Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De metalen raken op

Dat de winning van fossiele brandstoffen steeds moeilijker wordt, dat is wel bekend. We zoeken inmiddels naar olie in het arctisch gebied, in teerzanden, in steenlagen, en in de diepzee - met alle gevaren van dien.

Maar hoe zit het met de belangrijkste metalen, zoals koper, ijzer, aluminium, lood, zink en nikkel? De makkelijk bereikbare reserves van ertsen, de grondstof voor het vervaardigen van deze metalen, zijn ook hier al gebruikt. Die lagen namelijk aan de oppervlakte in politiek stabiele en goed toegankelijke regio’s.

De overige reserves zijn van mindere kwaliteit. Je moet dan meer materiaal winnen om dezelfde hoeveelheid metaal te verkrijgen. Dat betekent afnemende beschikbaarheid, meer milieuverstoring, meer energieverbruik en dus hogere kosten.

Toenemende vraag
De vraag naar metalen zal alleen maar toenemen, cru genoeg ook door de overgang naar een klimaatvriendelijkere economie:

  • indium wordt toegepast in de dunne film voor zonnepanelen
  • voor elke windturbine is zo’n 200 kilometer koperkabel nodig
  • in moderne auto’s zitten tientallen kilometers kabel, zo’n vijftig computerchips, en wellicht aardig wat lithium-accu’s

Op aluminium en ijzer na, dreigen alle basismetalen schaars te worden. Daarmee komt ook de grootschalige uitrol van duurzame energie in gevaar. De grondstoffen voor de metaalindustrie moeten daarom steeds vaker komen uit reststromen uit mijnen, smeltovens en raffinaderijen.

De laatste jaren is er ook toenemend aanbod vanuit de consumentenhoek dankzij urban mining. Dat is het recyclen van metalen uit afgedankte computers, mobiele telefoons en auto’s. Er zijn op dit moment echter nog maar een paar bedrijven in de wereld die dit verantwoord kunnen doen.

Schaarste maakt slim
Recent bracht ikeen bezoek aan het Belgische Umicore. Dit was ooit een klassiek mijnbouwbedrijf met een gitzwart verleden in Kongo. Nu is het een materiaaltechnologiebedrijf waar de eerste batterijen van elektrische auto’s in de recycling terechtkomen.

Ze moeten ook wel naar nieuwe business kijken. Ooit zetten ze in op de productie en het recyclen van autocatalysatoren. Inmiddels doen veel aanbieders dat en de prijsdruk is enorm.

Andere bedrijven, zoals het Duitse SGL Group, zijn weer actief in bedenken van metaalbesparende toepassingen, zoals het vervangen van autostaal door koolstofvezels. Koolstof is ook nog eens lichter dan metaal, waardoor de auto minder brandstof gebruikt.

Het eveneens Duitse Aurubis is niet alleen de grootste producent van koper in Europa, het is ook een van de wereldleiders in het recyclen van gebruikt koper en productieresten.

Overgang naar duurzaam
De schaarste van grondstoffen is een grote uitdaging, niet alleen voor mijnbouw- en olie- en gasconcerns. Het kan ook de overgang naar meer duurzame energie bedreigen. Ondertussen biedt het kansen voor bedrijven die met recycling of innovatieve materialen hier slim op inspelen.

En natuurlijk kunt u zelf uw oude mobiel of PC afgeven bij een inzamelpunt...

SNS AM houdt op moment van schrijven (11 oktober 2013) namens haar klanten posities in enkele van de genoemde bedrijven. Dit artikel is mede tot stand met dank aan Bas Wetzelaer, Analist Verantwoord Beleggen SNS AM.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 16 oktober 2013 17:05
    Dit is allemaal volledig bezijdens de feiten. Vrijwel alle metalen en fossiele brandstoffen worden elk jaar per capita vd wereld méér geproduceerd. Ze worden dus MINDER schaars.
    2012 zag record producties in alle fossiele brandstoffen en praktisch alle metalen.
    Hoe Peak Oil inmiddels uitgebreid is verbannen, zal Peak Everything ook een fabeltje blijken, -> Kennis en vernuft groeit sneller dan dat makkelijke voorraden opraken; iaw, het mag dan wel moeilijker worden, onze capabiliteit om te extraheren groeit veel sneller dan dat het moeilijker wordt.

    Peak Nothing!
    humansrunderrated.wordpress.com/2011/...
    The Infinite Resource
    humansrunderrated.wordpress.com/2012/...

    Het enige wat schaarser wordt met de jaren, zijn MENSEN, vandaar dat de kostprijs van menselijk arbeid als niks anders enorm gestegen is de afgelopen eeuw.
  2. Humans R underrated 17 oktober 2013 10:31
    Vraag en aanbod bepalen de prijs van iets. Wanneer de vraag groot is, het aanbod klein, stijgt de prijs. De kosten voor arbeid zijn ENORM gestegen de afgelopen eeuw. De enige logische en juiste conclusie is dat menselijk arbeid schaarser wordt en dus duurder.

    “There is only one important resource which has shown a trend of increasing scarcity rather than increasing abundance. That resource is the most important of all—human beings. . . . [An] increase in the price of peoples’ services is a clear indication that people are becoming more scarce even though there are more of us.”
    - Julian Simon, The Ultimate Resource 2
    - See more at: www.masterresource.org/2010/01/julian...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links