Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ni hao China

Nooit eerder werd mijn smeekbede om een correctie zo snel beantwoord. De financiële goden zijn mij wel heel goed gezind tegenwoordig.

Alle gekheid op een stokje, het werd hoog tijd dat de markten eens in een corrigerende fase terechtkwamen. En zo geschiedde: de markten leverden in de voorbije dagen behoorlijk aan terrein in, waarbij het teller voor 2014 inmiddels al op -4% staat voor de belangrijkste indices.

Opnieuw waren het de groeimarkten die roet in het eten gooiden. Vanuit Zuid-Amerika kwam de dreiging van een nieuwe valutacrisis in onze richting. Ditmaal ligt de Argentijnse peso onder vuur. De lokale munt donderde in de afgelopen week van 0,149 dollar naar 0,139 dollar.

In valutatermen mag je dan wel spreken over een crash. Echter, het verval van de Argentijnse munt is al maanden aan de gang. De peso noteerde een jaar geleden nog boven de 20 dollarcent!


Bron: XE.com

Valuta-onrust

De markt vreest voor verdere ingrepen door de lokale overheid, wat de regio onstabieler kan maken. En we weten dat het er al behoorlijk onrustig is. Vorig jaar devalueerde Venezuela nog haar bolívar met 46%, met alle gevolgen van dien voor de lokale financiële markten.

Maar ook daarbuiten, want beleggers beginnen zich zorgen te maken over de invloed van de toenemende onzekerheden in Latijns-Amerika op de rest van de wereld. Maar ook dichter bij huis rommelt het op de valutamarkten. Turkije en de lira liggen immers al weken onder vuur door de interne strubbelingen.

En dan is er nog China, de gedoodverfde zondebok van de groeimarkten. Er gaat geen crisis meer voorbij, of er wordt met een beschuldigende vinger in de richting van de Chinezen gewezen.

  • Eerst was er de verwachte harde landing van hun booming economie.

  • Daarna was er de gevreesde implosie van de zogenaamde bubbel op de Chinese huizenmarkt.

  • Vandaag zou de kredietmarkt van China onder druk staan.

Globale zondebok

Volgens diverse (anonieme) bronnen zouden verschillende Chinese banken in de problemen zitten en heeft de Chinese centrale bank al op bepaalde ogenblikken moeten ingrijpen. Maar ook nu weer worden de berichten zonder enig bewijs gestaafd.

Bovendien zouden internationale banken, die veel zaken doen in China, momenteel wankelen als gevolg hiervan. En zo is de cirkel weer rond: China als globale zondebok voor alle crisisproblemen.

Ik eet die Chinese soep niet meer zo heet als die geserveerd wordt. Ik gooi er liever eerst nog wat zout in. Waarmee ik niet wil beweren dat er geen problemen zouden zijn in China, maar ik heb een sterk vermoeden dat de Westerse landen telkens een uitvlucht zoeken voor hun eigen (schuld)problemen.

Voor eigen deur vegen zit er blijkbaar nog altijd niet in. Beleggers focussen liever op het grote plaatje.

Aanmodderen

Kort samengevat komt het er op neer dat de schulden in het Oosten draagbaar zijn omdat ze een (hoge) groei kennen. Helaas zit het Westen op het einde van zijn capaciteiten qua exponentiële groei, waardoor de schuldgraad ondragelijk is geworden. Daarom blijven we hier aanmodderen.

En ook op de financiële markten lopen de vergelijkingen weer mank, na een indrukwekkende beursrally. Vorige week meldde ik al dat de beurskapitalisatie van de Verenigde Staten ten opzichte van het bbp gevaarlijk hoog is (115%). Wel, datzelfde beeld ziet er volledig anders uit voor China.

Niet dieper

De Chinese beurs is nooit eerder zo klein geweest ten opzichte van de economie. De totale kapitalisatie van de aandelenmarkt in China is minder dan de helft (49%) van het Chinese bbp. Tijdens de piek in 2007 stond dit cijfer boven 300%!

Of anders gezegd, nooit eerder waren Chinese aandelen zo goedkoop ten opzichte van de economische realiteit. Het aanhoudende negatieve sentiment rondom China bedraagt hier zeker toe bij. Als u het mij vraagt, kunnen de Chinese aandelenmarkten niet veel dieper meer zakken, want telkens zullen koopjesjagers opdagen.

En uiteindelijk draait het daar allemaal om op de beurs: laag kopen en hoog verkopen. Op papier is het de logica zelve, maar in de praktijk blijft het een uiterst moeilijke onderneming voor de meeste beleggers.

Unieke koopkans

Ook vandaag worden ze weer meegezogen in allerlei doemscenario’s omtrent de groeimarkten, waarbij vooral China telkens de kop van Jut is. Natuurlijk zijn er problemen in deze markten, maar dergelijke momenten boden in het verleden telkens een unieke koopkans voor aandachtige beleggers.

We herinneren u aan de Amerikaanse kredietcrisis in 2009 of de eurocrisis in 2011. Vandaag staan deze markten weer op recordniveaus. Laat de groeimarkten (uit angst) niet links liggen, maar grijp (uit rationaliteit) uw kans.

Maak gebruik van de huidige volatiliteit om wat posities goedkoop op de kop te tikken. China heeft wat mij betreft de beste contraire kaarten.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2014 13:44
    Wanneer de beurswaarde laag is tov het GDP kan dit toch ook betekenen dat relatief weinig bedrijven op de beurs genoteerd staan (bv. MKB). Of wordt hier een correctie toegepast? Zo ja, waarop is die dan gebaseerd?
    Bij hoge verhoudingen lijkt die bedenking minder relevant (want duidt alleen maar explicieter op overwaardering), maar ook dan vraag ik me af of je de cijfers uit het verleden wel kan vergelijken met die van vandaag. Immers het aantal/omvang bedrijven dat beursgenoteerd is varieert toch ook in de tijd.
    Tenslotte is GDP een omzetcijfer en wordt een beurskoers toch vooral gestuwd door winst. Moeten we dan geen vergelijking maken tov de toegevoegde waarde of zo?
  2. forum rang 6 !@#$!@! 30 januari 2014 18:21
    idd een onzinnige vergelijking als de Chinese overheid al meer dan een jaar lang bedrijven verbied naar de beurs te gaan vanwege alle fraudegevallen.

    Daarnaast zijn er vele chinese bedrijven die hun ipo op de amerikaanse beurs doen ! In sommige jaren is 25% van de amerikaanse ipo's een chinees bedrijf.

    Voor dit soort gegevens hebben ze vast niet gecorrigeerd !
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links