Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toppertje ING

ING stond op mijn lijst voor beste aandelen in 2013 en staat er weer op voor 2014. Waarom? Ik begin maar eens met kijken naar de koersontwikkeling versus de boekwaarde.

Natuurlijk weet u dat de boekwaarde van een financial niet zo heel veel zegt. Immers, dit is de boekwaarde die op basis van accountingregels is bepaald, maar is dit ook de werkelijkheid? In ieder geval is het een goed vertrekpunt voor een waardering. De financiële markten waarderen financials al jaren onder de boekwaarde, dus de financiële markt vindt dat accountants de activa te hoog waarderen.

Ik verwijs u graag naar mijn column over de waarde van ABN Amro van 22 augustus 2013. ING heeft de laatste vijf jaar een metamorfose doorgemaakt en is, wat mij betreft, exemplarisch voor wat ik wil beweren, namelijk dat financials die hun huis op orde hebben gebracht en verschillende activiteiten, al dan niet gedwongen, hebben verkocht en het eigen vermogen hebben versterkt door winstinhouding nu gaan profiteren van een beter financieel klimaat.

Discount of premie

Hierdoor kan de discount tussen het eigen vermogen per aandeel (boekwaarde) en de beurskoers wel eens verdwijnen. In de negentiger jaren was overigens sprake van een premie.

In bijgaande tabel kunt u de metamorfose van ING Groep aflezen. Het eigen vermogen is toegenomen van 17 miljard euro eind 2008 tot maar liefst 56 miljard euro eind september 2013 (laatst gepubliceerd). Tegelijkertijd is voornamelijk door verkopen het balanstotaal gedaald met 200 miljard, waardoor de leverage ratio (eigen vermogen in % van het balanstotaal) is gestegen van 1,3% naar bijna 5%.

Met name door winstinhouding (sinds augustus 2008 betaalt ING geen dividend meer) en verkopen van activa (boven de boekwaarde!) is ook het eigen vermogen per aandeel toegenomen van 8,55 euro in 2008 naar circa 13 euro. Op 12 februari 2014 weten we meer wanneer de jaarcijfers over 2013 worden gepubliceerd.

Volwaardig speler

In de periode 2009-2013 is ING uitstekend geleid door bestuursvoorzitter Jan Hommen, die als voormalig CFO van Alcoa en Philips uit de industriële sector afkomstig is. Dankzij de inspanningen van Hommen en zijn team heeft ING goede verkoopprijzen behaald. Bovendien is er eind 2009 7,5 miljard euro aandelenkapitaal opgehaald, waarvan 5 miljard is gebruikt om de helft van de in 2008 ontvangen staatssteun terug te betalen.

In november is 1,125 miljard euro terugbetaald, waarvan 750 miljoen euro schuld. In totaal heeft ING reeds 11,3 miljard euro aan de staat betaald, waarvan 8,5 miljard aan aflossing en 2,8 miljard euro aan rente en premies. De laatste twee tranches van 1,125 miljard euro zijn gepland voor maart 2014 en de laatste uiterlijk mei 2015.

Zelf verwacht ik deze laatste tranche al eind 2014, zodat ING vanaf 2015 weer als een volwaardige financiële speler in de markt kan opereren. Ook de afbouw van de Amerikaanse ALT-A hypotheken portefeuille, waarvoor de staat in 2009 voor 80% het risico had genomen (officieel: Illiquid Assets Back-up Facility) is in zijn laatste fase.

Fors verdiend

Een groot deel van deze hypotheken zijn afgelost door de eigenaren van de woningen; de rest van de portefeuille wordt door de staat aan Amerikaanse banken verkocht. Voor ING betekent dit 2 miljard euro minder aan risicogewogen activa op de balans. Niet alleen de Nederlandse staat heeft fors verdiend aan ING, maar ook de beleggers die deze aandelen de laatste jaren hebben aangeschaft.

Er zit zelfs meer in het vat. Als het financiële klimaat verder verbetert, is een koers richting boekwaarde van 12,50 euro realistisch. Uiteraard zullen in het vierde kwartaal van 2013 ook weer afboekingen plaatsvinden zoals een extra storting in het pensioenfonds en een verlies op de verkoop van de levensverzekeringsactiviteiten in Zuid-Korea.

Echter, het boekverlies is al voor een groot deel in het derde kwartaal van 2013 genomen. Wel is er een boekwinst te verwachten op de verkoop van ING’s belang in SulAmerica. Toch zit er genoeg fantasie in het aandeel ten aanzien van de toekomstige waarde van ING.

Munitie genoeg

Immers de Europese (en Japanse) verzekeringsactiviteiten worden gedesinvesteerd en gaan waarschijnlijk verder onder de naam NN. Mogelijk krijgt de ING belegger, in geval van opsplitsing, dit jaar ook een aandeel NN. Nu de lange rente stijgende is kunnen de verzekeringsactiviteiten wel eens meer waard zijn dan vorig jaar nog werd gedacht.

De discount van verzekeraars op de beurs daalt immers ook. De Amerikaanse verzekeringsactiviteiten zijn vorig jaar voor een deel ‘naar de Amerikaanse beurs’ gegaan tegen 19,50 dollar per aandeel. Thans is de beurskoers van Voya, zo heet dit beursfonds, 37 dollar.

ING, met nog een belang van 57%, zou nu haar resterende aandelen tegen een aanzienlijk hogere koers van de hand kunnen doen. ING wordt duidelijk minder complex en meer transparant. Daarnaast is er sinds 1 oktober 2013 een nieuwe topman, de econometrist Ralph Hamers.

Hij is een snel rijzende ster, die een jaar geleden nog niet in de Raad van Bestuur van ING Groep zat. Deze nuchtere en bescheiden familieman is een boegbeeld voor de nieuwe generatie bankiers die we nodig hebben. Kortom, munitie genoeg om het aandeel naar een hoger niveau te brengen.

Lees meer over de invloed van regelgeving, solvabiliteit en leverage ratio's op bankaandelen.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2014 12:53
    ING is heel goed bezig idd. Het aandeel is (zoals dat heet) ondergewaardeert en krijgt steeds meer aandacht van de analisten en grootbanken die erin gaan beleggen. Als straks de upgrades ook nog komen en zoals beschreven de afstotingen en afbetalingen gedaan worden dan zit het aandeel zo op die 12.50 euro....makkelijk.
  2. [verwijderd] 9 januari 2014 12:56
    ALS dan einde 2014 ook idd de laatste afbetaling gedaan wordt (hoewel ik niet zou weten waarom men dat niet gewoon volgens planning in 2015 zal doen....maar goed) dan is ING "op-eigen-benen" en zal het ook weer dividend gaan uitbetalen. Kijk op het fonds naar de fundamentele analyse en zie wat de verwachtingen (zoals dat voor de nationalisatie ook was) zijn over het dividend. Dit is niet misselijk en geeft alleen als dividend al een 2 keer zo hoog rendement op je spaarcenten dan op een spaarrekening.....en dan praat ik nog niet eens over de koersstijging die ook zal meekomen als ING van het staats-infuus af is. Nee ING is idd een TOPPERTJE...een must-have !!!
    Ik zie ze zo naar de 14 - 15 euro gaan nog dit jaar...mark-my-words :)
  3. zonnetjes 9 januari 2014 14:26
    of hun portefeuille hypotheken onder water staat....en blijft staan door aanhoudende werkeloosheidscijfers...
    of ze mee moeten boeten voor hun bankbroeders die het ineens zo slecht hebben gedaan en nu geen greep uit de belastingcentjes (van de burgers) kunnen doen...

    Nee, dan begrijp ik het IMF wel...steel gewoon 10% van de spaarders.....probleem ook weer tijdje opgelost....Hoewel, ik vraag me af of dat wel volgens de Europese wetgeving wel mag...immers waarom wel 10% van de spaarders pakken, maar niet 10% van de huizenbezitters (het -soms maar snel- afgeloste deel dan...is immers ook een spaarcentje..voor de oude dag?, is Klassejustitie)
  4. PSING 11 januari 2014 12:26
    Indien het eigen vermogen 56 miljard is (en dat is het minimaal ook) en er zijn 3,8 miljard aandelen, dan kom ik op een eigen vermogen per aandeel van 15 euro.

    Er is en zal nog veel meer goed nieuws te vertellen zijn over ING.
    De koers zal daardoor dit jaar en volgend jaar het eigen vermogen per aandeel over stijgen. Dat is immers voor een kwaliteitsbedrijf een normale situatie.

    Mijn verwachting voor de koers van ING per eind 2014 is ruim 15 euro.
    Dat wil zeggen na de splitsing totaal voor het aandeel NN en het aandeel ING Bank.

    Dus kopen en vast houden......
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links