloyd zal er wel in komen.

De eerstekwartaalcijfers 2014 zullen naar verwachting zeer mager zijn, aangezien de valuta-effecten fors zullen doorwerken. Ook zullen dan de verkiezingen voor het Europese Parlement voor de deur staan (eind mei) en die kunnen mogelijk een negatief effect hebben op het Europaverhaal.

Kortom, de komende maanden zal de beurs een tradersmarkt blijven, voordat een duidelijke weg omhoog ingeslagen kan worden.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links