Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China monopoliseert goud

Ik heb geen goed nieuws voor aandelenbeleggers! U herinnert zich mijn column van vorige week nog? Ik waarschuwde voor de tegenvallende beursprestatie, met name over de eerste vijf handelsdagen. De uitkomst was helaas negatief.

Uiteraard zijn statistieken maar statistieken, maar toch: met 85% nauwkeurigheid zou ik het verleden niet zomaar naast me neerleggen. Wees dus op uw hoede als u nog grote posities op de beurs wil gaan inkopen. Het dreigt immers een volatiel jaar te worden voor aandelen.

Meer geluk hadden beleggers in goud bij de ingang van 2014. Nu ja, geluk is in deze wellicht niet de juiste term. Na de dalende trend van de goudprijs in de voorbije twee jaar lijkt opgelucht beter te passen bij de omstandigheden.

Salamicrash

Goud plaatste met de jaarwisseling een dubbele bodem volgens het boekje rond 1180 dollar per ounce. Meteen schoot de prijs omhoog in het nieuwe jaar om de eerste technische barrière rond 1250 dollar al enkele dagen later te testen.

Als goud vertrekt, dan kunnen we figuurlijk vuurwerk verwachten. Dat werd nog maar eens duidelijk. De grote vraag is echter of de dalende trend voor goud nu achter de rug is. Ik onderzocht de goudmarkt en deed enkele opmerkelijke vaststellingen.

De goudprijs heeft een top geplaatst in augustus 2011 net boven 1900 dollar, om vervolgens in een salamicrash tot onder 1200 dollar te zakken in juni 2013. Een stevige prijscorrectie gaat altijd gepaard met een grote verkoopdruk.

Verdwenen

Er waren niet alleen grote goudverkopen vanuit enkele groothandelsmarkten te zien, ook de goud-ETF’s – beursgenoteerde fondsen met fysiek goud – liepen stelselmatig terug.

Neem bijvoorbeeld de SPDR® Gold Shares, beter gekend als GLD. Op zijn piek zat er bijna 1400 ton goud in, goed voor een plek in de top-10 van unieke houders van goud. GLD liet landen zoals Rusland, Zwitserland én China achter zich. Maar lang heeft deze situatie niet geduurd. Vandaag zit er nog maar 800 ton goud in GLD.

Waar ging al dit goud op die korte tijd heen? Ik onderzocht diverse bronnen en rapporten waaruit blijkt dat het goud in GLD verdween uit de kluizen in London naar Zwitserse smelters en depots, om vervolgens verscheept te worden richting Hongkong.

Naar China

Maar het goud verdwijnt niet enkel massaal uit GLD. Ook de kluizen van Amerikaanse groothandelsmarkten (zoals de Comex) worden de jongste periode stelselmatig leeggezogen door de vraag uit Hongkong.

Zodra al het goud arriveert in Hongkong, is er slechts één bestemming: China! Een reporter van Bloomberg Industries heeft zich ook vastgebeten in de globale route van goud sinds de prijs van goud in een dalende trend zit. In 2013 ging er maar liefst 2500 ton goud naar China.

Dat is goed voor de volledige jaarproductie van het gele edelmetaal. China koopt de hele goudmarkt op. Opmerkelijk genoeg is dat deze trend werd ingezet sinds de goudprijs piekte in 2011, zoals u kan zien op de onderstaande grafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Baat bij lage prijs

Toeval? Daar geloof ik niet in. Uit verder onderzoek van Bloomberg blijkt immers dat de centrale bank haar goudbezit dankzij de enorme import in China mogelijk flink heeft opgetrokken. Meer bepaald van 1054 ton (officiële cijfer) naar 2710 ton goud.

De analist van dienst heeft uit diverse gesprekken met Chinese autoriteiten kunnen opmaken dat China tot doel heeft om op een vergelijkbaar niveau als de Verenigde Staten te komen qua goudreserve.

Ter herinnering, de Amerikaanse centrale bank bezit vandaag 8133,5 ton goud. Zoals gezegd geloof ik niet in toeval. Als China koper is, dan is China erbij gebaat om de goudprijs te drukken. Wat is er efficiënter dan de prijs te beïnvloeden op de futuremarkten voor goud?

Veel voor niets

Hoe meer contracten er op korte termijn vooruit worden verkocht, hoe lager de goudprijs wordt gedrukt. Niet toevallig werden er de voorbije jaren grote aantallen verkoopcontracten gedumpt op de futurebeurzen.

En hoewel deze verkooporders telkens kwamen van Amerikaanse grootbanken zoals JP Morgan, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat China hier voor iets tussen zit. Manipulatie of niet, de feiten van de fysieke goudmarkt spreken voor zich.

Grote hoeveelheden goud verschuiven momenteel van het Westen naar het Oosten, uit de zwakke handen van Westerse beleggers in de stevige handen van de Chinese autoriteiten. Eens het goud in de Chinese kluizen verdwijnt, zit het voor decennia achter slot en grendel.

China speelt een spelletje monopolie op de goudmarkt: als alle straten opgekocht zijn, is er geen ontkomen meer aan. De overige spelers passeren dan langs de kassa. Voor goud betekent dit een veel hogere prijs in de toekomst. Zorg ervoor dat u ook een gouden straat in uw bezit heeft.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Da Freeze 14 januari 2014 12:06
    quote:

    !@#$!@! schreef op 14 januari 2014 11:15:

    Snap je je eigen logica wel ?
    Door de grote vraag uit China daalt nu de prijs en als China klaar is met kopen zal de goudprijs pas echt beginnen met stijgen.
    Dat staat toch ook in de laatste 2 alinea`s?

    Maar het meest intrigerend vind ik een "salamicrash". Wat mag dat zijn? :)
  2. RT2014 14 januari 2014 12:38
    quote:

    Nico Pantelis schreef:

    Ik heb geen goed nieuws voor aandelenbeleggers! U herinnert zich mijn column van vorige week nog? Ik waarschuwde voor de tegenvallende beursprestatie, met name over de eerste vijf handelsdagen. De uitkomst was helaas negatief.
    Niet voor de Nederlandse beursgraadmeter!
  3. k2es 14 januari 2014 12:46
    Zijn bedrijfje "Slim beleggen" heeft steeds het kopen van goud(aandelen) geadviseerd dus de schrijver doet er alles aan om de koers van dat nutteloze metaal weer omhoog te praten. De goudbubbel is echter gebarsten en er is weinig kans dat de goudprijs op korte termijn weer flink gaat stijgen.
  4. [verwijderd] 14 januari 2014 12:49
    Dag Nico,
    Je schrijft, ik onderzocht de goudmarkt en deed enkele opmerkelijke vaststellingen.
    Alles wat hier staat is al ruim 6 maanden publiekelijk bekend en iedereen wacht op het moment dat China genoeg heeft en wat ze gaan doen.
    Wat voor enkele opmerkelijke vaststellingen heb jij dan nu wel niet gedaan op de goudmarkt.
    Gaan we daar nog iets van horen of wist je vandaag niets te schrijven?
    Voor de volgend keer, vraag eerst aan van Middelkoop of je iets nieuws schrijft, sta je niet voor joker!
  5. [verwijderd] 14 januari 2014 14:15
    Mijn inziens moet er een afspraak zijn tussen de VS en China. China heeft er baat bij om goedkoop fysiek goud te kopen door prijsonderdrukking met papieren futures. De VS heeft er baat bij omdat het de positie van de Dollar niet ondermijnd, wat ze meer tijd geeft om zich voor te bereiden op de economische ineenstorting van het systeem of om een nieuwe oorlog te kunnen starten (wat bijna het geval was in Syrië).

    De VS bepaald hoeveel goud China mag kopen en de VS zet hiermee bewust Europa buiten spel want de VS zal eerst Europees goud verkopen alvorens haar eigen voorraad aan te spreken. De aanval op goud is gedaan om het sentiment te keren en hiermee de zwakke handen uit GLD etf te forceren waardoor het gerekt kan worden. Duitsland heeft dit door en wil haar goud terug, wat er vermoedelijk niet meer is en daarom duurt het 7 jaar.
  6. deschaker 14 januari 2014 14:31
    Ik hoor van mijn relaties in China (& India) dat goud op dit moment inderdaad als een malle wordt gehamsterd... Maar ook hoor ik dat dit vooral de kleine particulieren zijn. Kunnen die ook daadwerkelijk het verschil gaan maken? (het is wel 40% van de wereldbevolking)

    Ik zie geen enkele reden voor deze grootmachten om Goud in te slaan. Immers, aandelen zijn op dit moment vele malen aantrekkelijker en winstgevender... En ik neem toch aan dat ze willen verdienen??
  7. [verwijderd] 14 januari 2014 16:33
    Vergeet niet dat lang niet alle goud dat China in gaat, ook echt voor de centrale bank is. In China worden burgers door de Partij geadviseerd in fysiek goud en zilver te beleggen. Zij doen dat braaf. Een middenklasse van 300 miljoen die flink in goud stappen, hoeveel kunnen die jaarlijks aan goud besteden?
    Zodra goud z'n prijs gevonden heeft, komt dat goud wellicht op de Chinese markt om onroerend goed of andere zaken van te kopen. Zodra de centrale bank extra biedt voor ingeleverd goud, kan het hard gaan.

    In India wordt goud min of meer verboden, dus dan maar smokkelen en gruwelijk veel extra zilver binnen hengelen via officiële kanalen.

    @deschaker :
    Grootmachten hebben niets aan geld verdienen met beleggingen in aandelen. Hooguit macht.
    Goud is een goedje waar je niet zo makkelijk aan komt. China zou jaren toekomstige productie kunnen opkopen, maar voor ze halverwege zijn is de prijs zo hoog opgelopen dat ze uitgekocht zijn. Ze hebben ook de grootste goudmijnindustie van de wereld opgezet de laatste jaren. Export gebreurt niet of nauwelijks. Ze hebben echt een plan met het goud van de wereld.

    Of de VS MINDER dan die 8.000 ton heeft, of een veelvoud, valt slechts te raden. Ze hebb en goede oorlogen gehad voor ze dat getal noemden. En wie geeft nu naar waarheid op hoeveel gedroogd vlees ze in de kelder hebben liggen? Zodra gedroogd vlees aantrekkelijk is, zijn de omstandigheden dusdanig dat je het niet voor jezelf houden kunt. Zeker als heel de straat een gruewlijke rothekel aan je heeft. Waarom zou de VS ooit eerlijk zijn over goud?
    In heel de wereld, is goud de uitzondering. Geen openheid. Ga eens wat moeilijke vragen aan DNB stellen over goud.
  8. Studentenrekening 14 januari 2014 17:25
    Ik snap er helemaal niets van. Hoe kan het dat China en India zoveel goud opkopen en de prijs toch daalt? Als dit zo duidelijk zou zijn als dat het hier wordt geschetst dan is het toch niet moeilijk om mensen achter de tralies te krijgen voor dit soort praktijken? Waarom grijpt niemand in?
  9. forum rang 6 Fred 62 14 januari 2014 17:37
    Monopolie op goud , en wat dan?
    Al bezat China al het goud in de wereld als niemand het verder wil hebben en
    denkt geluk ermee zal de koers blijven zakken.

    Goud is niet echt een product wat je nodig hebt om te overleven.
    Olie , voedsel en water daar heb je wat aan.

    Waardeloze rommel.
  10. [verwijderd] 14 januari 2014 17:50
    Fiat geld is pas echte waardeloze rommel, aangezien het onbeperkt gedrukt kan worden en is even afhankelijk van de algemene aanvaardbaarheid als ruilmiddel als goud. Met het verschil dat goud niet ongelimiteerd geproduceerd kan worden en fiatgeld wel.
    Goud daarin tegen is het enige materiaal waar je de overvloed van de vruchten van je arbeid in kan concentreren, ruilen, bewaren en doorgeven. Het neemt weinig ruimte in en kan dus redelijk makkelijk vervoerd worden.

    Mijn analyse: China ruilt haar dollars in voor goud. Dit zal vroeg of laat voor een flinke inflatie zorgen. Goudprijs zal behoorlijk stijgen, maar daar staat tegenover dat de dollarprijs enorm zal dalen in waarde. Goud in dollars zl hoog score-en in euro's zal het aanzienlijk meevallen.

  11. [verwijderd] 14 januari 2014 18:21
    Het levert inderdaad geen rente op, maar waarom heb je (of beter gezegd wil je) rente? Om je te beschermen tegen (hyper)inflatie.
    En daar heeft goud weinig tot geen last van. Een brood blijft een/tiende gram goud kosten om maar wat willekeurigs te noemen (geldt ook voor de andere primaire behoeftes). Hoeveel goud men voor een brood zal vragen, zal afhangen van de vraag en het aanbod in brood en niet van de waarde van de valuta. Daarom is goud niet waardeloos. Gezien het beleid van de centrale banken en de redelijke onvoorspelbare uitkomst lijkt goud mij helemaal zo gek nog niet. In iedergeval tot deze storm definitief is overgewaaid.
  12. forum rang 6 !@#$!@! 14 januari 2014 18:33
    quote:

    Kniftig schreef op 14 januari 2014 18:21:

    Het levert inderdaad geen rente op, maar waarom heb je (of beter gezegd wil je) rente? Om je te beschermen tegen (hyper)inflatie.
    Dat is slechts 1 van meerdere redenen. Je moet niet jezelf voor de gek houden.
    Ook toen er nog een goudstandaard was kreeg je gewoon rente.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links