Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Versnelling in aantocht

Vorige week braken indices als de S&P 500 en de Xetra DAX opwaarts door hun belangrijke stijgende toppenlijnen en gaven hiermee het vervolgsignaal aan de huidige opgaande kortetermijnbeweging.

Ik verwacht dat deze stijging in de komende twee weken zal doorzetten waarna uiteindelijk een hogere top gevormd gaat worden als startpunt voor een forsere correctie. De opwaartse ruimte voor de komende tijd bedraagt naar mijn mening ongeveer 5%.

  • In een eerder stadium brak de Nasdaq 100 al opwaarts door zijn stijgende langetermijntoppenlijn en ondernam begin vorige week een terugtest naar dit niveau.

  • De DAX brak opwaarts door de sinds juli stijgende toppenlijn. Deze toppenlijn leek in eerste instantie deel uit te maken van een stijgende wig, maar dit potentiële toppatroon is nu verdwenen. Weerstand ligt nog bij de jaartop van 9194, maar de weg staat open naar de bovenkant van een langer stijgend trendkanaal van nu ongeveer 9515. Ondertussen is mijn begin dit jaar afgegeven koersdoel van 9200 al behaald.
  • De S&P 500 brak net als de Nasdaq 100 opwaarts door een belangrijke langere stijgende toppenlijn en startte hiermee een versnellingsfase. Ook een Fibonacci-projectieniveau in het kortetermijnbeeld werd afgelopen vrijdag al opwaarts gebroken. Ruimte is er naar 1870, een volgend projectieniveau. In het langetermijnbeeld is met de recente doorbraak zelfs ruimte gecreëerd naar de 2150.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: 397,50
De AEX drukt ook al enige tijd tegen een belangrijke stijgende toppenlijn aan. Op de daggrafiek werd deze stijgende toppenlijn al opwaarts gebroken, maar de belangrijkste weerstand ligt bij de toppenlijn van het sinds 2012 aanwezige stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Deze lijn werd al één dag intraday gebroken, maar nog niet structureel. Deze toppenlijn ligt nu bij 397,50 en is het te breken niveau. Vorige week ondernam de AEX al enkele pogingen, maar ik verwacht dat de kans groot is dat deze weerstand in de komende dagen definitief opwaarts wordt gebroken.

Hierna mag een snel vervolg worden verwacht naar mijn uiteindelijk doel van 420 punten. Zodra de AEX in de komende weken dit niveau nadert, moeten we alert worden op topvormingsignalen aangezien ik rond dit niveau de vorming van een belangrijke top verwacht en de start van een forsere correctie van rond de 10%.

Beperkte tegendruk
Deze correctie zal uiteindelijk moeten uitmonden in de vorming van een eerste hogere bodem van deze versnellingsfase om de nieuwe contouren van de stijgende middellangetermijntrend te bepalen.

Boven de 397,50 liggen nog weerstanden bij de jaartop van 398,30 en het 161,8%-Fibonacciprojectieniveau van de vijfde correctie van dit jaar. Ik verwacht hier echter beperkte tegendruk. Ook het ronde getal van 400 zal hooguit een psychologisch effect hebben.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Eerste steun
Vanaf de 366-bodem zijn ondertussen vijf opwaartse gaps gevormd, die allemaal nog niet zijn opgevuld. Dit is een sterk signaal in het kortetermijnbeeld. Medio vorige week werd de vijfde gap gevormd tussen de 392,50 en 393,70. Deze gap maakte deel uit van een enkele bodempatronen:

  • doji-hammer
  • island reversal

Dit eendaagse patroon werd precies gevormd met de meest recente terugtest naar de horizontale steun van 388. Deze gap geldt nu als eerste steunniveau en zolang hij open blijft staan, mag binnen enkele dagen de definitieve opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn worden verwacht.

Onder deze gap liggen verder nog steunpunten bij de bodems van 388 en de vierde gap tussen 385,70 en 387,20. Aan de onderkant van deze gap ligt tezamen met de voormalige jaartop en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem een belangrijk kortetermijnkantelpunt.

Toch verwacht ik dat het neerwaarts potentieel zeer beperkt zal zijn en we ons moeten klaarmaken voor de opwaartse doorbraak van 397,50 en de daaropvolgende versnelling.

Interessant en ondersteunend voor mijn visie was het feit dat veel beleggers en analisten in de afgelopen twee weken bleven roepen dat de markt klaar was voor een correctie. Zodra we de 420 naderen acht ik de markt hiervoor pas rijp.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

256 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 november 2013 09:48
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 18 november 2013 09:19:

    maffia grondstof, omdat elke dag down te hakken, geweldig dat deze baronnen zomaar toe kunnen slaan.
    Had ik maar zekerheid dat de "maffia grondstof" elke dag de prijs omlaag hakt. Ik zou vreselijk snel miljonair zijn. Helaas is het niet zo simpel, net zo goed als er geen "grondstof maffia" is.
  2. The Entrepreneur 18 november 2013 10:13
    quote:

    kolenboer schreef op 18 november 2013 09:51:

    Was ik maar long Bitcoin gegaan. Heb er over nagedacht toen die op 300 stond. Ik durfde niet. Nu staat dat ding op 618
    618 in dollars denk ik? Koers in euro's ong. 400 nu. Bij opening in 1 tik van 455 naar 400 vandaag!

    Verder redelijk ongelooflijk die dingen inderdaad. in 12 maanden tijd zo'n 4500% gestegen. Doet me denken aan die internetbubbel-grafiekjes van 15 jaar terug...

256 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links