Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De stier wordt oud

De stier wordt oud

In maart viert the most hated rally ever haar vijfde verjaardag en is daarmee een van de langste en beste ooit. Noemt u alle ellende maar op in die tijd :-) Voor de zoveelste keer en alweer een Engelse kreet: a bullmarket has to climb a wall of worry. Open deur, maar o zo waar!

Juist nu de grote kudde - ik doe even heel ongenuanceerd - er na vijf jaar angst, ontkenning, weg kijken en het beter weten aan begint te wennen dat de koersen echt stijgen en voorzichtig de eerste tenen in het beurswater steekt, kan het maar zo dat het binnenkort over is met de pret.

Daar duidt de statistiek in elk geval op. Kijk eens wat een mooie tabellen ik vind in dit verhaal. Jammer dat er niet bij staat of het nou om de Dow Jones of S&P 500 gaat - ik gok vanaf 1929 - maar het geeft een aardig idee van hoe lang een beetje bullmarket nou duurt en hoe veel dat oplevert.

Lang en veel!

 

 

Dat lang eerste moet ik een beetje nuanceren. Wie naar de langste grafiek van de Dow Jones kijkt ziet dat dit ding de helft van de tijd daalt of zijwaartst. En dan toch zulke mooie rendementen door de tijd heen! Het geeft als geen ander the awesome power of a full operational bullmarket aan.

 

 

Op Twitter heeft al iemand het risico doorgerekend:

Het The Short Side of Long Blog waar ik deze grafieken van leen (uitgekomen via Abnormal Returns) waarschuwt voor een mogelijke daling of einde bullmarket met deze grafieken en voegt er nog eentje van de Crestmont koerswinstverhouding aan toe:

 

 

Nóóit van gehoord. Ik houd het zelf liever op de geschatte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden met als eerste luitenant de (Robert) Shiller koerswinstverhouding, ofwel het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

 

 

Die vertellen alleen hetzelfde verhaal. Aandelen zijn duur, maar niet idioot duur. Dat is geen probleem, als de winsten maar blijven stijgen. En dat is toch echt een gevalletje eerst zien, dan geloven. Ik pak dat grafiekje van Corné van gisteren er maar weer bij:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. watergeus 9 januari 2014 17:28
    t'is maar net waar je de lat legt. als je naar de DJ grafiek kijkt is er slechts één bullmarkt vanaf 1929. Wel zie je dat de dip van 2008 de grootste is na de wall street crash. Dat we langer omhoog klimmen is niet meer dan een normale reactie. Maar ja dit is Nederland dus vooral iedereen weer bang maken en worden. IEX zit dik in haar onheilsprofeten. Toppertje is Frank van Dongen. die wilde net uit de baarmoeder al rechtsomkeer maken. Had het maar gedaan!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links