Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drie redenen voor hogere koersen

Zoals de meeste onder jullie inmiddels wel weten, ben ik al tijden (jaren) fundamenteel positief voor de aandelenmarkten. Dit blijft tot op de dag van vandaag geen populaire boodschap. Immers, de beurscrash van 2008-2009 staat nog altijd helder op het netvlies gegrift.

De psychologische schade blijkt echter nog veel groter dan verwacht. De angst om opnieuw een dergelijk verlies te incasseren bezorgt vele beleggers nog steeds koude rillingen. En laat dat net een belangrijke drijfveer – zo niet dé belangrijkste drijfveer – zijn van de aanhoudende beursrally.

Er komt pas een einde aan deze rally als iedereen op de stier zit. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat vandaag, vijf jaar na de financiële ramp, veel beleggers nog steeds het koerspektakel vanaf de zijlijn volgen.

Nog geen euforie
Natuurlijk voel ik ook wel aan dat de uitsproken afkeer (van enkele jaren terug) weggeëbd is, maar van een complete instemming of zelfs euforie is nog lang geen sprake. Toch zijn er ook nog andere belangrijke elementen die wijzen op hogere beurskoersen.

Zo is er de constante waakzaamheid van de monetaire autoriteiten. Centrale bankiers zitten tegenwoordig op het puntje van hun stoel als de volatiliteit toeneemt, wat betekent dat de markten onder druk staan. Dalingen van 10% of meer doen de alarmbellen rinkelen.

Ik denk dan ook dat de Fed drastisch zal ingrijpen als bijvoorbeeld de S&P 500 een correctie van 15% zou incasseren. Wellicht is dan iedere reden goed om de monetaire accommodatie enkele trapjes hoger te schakelen.

Bescheiden inflatie
Nu verwacht ik sowieso dat de Fed in de toekomst haar QE-programma eerder zal optrekken dan afzwakken. Hoewel de procentuele werkloosheid daalt, is dit vooral door toedoen van het wegvallen van personen uit het arbeidscircuit, dan door een structurele verbetering van het arbeidsklimaat in de Verenigde Staten. Maar hierover later meer in een volgende column.

Een derde en laatste drijfveer is inflatie. Aandelen presteren optimaal in een omgeving van een bescheiden inflatie. Of anders gezegd, bij 1 tot 5% inflatie kunnen de beurskoersen blijven klimmen. Hieronder of hierboven wordt het lastig voor aandelen om te blijven stijgen.

Deflatie is slecht voor de bedrijfscijfers, hyperinflatie verstoort de kapitaalmarkten. In de voorbije jaren schommelde het officiële inflatiepeil tussen 1 en 3%… ideaal dus.

Startsignaal
Op de bovenstaande grafiek van het BLS is duidelijk te zien dat in de bewuste crisisperiode 2008-2009 inflatie snel omkeerde in een tijdelijke deflatie, met alle gevolgen van dien voor de beurskoersen.

Vanaf 2010 bereikte de inflatie echter weer snel haar oude niveau, rond 2,5%, en kon het beursherstel weer goed ingezet worden. Dat was voor mij ook het officiële startsignaal van een meerjarige beursrally, ondanks alle pessimisme.

En zelfs drie jaar en een verdubbeling van de beurzen later, is er voor mij nog altijd geen reden om uitgesproken negatief te worden voor aandelen. Zolang de CPI in de westerse landen in de vooropgestelde bandbreedte blijft handelen, kunnen aandelen algemeen gezien blijven stijgen.

Geen herhaling van 2008
Niets gaat echter in een rechte lijn omhoog, ook de beurskoersen niet. Tussentijdse correcties zullen aan de orde blijven. Maar zoals gezegd, dalingen van 10% en meer mogen op de nodige tegenreacties rekenen. Een herhaling van 2008 lijkt mij daarom uitgesloten in de komende periode.

Wat vandaag dan wel roet in het eten van de aandelenbeleggers kan gooien? Een plotse terugkeer naar deflatie, maar dat zie ik niet meteen gebeuren met centrale bankiers die een ongelimiteerde monetaire vuurkracht hebben.

Anderzijds is een versnelde stijging van de inflatie wel een risico voor de beursrally. De massale liquiditeiten in het systeem kunnen de markten ontwrichten als de dijken barsten.

Nog positief
Ten slotte zijn er altijd nog de onvoorziene rampen, die een belegger (of eender wie) op voorhand niet kan voorzien. Het voordeel hiervan is echter dat dergelijke uitzonderlijke omstandigheden ook altijd weer snel rechtgezet zijn.

Kortom, ik blijf positief voor de beurs tot een drijfveer knakt. Ik blijf kwalitatieve aandelen in de technologiesector en de juiste groeilanden kopen.


Gouden Stier
Tot slot wil ik via deze weg al mijn lezers van harte bedanken voor hun massale steun. Dankzij hen behaalde ik immers de felbegeerde Gouden Stier – Beleggingsexpert 2013. U laat niet enkel een droom in vervulling gaan, u geeft mij ook een niet mis te verstane boodschap.

Er is immers een absolute nood aan een degelijke, kritische, tegendraadse maar vooral onafhankelijke visie op de financiële markten. De crash van 2008 heeft één zaak helder gemaakt voor de huidige generatie beleggers: voor niets gaat de zon op… met name in de financiële wereld. Voor wat, hoort wat!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2013 12:43
    De afgelopen 5 jaar was er slechts één reden voor deze idiote rally's op de aandelenmarkten namelijk de Fed, ECB en sinds november het Japanse duo Snip en Snap, Kuroda/Abe. Het is dus niet zo moeilijk om zo'n prijs te winnen lijkt me. De Bernanke put laat de HFT algos nog steeds de weg omhoog vinden, dat daarbij volumes totaal ontbreken doet er niet toe.

    Zie link: www.zerohedge.com/news/2013-11-12/for...
  2. forum rang 5 theo1 12 november 2013 12:53
    Nee, bij hyperinflatie gaat niemand meer sparen. Geld wordt direct uitgegeven aan duurzame goederen (of zelfs voedsel) omdat het morgen al minder waard is. Je ziet dat nu in Venezuela, waar mensen "beleggen" in wasmachines. Onder die omstandigheden wordt er geen kapitaal opgebouwd en is er dus ook geen kapitaal beschikbaar voor investeringen.

    Nog iets anders gezegd: bij hyperinflatie verarmt de bevolking want de lonen stijgen bijna altijd minder hard dan de prijzen. Het sloopt de koopkracht van de afzetmarkt en dus de bedrijfswinsten.
  3. forum rang 5 theo1 12 november 2013 12:56
    quote:

    eddyberst schreef op 12 november 2013 12:43:

    De afgelopen 5 jaar was er slechts één reden voor deze idiote rally's op de aandelenmarkten namelijk de Fed, ECB en sinds november het Japanse duo Snip en Snap, Kuroda/Abe. Het is dus niet zo moeilijk om zo'n prijs te winnen lijkt me. De Bernanke put laat de HFT algos nog steeds de weg omhoog vinden, dat daarbij volumes totaal ontbreken doet er niet toe.

    Zie link: www.zerohedge.com/news/2013-11-12/for...
    Dat bedoelt Nico dus. Zolang dit soort verhalen populair zijn, kunnen de koersen verder stijgen. Pas als dit soort reacties niet meer verschijnen, is het oppassen geblazen.
  4. [verwijderd] 12 november 2013 13:02
    Geld komt gratis uit de muur en er hoeft geen werkelijke waarde onder te zitten, net zo goed als de keizer zonder kleren geen kleren aan hoefde te hebben om ontzettend gewaardeerd te worden om zijn prachtige gewaad. Dus we gaan daar gewoon nog een tijdje mee door totdat de illusie verdampt.
  5. [verwijderd] 12 november 2013 13:19
    Ach hetzelfde adagio weer, dat zelfs de meeste verstokte beer de handdoek in de ring gooit of de retail investor weer in de markt stapt. Waarom noemen we een koe niet gewoon een koe en een paard een paard. De heer Pantelis hoeft dus helemaal niet 3 redenen aan te voeren, er is er maar één. En als we het dan toch over de Fed hebben waarom post IEX niet deze verhelderende uitleg over de Federal reserve en de gigantische 'ponzi scheme' wat gaande is op haar website ? In vrij duidelijke taal wordt duidelijk gemaakt hoe de Fed en de primary dealers (Goldman Sachs, JP Morgan etc.) die de Fed bezitten (ze zijn immers aandeelhouders !) opereren:

    sufiy.blogspot.co.uk/2013/11/mike-mal...

  6. [verwijderd] 12 november 2013 13:39
    Ik wil ook even tegenspreken dat er nog geen sprake van euforie zou zijn, waar baseert de heer Pantelis dat op ? Kijk alleen maar naar de Twitter IPO of de 'nosebleed valuations' voor 'social media' aandelen zoals Linkedin en Facebook of andere cult aandelen zoals Netflix, Amazon, Priceline, Tesla en Chipotle (een godvergeten Taco tent).

    www.flickr.com/photos/expd/10743299693/
    www.flickr.com/photos/expd/10743590453/
  7. forum rang 5 theo1 12 november 2013 13:47
    quote:

    eddyberst schreef op 12 november 2013 13:39:

    Ik wil ook even tegenspreken dat er nog geen sprake van euforie zou zijn, waar baseert de heer Pantelis dat op ? Kijk alleen maar naar de Twitter IPO of de 'nosebleed valuations' voor 'social media' aandelen zoals Linkedin en Facebook of andere cult aandelen zoals Netflix, Amazon, Priceline, Tesla en Chipotle (een godvergeten Taco tent).

    www.flickr.com/photos/expd/10743299693/
    www.flickr.com/photos/expd/10743590453/
    Er is euforie als de kapper en de taxichauffeur spontaan over aandelen en hun beurssuccessen beginnen. Als je nu tegen een taxichauffeur over aandelen begint, komt er een lange tirade over de Fed, geld printen, Goldman Sachs, zakkenvullers, high frequency traders, dat het allemaal een casino is enz enz. Compleet met linkjes naar zerohedge. Zolang dat de reactie is, is er geen euforie.

    Pas als iedereen zerohedge belachelijk maakt, is er reden voor paniek.
  8. [verwijderd] 12 november 2013 14:13
    quote:

    theo1 schreef op 12 november 2013 13:47:

    [...]
    Er is euforie als de kapper en de taxichauffeur spontaan over aandelen en hun beurssuccessen beginnen. Als je nu tegen een taxichauffeur over aandelen begint, komt er een lange tirade over de Fed, geld printen, Goldman Sachs, zakkenvullers, high frequency traders, dat het allemaal een casino is enz enz. Compleet met linkjes naar zerohedge. Zolang dat de reactie is, is er geen euforie.

    Pas als iedereen zerohedge belachelijk maakt, is er reden voor paniek.
    Je vergist je. Het huidige spel heeft helemaal niets met euforie te maken zoals voor 2000 maar slechts met gratis pegels waarmee de grote zakenbanken hun balanzen oppompen en waardoor ze aan de basis staan van een piramidespel van schuld op schuld en waar vooral zij van profiteren. Zodra die toevoer van gratis pegels stopt, waar geen enkele waarde onder zit, stopt de stijging van de beurs, euforie of geen euforie.
  9. [verwijderd] 12 november 2013 14:59
    Indien QE de markten vanaf 2009 omhoog hebben gejaagd dan vraag ik me af wat er gebeurt indien QE in de komende jaren wordt afgebouwd. Stellen dat QE doorgaat en zelfs verder zal worden opgevoerd roept een tweede vraag op. Wat indien blijkt dat de werking van QE afneemt en er zelfs sprake is van een negatief effect indien met QE wordt verder gegaan ? Tenslotte bestaat er nog zoiets als waardering. Kijk ik naar de amerikaanse beurs dan zitten de meeste aandelen voor mij op Shiller waarderingsbasis reeds stevig in overgewaardeerd gebied. We moeten het nu dus gaan hebben van een sterke winstgroei. Waar komt die vandaan ?
  10. forum rang 5 theo1 12 november 2013 16:33
    quote:

    woningenvastgoedzeepbel schreef op 12 november 2013 14:13:

    [...]

    Je vergist je. Het huidige spel heeft helemaal niets met euforie te maken zoals voor 2000 maar slechts met gratis pegels waarmee de grote zakenbanken hun balanzen oppompen en waardoor ze aan de basis staan van een piramidespel van schuld op schuld en waar vooral zij van profiteren. Zodra die toevoer van gratis pegels stopt, waar geen enkele waarde onder zit, stopt de stijging van de beurs, euforie of geen euforie.
    Luister eens. Nico Pantelis geeft 3 redenen waarom volgens hem de beurs kan stijgen.
    1- Er is geen euforie. Er zijn nog genoeg mensen die het niet willen geloven. Jouw reactie bewijst dit punt. Er is minstens 1 belegger die niet verblind door hebzucht in aandelen gaat: jij. En als je dit forum leest, weet je dat er veel meer zijn. Geloof me, ik belegde al tijdens de dot-com boom en toen werd iedereen die niet geloofde in de onbeperkte mogelijkheden van dot-com aandelen op dit forum met de grond gelijk gemaakt. Ook Cees Smit schreef toen over de nieuwste techwonderen. Hij draaide pas na de top, om tot de dag van vandaag negatief te blijven. De sfeer is nu totaal anders.
    2- De centrale banken willen geen crash. En weer bewijst jouw reactie het punt: "ze" gaan printen tot de beurs stijgt. Je zegt het zelf. Zolang dat gebeurt, kan de beurs dus stijgen. Je kunt het een wijs beleid vinden of niet, maar het feit blijft. Daar tegenin gaan is ieders goed recht, maar het komt neer op tegen de wind in pissen. Ooit draait de wind misschien, maar je broek is intussen wel nat.
    3- Er is lage inflatie en dat is goed voor de beurs. Ook dat is een gegeven. En het is ook een gegeven dat centrale banken tot het gaatje zullen gaan om deflatie te voorkomen. Het risico is, zoals Nico ook al aangeeft, dat de liquiditeit "losbreekt" en de inflatie uit de hand gaat lopen. Zou kunnen, maar Nico gelooft daar niet in. Ik zelf trouwens ook niet, maar mijn mening doet er niet zoveel toe.
  11. [verwijderd] 12 november 2013 22:54
    Theo, op een gegeven moment zijn de centrale banken niet meer geloofwaardig en dat is het moment waarop de boel ploft. Is allemaal al eerder gebeurd in verschillende landen.

    Lees bijvoorbeeld deze column:
    www.kitcomm.com/showthread.php?t=93752. Heeft ook een paar mooie grafieken over hyperinflatoire economien zoals Argentinie, de Weimar republiek en Zimbabwe.

    En laten we alstublieft afspreken dat we de "deze keer is het anders"-kaart uit het spel laten, want als die komt is het tijd om het spelletje te verlaten.

    Ik was zelf vrij sceptisch over deze verhalen, vooral omdat ze met name van de zogenoemde "gold-bugs" komen, maar sinds de Economist in de afgelopen editie (November 9, The perils of falling inflation, The price is blight) schrijft het volgende over de huidige omstandigheden in Amerika, de Eurozone en de UK.

    "The average inflation rate in the mostly rich-world OECD is 1.5%, down from 2.2% in 2012 and well below central banks’ official targets (typically 2% or just under). The drop is most perilous in the euro area: annual consumer-price inflation was only 0.7% in October, down from 2.5% a year ago. That is partly because commodity prices have been falling, but even if you strip out volatile food and fuel prices, the euro zone’s underlying or “core” inflation is 0.8%, as low as it has ever been since the single currency began. In America the headline rate in September was 1.2%, down from 2% in July—and the core rate, as defined by the Federal Reserve, has stubbornly stayed at 1.2%, close to its low point. There were inklings this week that some at the Fed want even looser monetary policy. True, things are improving in Japan, which seems finally to have escaped 15 years of falling prices, but even there underlying inflation is still only zero. The only big, rich economy where prices are rising at a clip is Britain, where overall inflation is 2.7%."

    "A downward lurch has been most notable in the euro area, where annual inflation dropped from an already low 1.1% in September to 0.7% in October; a year ago it stood at 2.5%. It is now a percentage point lower than the European Central Bank’s inflation target of “below but close to 2%”. The ECB lowered its main policy rate to 0.5% in May; on November 7th its governing council, responding to the weak inflation figures, reduced the interest rate further, to 0.25%."

    "Slack energy prices have contributed to recent declines in overall inflation. That is a welcome development, boosting the purchasing power of both businesses and households. But core inflation, which by excluding the more volatile elements of energy and food offers a surer guide to underlying price pressures, tells a less heartening story. Across the G7 core consumer-price inflation has been stuck over the past year at 1.4% (see chart). On the Fed’s measure it is just 1.2%. And in the euro zone, core inflation has fallen over the past year from 1.5% to 0.8%, matching the record low of early 2010."

    "But with overall inflation so low, peripheral countries must instead adjust through outright deflation or something close to it, meaning a freeze or absolute cuts in wages. Already, in September, when euro-wide inflation was 1.1%, prices were falling by 1% in Greece. They were flat in Ireland and rising by just 0.3% in Portugal."

    De huidige marktomstandigheden hebben mij absoluut nerveuzer gemaakt. Ik ben dan niet overtuigd van Nico's visie dat aandelen het goed blijven doen in komende paar jaar.
  12. forum rang 5 theo1 13 november 2013 11:03
    @SvD: het gedeelte dat jij citeert, gaat juist over de gevaren van deflatie. Als ik de discussie achter je linkje snel even scan, dan begrijp ik daaruit dat zij deflatie zien als opmaat naar inflatie. Dat zal in sommige gevallen wel zo zijn geweest, maar iedere Japanner kan je vertellen dat dat zeker geen wetmatigheid is.

    Nu geeft Nico Pantelis dat ook aan als potentieel risico:

    Anderzijds is een versnelde stijging van de inflatie wel een risico voor de beursrally. De massale liquiditeiten in het systeem kunnen de markten ontwrichten als de dijken barsten.

    Dat wordt dus niet ontkend. Als ik mijn persoonlijke mening mag geven, denk ik dat dat wel meevalt:
    1- Er is nog veel overcapaciteit in de economie. Er zitten nog fabrieken in de motteballen, er is veel werkloosheid. Veel bedrijven werken op halve kracht. Inflatie door schaarste aan productiemiddelen is dus voorlopig geen gevaar.
    2- We wonen hier niet in Argentinië of Zimbabwe. Als je je een klein beetje in die landen verdiept, zie je meteen de verschillen. Zimbabwe is een gevalletje ordinair leegroven. Er is in ons deel van de wereld best wel wat mis, maar lang niet in die orde. Argentinië is een gevalletje stemmen kopen door geld uit te delen aan de armen. Ook dat is niet aan de hand. In Weimar kwam de hyperinflatie doordat de regering geen middelen had om belasting te heffen, maar toch kosten had. Ook dat is niet aan de hand.

    Je kunt gemakzuchtig zijn door te roepen "dit keer is het anders", maar je kan ook gemakzuchtig zijn door de VS te vergelijken met Peronistisch Argentinië of het Zimbabwe van Mugabe.

    Kijk, er wordt een hoop geld geschapen door centrale banken. Daar tegenover staat dat er ook een hoop kapitaal verloren gaat door waardedaling van commercieel vastgoed en afschrijvingen op slechte leningen. Die twee compenseren elkaar gedeeltelijk. Dat kapitaalvernietigingsproces is ook nog lang niet klaar: er zullen nog heel veel overbodige kantoren moeten worden afgeschreven en gesloopt en er zullen nog heel veel leningen moeten worden afgeschreven. Een grote factor in de problemen in Europa is juist dat dat niet voortvarend genoeg wordt aangepakt. Men laat het etteren, zoals destijds in Japan, bang om dingen kapot te maken. Zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. En dat vernietigde kapitaal moet in ieder geval gedeeltelijke gecompenseerd worden, anders neemt de hoeveelheid geld in omloop te hard af en krijg je deflatie. VWO economie I, allemaal echt geen raketwetenschap.

    Bovendien wordt dat geld door centrale banken ingebracht door obligaties op te kopen. Als die obligaties worden afgelost, verdwijnt dat geld weer. Er is dus een automatisch terugdraaimechanisme. De balans van de Fed zal vanzelf langzaam weer slinken als al die obligaties worden afgelost en niet vervangen door nieuwe.

    Als je naar een land als Argentinië in de jaren '70 kijkt, dan lijkt dat op het Venezuela van Chávez: er wordt geld dat er niet is direct uitgedeeld aan de allerarmsten. Dat komt direct in omloop want daar wordt dezelfde dag nog voedsel van gekocht. Ja, dat is inderdaad inflatie uitlokken. En dat zie je dan ook gebeuren: in Venezuela loopt de inflatie uit de hand, in de VS is amper inflatie. Zoek de verschillen. Nogmaals, de Fed deelt geen geld uit aan de armen, ze koopt obligaties. Dan wordt er weer geklaagd dat er banken worden geholpen terwijl de gewone man er niks aan heeft, maar dat is juist goed: het probleem ligt ook bij de banken en niet bij de gewone man.
  13. forum rang 4 zeurpietje 13 november 2013 11:34
    leuk is het om te lezen hoe bijna iedereen op internet wel een verhaaltje weet te vinden dat in zijn/haar straatje past.
    vergeet niet dat(ik schat)80% van alles wat over beleggen op internet te lezen is onder de noemer "onzin" thuis hoort. Alle verhalen zijn achteraf of gaan in op de waan van de dag. vergeet niet dat we als we het over beleggen hebben we het over periodes van minimaal 10 jaar hebben, de rest valt vlgs mij onder de noemer gokken. Maar ben gerust, ik weet het ook niet.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links