Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De aller-, allerlangste grafiek!

De aller-, allerlangste grafiek!

Deze tweet dook gisteravond in mijn timeline op:

Omdat ik zelf dol ben op langste grafieken - die vertellen pas écht hoe assets zich door decennia heen ontwikkelen en tot elkaar verhouden - laat ik me dit geen twee keer zeggen. Ooh, wat is ie mooi! Klikken voor supergroot.

 

 

Ik heb geen idee hoe Hoofbosch aan deze data komt, maar voor het gemak geloof ik het huis maar op zijn blauwe ogen. Die rentes googelt u zo bij elkaar. Maar die aandelen? Ik denk dat van 1602 tot 1795 het is gebaseerd op de VOC, maar de rest? Eigenlijk niet eens zo heel interessant, het gaat om de grote lijn.

Roep maar wat u vindt, ik trek drie conclusies:

  • De rente is laag, historisch gezien zelfs erg laag, maar ook weer niet idioot laag. Geld was vaker láááng goedkoop, spotgoedkoop!
  • Als u op lange termijn belegt - en dan heb ik het echt over meer dan dertig jaar - moet u het van dividend hebben! U kunt mazzel hebben met koerswinst, maar het is puur gokken om daarvan uit te gaan en uw sommen op te baseren
  • Tja, die spike in aandelen in de vorige eeuw. Bubbel? Hype? Misschien. Vergeet echter niet dat beleggen van speeltje voor de elite tot volkssport is geworden, al dan niet indirect via pensioenfonds of verzekeraar. Vergeet ook de vooruitgangs-, arbeidsproductiviteit- en welvaartsexplosie niet. Wat een eeuw geleden als middenklasse gold, heet nu armoede


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 22 oktober 2013 09:55
    quote:

    graantje schreef op 22 oktober 2013 09:41:

    Inderdaad: een prachtige grafiek AJ.
    Je zou op basis hiervan kúnnen concluderen dat met het Verdrag van Maastricht de basis werd gelegd voor de rentedaling ;-)
    Met iets meer lef zou je kúnnen concluderen dat het einde van Bretton Woods de basis heeft gelegd voor de rentedaling. Daarna kwam nog een korte spike, maar dáár begon de topvorming.

    Wat ook vreemd is, is dat bijna alle grote crisissituaties leidden tot een piek in de rente, behalve de eurocrisis. Die ging gepaard met een versnelde daling in de rente.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links