Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weg met trackrecords!

Weg met trackrecords!

Als het aan mij ligt rangschikken we in het vervolg bijvoorbeeld beleggingsfondsen niet meer op rendementen, maar op totale kosten en risico. Veel zinvoller dan rendementscijfertjes uit het verleden. Leuk stukje kom ik tegen op marketwatch: How important is an adviser’s track record?

Nou, niet erg belangerijk. Lees deze alinea's even mee van de auteur. Bij het huis waar zij werkt klopte een dame aan met een paar miljoen dollar, die daar de rest van haar leven van wil rentenieren. Haar vraag - en die klinkt ons allen heel bekend in de oren - wat zijn de trackrecords van het huis?

Want daar selecteren we een fonds, huis of adviseur op, toch? Allemaal! Eerlijk zeggen :-) Hier het sublieme antwoord aan haar van de auteur/adviseur:

"Track records are completely irrelevant to building a portfolio that can deliver income for life. I have watched lots of people lose plenty of money because someone showed them a good track record. Every prospectus states "past performance is not an indication of future results" because it is true."

“If you are planning on hiring someone based on their track record, you will most certainly find someone who is willing to show you one that probably looks darn good, and will have nothing to do with your future outcome. Bernie Madoff had a phenomenal track record. No one can predict the future."

"Generating income for an unknown lifetime, with unknown inflation and unknown economic circumstances is not about track record. It is about risk management and taking steps to make sure that even in a worst-case economic scenario you have an acceptable outcome. It is about education and managing uncertainty."

Daar ben ik het he-le-maal mee eens: beleggen is een zaak van waarde en risico, niet van koersen. Begrijpt u als belegger wel wat ik bedoel? Ja toch hoop ik? Want deze boodschap krijg ik er in elk geval nooit en te nimmer ook maar bij iemand buiten de beurs in. Net als de auteur in dit stukje geloof ik.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 oktober 2013 17:20
    De conclusie is dat risk management en waarde leidt tot stabiel rendement. Mocht dat zo zijn dan zou je toch aan historische resultaten kunnen zien welke manager verstandig belegt en welke er maar wat op los gokt.

    Je moet wel weten waar je dan op let, natuurlijk. Het oude spreekwoord dat in een bull markt iedereen een expert is, is een waarschuwing. De beurskenners hebben allang formules ontwikkeld die performance en risk/reward rendement meten dat verder gaat dan alleen maar winst. Met de laatste jaren een hypotheek en banken crisis in 2007/2008 en een eurocrisis rond 2011 is er data genoeg om te kunnen zien wat een beheerder doet in slechte tijden.

    Als ik mijn rij beleggingsfondsen bekijk zie ik sterk varierende resultaten. Ik kocht in januari een reeks fondsen voor 2000 elk van spaargeld, omdat ik de rente te laag vond. Als ik nu kijk en ik zie een blackrock aandelenfonds op 2250 staan, terwijl mijn Kempen global high dividend nu 2032 waard is, dan ga ik ook na een jaar denken dat die Kempen jongens mogen oprotten omdat ze zo te zien geen verstand hebben van de beurs.

    Binnen internetbankieren kan je voor elk fonds een informatiepagina zien met ook de alpha en sharpe ratio, op de middellange termijn krijgen fondsen met een goede beheerder gewoon goede cijfers, ongeacht of de beurs steeg of daalde.

    Je kan ook teveel de nadruk leggen op veiligheid. Spreiden is niet alleen een teken van verstand, ook van angst en onkunde als er teveel gespreid belegd wordt. We leven tenslotte geen 200 jaar zodat we na 150 jaar een goed pensioen hebben van dat superveilige mix fund dat veel in obligaties doet en je een leuk rendement van 2% per jaar geeft.
  2. Belegde boterham 14 oktober 2013 19:56
    Aj goed dat je terug bent :)

    Ben het met de auteur eens, met jou en beursgokker. Op persoonlijk vlak - moest al vroeg aan estate-planning doen, door verschillende oorzaken. Dan ga je nadenken wat is beheerd risico/rendement. Dit is voor een ieder verschillend. Ben bij verschillende grootbanken geweest in Ned, het viel me vies tegen waar ze mee kwamen. Allemaal komen ze als je wil beleggen met een 'profiel' zucht. Ik ben een individu ik pas niet zo in een profiel. Daarnaast allemaal aardige fees...Die beste bankmannetjes en mevrouwtjes in mooie pakjes overigens moeten ook betaald worden...

    Dus ik besloot het zelf te doen. Wat onroerend goed, ook nog aardige rendementen. Zolang er inflatie is loopt dat wel los voor >20 jaar.

    Daarnaast beleggen in producten/bedrijven waar Ik wat mee heb. Zit bijv in Activision Blizzard en Zynga, omdat ik 'vroeger' zelf veel gamede. Dit past natuurlijk in geen enkele profielschets.

    Verder veel energie/Healthcare en net als Beursgokker slechte resultaten met fondsen. Heb ze er onlangs behalve Skagen uitgegooid.

    Eigen keuzes, veel interessanter/leuker en goedkoper en op de LT lucratiever.
  3. [verwijderd] 15 oktober 2013 10:01
    Je kan toch aan de rendementen tov globale indexen zien of er behoedzaam belegd wordt? Het trackrecord in crisistijden is heeeeeeel relevant. Gaat jouw pool waaruit aandelen geselecteerd wordt 50% naar benee en die van de beheerder 25% dan beperkt hij risico (wel even opletten of dit niet gewoon geluk was omdat het eigenlijk een mixfonds was met staatsoblies D erin).
    Het verhaal hierboven klinkt als u wilt graag weten of een vermogensbeheerder goed is, maar dat kunt u helemaal niet, het is afwachten, bidden, en hopen dat de dobbelsteentjes goed vallen.
    Wel even tekenen bij het kruisje graag.
    Ik ben het met de schrijver eens dat rendementen op zich niet genoeg zeggen (de werkelijke beleggingstaktiek over die periode moet wel uitgelegd worden).
    Een vermogensbeheerder zoals de mevrouw zoekt moet gewoon kijken naar het maximale verlies in een jaar (=risico) Nu is dat makkelijk 2002 en 2008 zijn prima jaartallen. en het behaalde rendement vergelijken tov van de aan het begin van de periode geldende rente op T-bonds met looptijd gelijk aan de te checken periode. Denk alleen dat er dan weinig beheerders een voldoende halen.

    de bos
  4. pro(p)fit 15 oktober 2013 12:59
    Hoewel discutabel zal de tracker terrein winnen. En voor iemand die er geen omkijken naar wil hebben en iedere maand een bedrag stort voor zijn pensioenpotje is het best goed mits gespreid over aantal trackers/etf's.
    Maar inderdaad ben ik ook wel benieuwd naar een overzichtje met kosten. Zelfs binnen fysieke truckers zijn enorme verschillen. In mijn zoektocht zag ik een zelfs trackers op grote indices met 0,52 % beheerfee waar dan nog aan- en verkoopkosten bijkomen. Uiteraard zijn er ook die 0,15% a 0,20% rekenen. Beide zijn fysiek belegd. Als iemand een leuke site weet dan houd ik me aanbevolen.
  5. forum rang 5 DurianCS 15 oktober 2013 14:05
    Een trackrecord zegt niet alles, maar wel iets. Ik heb "vermogensbeheerders" gezien die in 2008 op -50% uitkwamen. Dat zegt genoeg. Vermogensbeheerders die claimen in te grijpen bij dalende koersen en dat kunnen aantonen aan de hand van historische resultaten hebben bij mij toch een streepje voor. Moeten wel echte resultaten zijn, en niet teruggerekend.
  6. forum rang 5 theo1 15 oktober 2013 16:18
    quote:

    beursgokker schreef op 14 oktober 2013 17:20:

    De conclusie is dat risk management en waarde leidt tot stabiel rendement. Mocht dat zo zijn dan zou je toch aan historische resultaten kunnen zien welke manager verstandig belegt en welke er maar wat op los gokt.
    [...]

    Bernie Madoff had een heel stabiel rendement (juist de extreme stabiliteit had argwaan moeten wekken). Dus daar kun je het ook niet aan zien.

    De kern van het probleem is dat risico eigenlijk niet kwantificeerbaar is. Risico is de kans dat iets fout gaat, dwz de kans op een gebeurtenis die als negatief wordt ervaren. Bij dobbelstenen en munten gooien is dat wel te kwantificeren omdat het mechanisme precies bekend is, maar met beurskoersen en beleggingsresultaten is dat wel even anders. Die ontstaan door dynamisch, chaotisch menselijk gedrag in een dynamische, chaotische omgeving. Vlek op vlek van onvoorspelbaarheid. Beleggen kan nooit exacte wetenschap zijn omdat de omgeving te chaotisch is.

    Je weet cijfermatig pas dat iets riskant was als het eenmaal mis gaat. En dan nog kan er dom geluk en domme pech in het spel zijn. Voor de rest is het subjectieve inschatting.

    Was een fondsbeheerder verstandig als hij overwogen was in BP toen Macondo ontplofte? Of was dat domme pech?

    Was een fondsbeheerder verstandig als hij overwogen was in veilige investment grade Europese staatsobligaties (Griekse) toen de pleuris uitbrak?

    Was een fondsbeheerder verstandig als hij overwogen was in Fortis toen de overname van ABN-AMRO toch niet zo'n goed idee bleek te zijn?

    Waren die nobelprijswinnaars die LTCM runden (en hun investeerders) verstandig dat ze op hun supergeavanceerde risk management algoritmes vertrouwden? Het ging goed tot het mis ging. En toen waren ze failliet.

    Je had het allemaal met geen mogelijkheid kunnen afleiden uit de voorgaande koersontwikkeling. Er blijft altijd, hoe dan ook, een hele grote factor subjectieve inschatting aan vast zitten. Dat is allemaal slordig en onwetenschappelijk en het zal zeker wiskundig aangelegde types tegen de borst stuiten, maar het werkt nu eenmaal zo.
  7. [verwijderd] 16 oktober 2013 09:41
    quote:

    Belegde boterham schreef op 14 oktober 2013 19:56:

    Verder veel energie/Healthcare en net als Beursgokker slechte resultaten met fondsen. Heb ze er onlangs behalve Skagen uitgegooid.

    Eigen keuzes, veel interessanter/leuker en goedkoper en op de LT lucratiever.
    Nou, sommige fondsen hebben een matig resultaat. Anderen doen het prima, wat ik ook verwacht van iets waar je niet naar om hoeft te kijken, dan is 15% rendement prima. Vooral de Blackrock fondsen die ik heb lopen goed, die hebben ook allemaal een positieve alpha.

    Ik denk dat het juist goed is dat je de keuze uit handen geeft, ik kocht 1000 turbo´s RD voor de lange termijn en die leveren alleen maar verlies op en werden uitgestopt op 23.40. Hij ging ook echt geen cent lager.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links