Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING is de zwáárste!

ING is de zwáárste!

Het zou een mooi symbolisch einde van de kredietcrisis zijn. Of het einde van de bullmarket! Kan ook nog. Misschien wel allebei. Nee, het is niet belangrijk en u kunt er verder niet zo veel mee, maar het is wel een heel saillant detail. Sinds vrijdag is ING het zwáárste AEX-gewicht. Kijk maar!

Het indexgewicht is net groter dan dat van Royal Dutch Shell en het gat met Unilever is zelfs behoorlijk. Traditioneel vechten die twee om de titel. Even kort: ieder jaar stelt NYSE Euronext eind januari de nieuwe AEX vast met voor ieder aandeel een eigen indexgewicht. Dat gaat dan begin maart in.

Royal Dutch Shell en Unilever krijgen dan de maximale 15% - deze twee fondsen zijn eigenlijk veel te groot voor de AEX - en de rest leest u aan de tabel af. Let op, ING is niet meer waard dan Olies en Unies. Mocht ze willen :-) Dit zijn de actuele marktkapitalisaties (Bloomberg) van de drie:

  • ING: 41,67 miljard euro
  • Royal Dutch Shell: 171,04 miljard euro
  • Unilever: 87,80 miljard euro

Ook niet te vroeg juichen, ING. Morgen op de eerste beste koerstik kan alles al weer anders zijn. Maar in ieder geval even een weekend of fame :-) Want wie dit eind 2008 voor mogelijk had gehouden en er zijn geld op had gezet... heeft dikke knaken verdiend.

 

 

Indexherweging

Als ik het toch over die indices heb, die zouden wel eens flink op de schop kunnen gaan begin maart. Dit is de theoretsiche berekening van Behr.nl. Het laatste woord is aan beursbedrijf NYSE Euronext. Het wachten is op het persbericht volgens mij in de laatste week van januari.

Als iemand precies weet hoe en wat, hoor ik dat graag.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 januari 2014 02:02
    Idd. je kon met ING dikke knaken verdienen, maar vooral ná de emissie van herfst 2009, niet vanaf 2008. In de loop van 2009 trad al herstel op tot bijna 12 euro, vanaf 3 euro begin maart. Toen kwam die verdomde claimemissie, waarvan de koers zo laag werd vastgesteld dat het wel een succes moest worden. De banken die deze emissie hebben begeleid en gegarandeerd, hebben schatten verdiend. Ik was te vroeg. Niettemin toch aan verdiend door langlopende opties uit 2012.
    (Langlopende call-opties aangeschaft nov. 2007 hebben we mij erg, erg veel gekost, maar dat is weer een heel ander verhaal)

    GW.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links