Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog minder hypotheekrenteaftrek

Den Haag beperkt met kleine stapjes de renteaftrek verder. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand, maar wel als we alle kleine stapjes bij elkaar optellen. De eerste stap uit Den Haag zijn de flinke huurverhogingen. Door de huren zo hoog te maken, zullen steeds meer mensen een woning gaan kopen.

Starters op de woningmarkt moeten hun gehele hypotheek volledig aflossen door middel van een annuïteiten en/of lineaire hypotheek om renteaftrek te kunnen genieten. De kosten koper die nog kan worden meegefinancierd in 2014 is 4% (in 2013 was dit 5%). Steeds meer kopers zullen eigen middelen moeten inbrengen om een woning te kunnen kopen.

Zo zijn de eenmalige NHG-kosten voor de borgstelling (die niets meer voorstelt) verhoogd naar 1%. Hieronder een opsomming van de kosten koper die eventueel van toepassing kunnen zijn als u een woning koopt:

  • Kosten NHG
  • Advieskosten adviseur
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten bouwkundig rapport
  • Kopen aankopende makelaar
  • 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de bestaande woning

Wie wilt weten hoeveel hypotheek hij kan krijgen, verwijs ik door naar de website Homefinance.

Beperkte aftrek

Natuurlijk is het belangrijk om de maandlasten te berekenen als u een huis koopt. Ook hier zijn er wat kleine veranderingen doorgevoerd vanuit Den Haag. De renteaftrek voor de hoge inkomens (hoger dan 56.531 euro) is in 2014 verder beperkt. In 2013 was het nog mogelijk om 52% van de betaalde rente fiscaal op te geven.

In 2014 wordt dit 51,5%. In de komende jaren wordt dit percentage verlaagd naar 38% (ieder jaar met 0,5% verminderd) Hieronder het belastingtarief dat van toepassing is voor mensen jonger dan 65 jaar.

Wie een koopwoning bezit, krijgt ieder jaar te maken met het Eigen Woning Forfait (EWF). Dit EWF wordt berekend door de WOZ-waarde (die bepaald wordt door de gemeente) te vermenigvuldigen met 0,7%. Ook hier heeft Den Haag op het laatste moment het percentage verhoogd, want dit was in 2013 0,6%. Hier kunt u uitgebreid uw maandlasten berekenen.  

EWF omhoog

Hoe sluw Den Haag is, zal ik laten zien met een voorbeeld. Hierbij pakt Den Haag eerst de hoge inkomens aan. Het volgende is van toepassing in mijn voorbeeld:

  • Inkomen: 70.000 euro
  • Hypotheek: 300.000 euro (aflossingsvrij hypotheek)
  • Hypotheekrente: 4%
  • WOZ-waarde: 400.000 euro

Uitwerking jaar 2013

  • Betaalde rente: 12.000
  • Bijtelling EWF: 2400
  • Fiscaal aftrekbaar: 9600
  • Belastingtarief: 52%
  • Belastingvoordeel: 4992 euro

Uitwerking jaar 2014

  • Betaalde rente: 12.000
  • Bijtelling EWF: 2800
  • Fiscaal aftrekbaar: 9200
  • Belastingtarief 51,5%
  • Belastingvoordeel: 4738

Het EWF en de betaalde hypotheekrente (en ook de eventuele betaalde erfpacht) worden gesaldeerd. Is de uitkomst negatief dan kunt u dit bedrag in mindering brengen op uw belastbaar inkomen. Door jaarlijks de renteaftrek met 0,5% te verlagen, zullen de hoge inkomens ieder jaar meer gaan betalen.

Nu ook het percentage van het EWF wordt verhoogd, wordt er aan de andere kant ook geld verdiend. Het zal mij niet verbazen als Den Haag het percentage van het EWF blijft verhogen. In 2004 heb ik al gewaarschuwd voor deze truc. Bovendien heb ik in 2004 in mijn column Wet Koets voorgesteld om het EWF gelijk te laten lopen met de lopende Eigen Woning Schuld (EWS) van een huizenbezitter.

Vooral starters die maandelijks aflossen hebben hier profijt van. Helaas, van eerlijkheid hebben ze in Den Haag nog nooit van gehoord.

Dus...
Vanuit Den Haag zijn de signalen in ieder geval duidelijk. Er worden bescheiden maatregelen genomen die niet opvallen. Echter, deze maatregelen hebben wel grote gevolgen. Helaas werken de huizenprijzen nog niet mee. Voor nieuwe of verdere maatregelen moeten de huizenprijzen minimaal stabiel blijven.

Bovendien moeten toekomstige kopers vertrouwen krijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vanuit Den Haag steeds meer positieve geluiden komen over de huizenmarkt en die worden natuurlijk gretig opgepakt door de media.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 januari 2014 10:49
    De hypotheekrenteaftrek (HRA) was van oorprong een aftrekpost voor de belasting over eigendom van o.g. (dit was nog voor het bestaan van de huidige inkomstenbelasting). Het EWF is feitelijk de nazaat van deze belasting en daarmee dé raison d'être van de HRA (ook al wordt dat door veel VVD-stemmers omgedraaid, zie ook de link hieronder).

    Het EWF (HWF) kwam in de jaren vóór de huizenbubble enigszins in de buurt van het bedrag aan huurwaarde (bijvoorbeeld ca. 3-4% van de WOZ waarde begin jaren '90), maar is in de afgelopen decennia vervolgens alleen maar verlaagd tot een schamele 0.6%).

    Voor deze 0.6% van bovengenoemde 400.000 = 2.400 euro is het onmogelijk een vergelijkbare huurwoning te huren. Dit is de belangrijkste reden (naast overvloedig beschikbaar krediet tegen dalende rente) voor het uiteenlopen van beschermde huurprijzen en koopprijzen, en dus ook de reden dat vrije-sector huurprijzen onbetaalbaar zijn (voor het bovengenoemde huis van 400.000 zou bijvoorbeeld - o.b.v 12x de huur - een huurprijs van bijna 3.000 euro per maand moeten worden betaald.

    Dit is het enige scheve in de huidige woningmarkt, en iedere maatregel om deze scheefheid te verminderen - zoals verhoging van het EWF is uiterst welkom!!

    www.historischnieuwsblad.nl/nl/artike...
  2. [verwijderd] 24 januari 2014 11:28
    Inhoudelijk weer een goede column (grammatica/spellingcontrole kan overigens geen kwaad).
    Het maakt natuurlijk niet uit dat het EWF oorspronkelijk een aftrekpost voor belasting over eigendom was. Nu is het een middel van de overheid om de HRA verder te beperken op een sneaky manier. Tekenend voor dit kabinet. En woningeigenaren met de laagste schuld worden relatief het zwaarst getroffen.
  3. [verwijderd] 24 januari 2014 12:16
    Ik ben er altijd allergisch voor klanten zelf uit te laten rekenen wat ze kunnen lenen. Ook de site van homefinance is daarvoor totaal ongeschikt. Je kan bijvoorbeeld nergens invullen wat de studieschuld is. Druk je de ''i'' in dan lees je er wel wat over maar niets meer dan dat. Eveneens hebben ze het over het openstaande saldo bij doorlopende kredieten ipv de maximale kredietmogelijkheid. Fout dus. Zeer fout zelfs en dit zorgt voor teleurstellingen. Ook het berkenen van de maximale hoofdsom dient nauwkeurig te geschieden teneinde niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Weg met die berekeningsmodules!
  4. Marcel$ 24 januari 2014 13:06
    Beste Jos,
    Je hebt een goed punt. Het H-woord was jaren een taboe en Den Haag probeert zo impopulaire maatregelen te verdoezelen. Gelukkig zijn er critici zoals jij die de gevolgen naar het daglicht halen.

    In je berekening vergeet je alleen de gem. daling van de WOZ mee te nemen. Deze is 5,4 procent. Het verschil wordt dan € 77,- minder groot.

    Uitwerking jaar 2014
    • Betaalde rente 12.000
    • Bijtelling EWF 2.649 ((400.000 – 400.000*0.054) *0.7)
    • Fiscaal aftrekbaar 9.351
    • Belastingtarief 51,5%
    • Belastingvoordeel 4.815

    • 4.815 - 4.738 = 77
  5. Jos Koets 24 januari 2014 14:34
    quote:

    Nee schreef op 24 januari 2014 12:16:

    Ik ben er altijd allergisch voor klanten zelf uit te laten rekenen wat ze kunnen lenen. Ook de site van homefinance is daarvoor totaal ongeschikt. Je kan bijvoorbeeld nergens invullen wat de studieschuld is. Druk je de ''i'' in dan lees je er wel wat over maar niets meer dan dat. Eveneens hebben ze het over het openstaande saldo bij doorlopende kredieten ipv de maximale kredietmogelijkheid. Fout dus. Zeer fout zelfs en dit zorgt voor teleurstellingen. Ook het berkenen van de maximale hoofdsom dient nauwkeurig te geschieden teneinde niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Weg met die berekeningsmodules!
    Ben het niet met je eens. Ik weet wie de tool heeft gemaakt. Het is niet de bedoeling geweest om alles mee te nemen (zoals studieschulden). Ik weet niet welke software jij gebruikt voor je klanten, maar kan je vertellen dat iedere software die adviseurs nu gebruiken ook niet 100% klopt. Dus in veel berekeningen die klanten krijgen van adviseurs zitten kleine fouten.

    Gr. Jos
  6. Jos Koets 24 januari 2014 14:47
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 24 januari 2014 14:36:

    "Door jaarlijks de renteaftrek met 0,5% te verlagen, zullen de hoge inkomens ieder jaar meer gaan betalen."

    Nee, krijgen ze iets minder terug... en hoeven niet-HRA-graaiende belastingbetalers dus wat minder te betalen.
    Belastingtarief blijft voor hun op 52%. Alleen renteaftrek tarief daalt ieder jaar met 0,5% tot 38% is bereikt.
  7. forum rang 4 holenbeer 24 januari 2014 15:12
    quote:

    Jos Koets schreef op 24 januari 2014 14:47:

    [...]

    Belastingtarief blijft voor hun op 52%.

    Dus ze blijven hetzelfde betalen (niet meer).

    Alleen renteaftrek tarief daalt ieder jaar met 0,5% tot 38% is bereikt.

    Dus ze krijgen jaarlijks minder terug.
    Lijkt me dat dat is wat Suckelaer bedoelt.
  8. [verwijderd] 24 januari 2014 15:17
    Ik dacht dat het HWF was gebaseerd op het netto rendement van een woning. Daarnaast heeft de commissie Dijkhuizen geadviseerd de verlaging van de hypotheekrenteaftrek budgettair neutraal te laten verlopen, door om te beginnen het hoogste tarief van 52% geleidelijk te verlagen, maar dan voor het gehele inkomen. Maar dat is men in Den Haag snel vergeten.
  9. forum rang 7 boldie 24 januari 2014 16:09
    [quote alias=Jos Koets id=7400319 date=201401241447]
    [...]

    Belastingtarief blijft voor hun op 52%. Alleen renteaftrek tarief daalt ieder jaar met 0,5% tot 38% is bereikt.
    [/quote , ach vinden huis wel iets anders om aftrekpost gelijk te houden.
    mooie van het verhaal is dat iedereen hammert op die 52% maar kijken eens hoeveel mesnen op 42% zitten . dus door iedereen te focussen op die 52% valt niet op dat mensen 42% schijf ,en dat zijn er stukken meer , de lul zijn
  10. Warren Buffet Fan 25 januari 2014 00:20
    quote:

    schreef:

    Vanuit Den Haag zijn de signalen in ieder geval duidelijk. Er worden bescheiden maatregelen genomen die niet opvallen


    Jos noem dan even de politieke partijen die deze keuzes maken, in plaats van het neutraal over 'Den Haag' te hebben. Het zijn namelijk de VVD en de PVDA die met deze 'nivelleren is een feestje' maatregelen de werkende burger met 1.5 - 3.0 X modaal flink meer gaan laten betalen. Geheel in tegenstelling tot hun, m.n. VVD, verkiezingsbeloftes. De enige manier om dit soort politici te laten voelen dat kiezers dit niet accepteren is komende, gemeenteraad, verkiezingen op een heel andere partij te stemmen. Klagen maar vervolgens weer op deze partijen stemmen gaat niets veranderen aan de huidige situatie.
  11. [verwijderd] 25 januari 2014 14:35
    De veroorzakers van al onze ellende hebben we van de ondergang gered. Banken die hun vermogen door het verstrekken van de nu bekritiseerde hypotheken sterk hebben uitgebreid met lucht of wel digitaal geld.

    Onder druk van de linkse ideeën in onze samenleving over de aftrekpost van de hypotheekrente en door de in EU opgaande mening dat Nederland een te grote hypotheeksom bezit, deze komt in elk land voor dus kunnen we vaststellen dat het een politiek argument is, zijn de huizenprijzen gedaald en daardoor de waarde van Banken die met de hypotheeksommen risicovol zijn gaan speculeren en werden er zelfs waardeloze Amerikaanse hypotheken gekocht voor grote bonussen. ABN/AMRO is daarvan een goed voorbeeld. Om de Bank op te poetsen de grootste te zijn met het minste eigen vermogen en de directie de grootste bonus.
    De hierdoor ontstane financiële gaten in balansen van banken hebben we met zijn allen moeten dichten door er miljarden Euro’s in te storten.
    Net als bij de meeste Supers, die de prijs van producten verhoogden door er een bonus voor een tweede bij aan te bieden. De eerst verhoogde prijs bleef de basisprijs. In vergelijking krijgen we het in banken gestoken geld, door de geldpersen aan te zetten en het tekort in onze begroting en de rentelasten te vergroten, nooit meer terug. Het daarvoor verhogen van onze kosten en belastingen wordt nooit meer gecompenseerd.

    Overheden ontpoppen zich als glimlachende struikrovers. De strijd om het bezit van burgers af te nemen blijft in hevigheid toenemen. Tijdens de verkiezingcampagnes zal dat tijdelijk stoppen en krijgen we uitgebreid uitleg over hoe we verder worden beroofd en het advies van, "mensen maak je geen zorgen, het komt allemaal goed".
    Zo lang u uw "vaste baan" maar hebt en uw "pensioen goed geregeld is door de baas" (al hebt u geen flauw idee waar het over gaat en maar zegt wat anderen elkaar nazeggen), is er vandaag geen vuiltje aan de lucht.

    Bedrijven mogen hun kosten, verliezen en buitenlandse boetes, zoals RABO met de Libor-affaire , als kostenpost opvoeren voor belastingen. Criminelen konden de aanschaf van wapens aftrekken als werkmateriaal en de burgers worden gekort. Ik neig er naar om mijn aandeel in alle geleden verliezen maar af te trekken. Zoals de kortingen op pensioen, de veel te hoge rendementsheffing van 4% over spaargeld waarover banken nog geen 1% betalen, de veel te hoge WOZ, ondanks dalende huizenprijzen en kosten die ik heb meebetaald om de Banken te redden.
  12. forum rang 5 DurianCS 25 januari 2014 14:41
    quote:

    wouter3 schreef op 24 januari 2014 15:18:

    Was het ook niet de bedoeling dat dat hoogste tarief geleidelijk wordt verlaagd.
    Ja, die plannen zijn er ook, maar dat gaat onwaarschijnlijk langzaam. Vanaf 2018 wordt het telkens met 0,05 procent verlaagd. In 2038 moet het toptarief dan onder de vijftig procent uitkomen.
  13. Jos Koets 25 januari 2014 16:29
    quote:

    DurianCS schreef op 25 januari 2014 14:41:

    [...]
    Ja, die plannen zijn er ook, maar dat gaat onwaarschijnlijk langzaam. Vanaf 2018 wordt het telkens met 0,05 procent verlaagd. In 2038 moet het toptarief dan onder de vijftig procent uitkomen.



    Het is anders:

    Toptarief van 52% wordt ieder jaar met 0,5% verlaagd naar 38% vanaf 2014.
    Tarief 42% wordt ieder jaar met minimale percentages verlaagd naar 38% vanaf 2018.

    www.mkbdenhaag.nl/assets/mkbdenhaag/d...

    Gr. Jos
  14. forum rang 5 DurianCS 25 januari 2014 17:47
    quote:

    Jos Koets schreef op 25 januari 2014 16:29:

    [...]

    Het is anders:

    Toptarief van 52% wordt ieder jaar met 0,5% verlaagd naar 38% vanaf 2014.
    Tarief 42% wordt ieder jaar met minimale percentages verlaagd naar 38% vanaf 2018.

    www.mkbdenhaag.nl/assets/mkbdenhaag/d...

    Gr. Jos
    Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Ik had het over het belastingpercentage en jij hebt het over het percentage waartegen je kunt aftrekken. Deze laatste daalt inderdaad veel harder.
  15. [verwijderd] 26 januari 2014 10:13
    quote:

    Jos Koets schreef op 25 januari 2014 16:29:

    [...]

    Het is anders:

    Toptarief van 52% wordt ieder jaar met 0,5% verlaagd naar 38% vanaf 2014.
    Tarief 42% wordt ieder jaar met minimale percentages verlaagd naar 38% vanaf 2018.

    www.mkbdenhaag.nl/assets/mkbdenhaag/d...

    Gr. Jos
    Jos en andere medelezers .

    Dat de hyphotheekrente aftrek zeer slecht is geweest voor de econmie weet ieder maar waarom in hemelsnaam MAAR van 42% naar 38% en dat pas vanaf 2018 ? Is er uberhaubt wel een intentie om deze aftrek volledig af te bouwen .Is het niet eerlijker geweest om de huizenkoper de aftrek sneller te verlagen en een hogere percentage .Tenslotte ze zijn wel medeverantwoordelijk voor al deze ellende waar overigens de huurder nu voor op moet draaien .
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links