Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dag, AAA-rating...

Dag, AAA-rating...

Teleurstellend, maar het heeft geen gevolgen voor de rente. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bagatelliseert de actie van S&P. Het Amerikaanse kredietbeoordelingbureau heeft zojuist de rating van de Nederlandse staat afgewaardeerd.

We zijn de hoogst denkbare status AAA kwijt en moeten voortaan door het financiële leven als een AA+ land. Sinds 6 december 2011 stond ons land al op de nominatie voor een downgrade.

S&P gaf toen aan dat er minstens een kans van een op drie was dat de triple-A verloren zou gaan, met name als het overheidstekort langdurig boven de 3% zou blijven. Die 3% is nog steeds uit zicht en S&P voegde de daad bij het woord.

We behoren niet meer tot het selecte groepje landen met de hoogste (S&P)rating: Australië, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Hong Kong, Liechtenstein, Luxemburg, Noorwegen, Singapore, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Een ongevraagde rating
Onze kredietstatus is nu gelijk aan die van de VS. Daar is mee te leven, maar de psychologische schok op het ministerie van Financiën zal groot zijn. In de jaren '80 en '90, toen ik werkzaam was bij het Agentschap van Financiën, weigerde de Nederlandse staat een rating aan te vragen.

De gedachte was dat onze status zo goed was dat we een dergelijk oordeel niet nodig hadden. De hoogste kredietwaardigheid van de Nederlandse staat was vanzelfsprekend.

Eind jaren '90 begonnen de ratingbureaus zelf een kredietoordeel over Nederland uit te spreken. Dit is de zogenaamde unsolicited rating. Tot vandaag was het niveau altijd AAA, maar daar is nu verandering in gekomen.

En de Bank Nederlandse Gemeenten?
In het lijstje van S&P staat naast de Nederlandse overheid, nog een lijst van leningen van een aantal Nederlandse (financiële) partijen die ook een lagere rating hebben gekregen. Dat zijn door de Nederlandse staat gegarandeerde leningen die logischerwijs met eenzelfde stap omlaag zijn gegaan.

Natuurlijk zijn ook deze obligaties nog steeds veilig. Toch geeft dit wel een indicatie van de gevolgen van de Nederlandse downgrade. Dijsselbloem heeft natuurlijk gelijk dat er geen directe rentegevolgen voor de Nederlandse staat zullen zijn. Maar de rating is wel een relatief begrip.

De rating van alle andere instellingen en bedrijven zullen doorgaans niet hoger zijn dan dat van het land zelf. Dan gaat het met name om de financiële instellingen gaan. Ik ben dan ook benieuwd of de Bank Nederlandse gemeente (BNG) en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) hun triple A-rating blijven behouden.

Geen vrijblijvende norm
Ik kan het mij bijna niet voorstellen. Het zou beteken dat deze banken in de ogen van S&P veiliger zijn dan de Nederlandse staat. De AAA-ratings van beide banken stonden overigens al op een negatieve outlook.

Daarnaast is de kans nu iets groter geworden dat andere financiële instellingen en bedrijven uiteindelijk ook met een lagere rating worden geconfronteerd. Dat kan voor deze partijen wel degelijk een (iets) hogere rente betekenen. We moeten de zaken zeker niet dramatiseren, maar schouderophalend het nieuws naast ons neerleggen is ook niet de juiste reactie.

Zelfs als de actie van S&P onrechtvaardig zou zijn, de afwaardering is nu eenmaal de financiële realiteit. Het is in ieder geval een duidelijk signaal dat het terugdringen van het overheidstekort geen vrijblijvend door Europa opgelegde norm is.

Als de overheidsuitgaven niet daadwerkelijk worden teruggedrongen is op langere termijn een verdere negatief kredietoordeel niet uitgesloten, hoewel S&P daar voorlopig niet aan denkt. Dat kan maar beter zo blijven. De politiek heeft de opdracht snel orde op zaken te stellen en het tekort op de kortst mogelijk termijn daadwerkelijk weg te werken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 29 november 2013 10:44
    Beste Marcel,
    de laatste alinea copy-paste:
    `Als de overheidsuitgaven niet daadwerkelijk worden teruggedrongen is op langere termijn een verdere negatief kredietoordeel niet uitgesloten, hoewel S&P daar voorlopig niet aan denkt. Dat kan maar beter zo blijven. De politiek heeft de opdracht snel orde op zaken te stellen en het tekort op de kortst mogelijk termijn daadwerkelijk weg te werken."

    Mee eens, maar welke overheidsuitgaven bedoelt u? Het Rijk i.e. "Den Haag", alle ministeries, de hele Rijksoverheid kosten pakweg 12 miljard. Dit is ongeveer 5% van ons BNP (~240 mrd) -ongetwijfeld kent u deze cijfers beter dan ik.
    De grote klappen op de rijksbegroting, beide pakweg 80 miljard, worden gevormd door Gezondheidzorg en Sociale Zekerheid. Samen dus ongeveer 2/3e van ons BNP. Deze rijzen ook nog steeds verder en de trends (hogere levensverwachting, voorlopig nog oplopende werkloosheid, structurele werkloosheid die maar buiten de statistieken gehouden wordt om het beeld niet nóg somberder te maken) spreken eerder van een toename dan van een afname.
    Het tekort wegwerken is slechts dan mogelijk indien er bijzonder pijnlijke daadwerkelijke keuzes gemaakt worden. Het maken van dit soort keuzes staat nagenoeg gelijk aan politieke zelfmoord; geen politicus die ooit herkozen wil worden (-de basispremisse van de meeste carrièrepolitici) zal dit aandurven met als gevolg onze eeuwige "Kaasschaaf" methode en/of na eindeloze debatteren en steggelen wat water bij de wijn doen en een subsidiepotje van de ene beleidsafdeling naar de volgende doorsluizen.

    Het probleem is zonder een vorm van revolutie (beter: devolutie) en een minstens tienjarige bevriezing van alle overheidsuitgaven boven die van de Nachtwakersstaat
    (zie deze link voor een samenvatting: nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat )
    m.i. onoplosbaar. En de vraag is wat zo'n scenario voor onze kredietbeoordeling en standing op het internationale toneel zou betekenen...

    ter afsluiting: ik ben met u eens dat er politieke moed moet ontstaan , echter uw roep om beteugelen van de overheidsuitgaven zónder te specificeren welke (en het moeten er vele én pijnlijke zijn!)komt nogal populistisch over en ik heb als regelmatige lezer van uw bijdragen niet de indruk dat u die kant op wilt gaan.

    met vriendelijke groet,
    Brogem
  2. MarcelTak 29 november 2013 11:13
    Beste Brogem,

    Het is zeker niet mijn bedoeling om populistisch te zijn. Ik noem bewust niet op welke wijze het tekort omlaag moet, omdat dit wel een erg politieke invalshoek voor de column zou betekenen. Het gaat mij om de noodzaak dat het tekort omlaag gaat. Of dat gebeurt via een verlaging van ontwikkelingssamenwerking, gezondheidszorg, onderwijs,binnenlandse veiligheid of het verder verkleinen van het ambtelijk apparaat is een andere, politieke keuze. Ik heb daar natuurlijk wel ideeën over, maar die zijn in deze (actuele) column en op deze site minder relevant.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  3. MarcelTak 29 november 2013 15:58
    Beste Bjornyoung,

    Goed punt.
    Eigenlijk hadden alle eurolanden een stapje lager moeten worden gewaardeerd direct na introductie van de euro. Want in principe lenen alle eurolanden nu in "vreemde valuta". Dat is toch wat anders dan, zoals de VS, je in de eigen valuta kan lenen. Lenen in eigen valuta zal minder snel tot een downgrade leiden.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links