Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar de jaartop

Gisteren begon de AEX negatief en vulde de eerder gevormde gap op een haar na op tot aan de 398,75. Wel bleef hij de index boven de nieuwe en scherp stijgende kortetermijnbodemlijn van 397,70. Deze bodemlijn startte bij de jaarbodem van 379,50 die tijdens de eerste correctie van dit jaar werd geplaatst.

Het eerste raakpunt werd vorige week gevormd tijdens de eerste terugtest vanaf deze jaarbodem. Tijdens deze terugtest viel de AEX terug tot 395,80 en bleef hiermee net boven het oplopende 50-daags gemiddelde.

Ik gaf gisteren al aan dat zolang de AEX boven deze stijgende bodemlijn zou blijven, de ondertoon zeer positief zou blijven in het zeerkortetermijnbeeld. In dat geval verwacht ik binnen enkele dagen een opwaartse doorbraak van de top van vorige week bij 402,45.

Bij deze recent gevormde top werd een meervoudige weerstand gevormd maar ook een toppatroon, een hanging man. Pas boven de 402,45 wordt dit tijdelijke toppatroontje opgeheven. Ik verwacht dat dit wel gaat gebeuren aangezien de huidige opgaande kortetermijnbeweging naar mijn mening nog niet is afgerond.

Nieuwe jaartoppen

Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging naar nieuwe hogere jaartoppen. De richtpunten voor de volgende belangrijke top in het middellangetermijnbeeld zijn de oude weerstand van 417,50 tot mogelijk het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de eerste correctie van dit jaar bij 428.

Zodra deze niveaus in zicht komen, moeten we extra alert worden op topvormingsignalen aangezien aan het einde van dit kwartaal mogelijk al de tweede correctie van dit jaar kan worden gestart.

Ook dit jaar verwacht ik namelijk de nodige correctieve beweging om de AEX uiteindelijk naar mijn doelzone van 450 tot 470 te brengen. De trends blijven onveranderd positief en opwaarts gericht en daar komt naar mijn mening ook dit jaar geen verandering in.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Vervolgrichting kiezen

Het eerste steunpunt voor vandaag ligt bij de zeer steile stijgende bodemlijn van nu 399,20. Deze oplopende steunlijn is door zijn steilheid uiteindelijk onhoudbaar en de AEX zal binnen enkele dagen een vervolgrichting moeten kiezen. Onder deze steunlijn liggen nog steunpunten bij:

  • 398,75
  • het 50-daags gemiddelde van 396
  • de bodem van vorige week bij 395,80
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau van de huidige opgaande beweging bij 393,50

Zolang een index boven zo'n Fibonacci-retracemnetniveau weet te blijven, blijft er sprake van een krachtige opgaande kortetermijnbeweging. Ik ga er echter niet vanuit dat de AEX dit niveau nog gaat opzoeken.

Een beweging onder de genoemde stijgende bodemlijn zou de stijgende kortetermijntrend dus nog niet laten verdwijnen. In dat scenario duurt de huidige consolidatie op hoog niveau gewoon langer en ontstaat waarschijnlijk een minder steile opgaande bodemlijn.

Het is dus wachten op een opwaartse doorbraak van de 402,45 en een verdere beweging binnenkort naar in eerste instantie de jaartop van 409. Onderliggende weerstand ligt verder nog bij 404,30. Kijkend naar veel andere indices is dat slechts een kwestie van tijd.

S&P 500: door de jaartop

Na de doorbraken boven de niveaus van hun jaartoppen in de afgelopen week bij de Nasdaq 100 en de SOX, brak de S&P 500 gisteren intraday ook door zijn jaartop (en all-time high) van 1850. Hier werd enige tijd geleden een dubbele top gevormd, die het startpunt was van de eerste correctie van dit jaar.

Met deze doorbraak is de weg vrijgemaakt voor een beweging naar ongeveer 1920. Een doel dat ik in de afgelopen tijd aangaf als volgend richtpunt voor het eerste kwartaal van dit jaar. Hier ligt zowel de stijgende toppenlijn als een Fibonacci-projectieniveau. 

Belangrijke steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de bodem van vorige week (1824) en de zone 1813 tot 1815 waar onder andere het oplopende 50-daags gemiddelde ligt.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

465 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 februari 2014 09:00
    volgens Bas gaan we dit jaar waarschijnlijk niet meer onder de 393 komen

    aangezien hij dat nu niet meer verwacht op KT en we eerst richting 420-430 gaan koersen om dan 5 a 10 % te gaan dalen en vervolgens richting 450 -470 te gaan koersen in de loop van het jaar

    we gaan dit noteren
  2. [verwijderd] 25 februari 2014 09:06
    @Pal,

    Er staat nergens dat ik verwacht dat de AEX niet meer onder de 393 terecht gaat komen dit jaar. De 393,50 is een belangrijk Fibonacci-niveau in het kortetermijnbeeld en staat los van het langetermijnbeeld. Ook verwacht ik niet dat we na een volgende correctie direct naar de 450 - 470 zullen gaan. Dit jaar zullen waarschijnlijk net als vorig jaar meerdere correcties nodig zijn om deze doelzone te behalen.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  3. [verwijderd] 25 februari 2014 09:16
    Ik citeer:
    "Het rommelt in Turkije", zegt handelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). "Er is een tape gevonden over Erdogan en zijn zoon over steekpenningen van de politie, waardoor de oppositie nu zijn aftreden eist. Erdogan ontkracht de berichten. Ondertussen stijgt de euro enorm in waarde ten opzichte van de Turkse Lira"

    Bovenstaande bericht geeft wellicht een negatieve klapper en kan een verder dalende Lira gaan veroorzaken, wat niet te goede van de beurs komt.
  4. Raymn 25 februari 2014 09:17
    Ik denk dat de longgangers nu ook denken waarom de boel hier niet net als in de VS omhoog knalt ;-)) Verdere stijging op korte termijn zal ff lastig worden.

    "De markt trekt zich niets aan van de hoge waarderingen, de problemen in China en de tegenvallende macro-economische cijfers en de handel lijkt volledig computergestuurd. De aandacht zal verder uitgaan naar de economische groeicijfers van Duitsland, het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de huizenprijzen in de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer."

    quote:

    seun schreef op 25 februari 2014 09:09:

    grappig al die reacties van nerveuze shortertjes, wel logisch natuurlijk in deze bull market....
  5. [verwijderd] 25 februari 2014 09:17
    quote:

    B. Heijink schreef op 25 februari 2014 09:06:

    @Pal,

    Er staat nergens dat ik verwacht dat de AEX niet meer onder de 393 terecht gaat komen dit jaar. De 393,50 is een belangrijk Fibonacci-niveau in het kortetermijnbeeld en staat los van het langetermijnbeeld. Ook verwacht ik niet dat we na een volgende correctie direct naar de 450 - 470 zullen gaan. Dit jaar zullen waarschijnlijk net als vorig jaar meerdere correcties nodig zijn om deze doelzone te behalen.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Beste Bas

    Ik adviseer u voortaan zelf de kop te bedenken bij uw analyse. De redactie van IEX slaat wat dat betreft meestal altijd de plank mis en mensen lezen slecht, is mijn ervaring.
  6. [verwijderd] 25 februari 2014 09:22
    quote:

    Superturbo schreef op 25 februari 2014 09:00:

    Vandaag AEX up of down?
    heb myn shorts verkocht met een kleine winst.

    verwacht vandaag weer de 402,50.

    zit nu tydelyk long met de turbo booster 388,21

    volgens draaidagen deze week een hoger weekslot.

    dus ga pas eventueel einde van de week weer groot short
465 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links