Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL ruimt op!

Best of NL ruimt op!

Groot onderhoud in de IEXTraders-portefeuille van de IEX-redactie. En dat onderhoud begint, zoals dat gebruikelijk is, met sloopwerk.

Even een korte samenvatting van het voorafgaande: met een portefeuille van Nederlandse aandelen, die ieder op hun manier dominerend zijn op de wereldmarkt proberen we op de lange termijn de AEX te verslaan. De AEX Total return-index, om precies te zijn, want dividend speelt ook een belangrijke rol in deze strategie.

We handelen niet vaak en hanteren een maximale weging per aandeel van 10% à 11%. Wie de beginselverklaring nog eens wil nalezen kan dat hier doen.  

Sloopwerk dus. Al was het maar omdat we met 15 afzonderlijke posities zo breed gespreid waren dat de Best of NL-portefeuille een veredelde AEX-zonder-financials dreigde te worden. 

Hoog tijd om wat focus aan te brengen. Dat deden we afgelopen vrijdag door drie posities geheel te verkopen.

  • Soms heb je een beetje geluk nodig. Onwetend van de dreun (-4,8%) die Fugro vandaag uitgedeeld zou krijgen op de net gepresenteerde toekomstplannen, zetten we de stukken vrijdag al aan de straat. Niet omdat Fugro nu zo'n slecht bedrijf is, helemaal niet, maar met het aandeel is het al tijden sukkelen geblazen. Het kan zijn dat de langverwachte benoeming van een financieel directeur eindelijk wat van de tergende onzekerheid kan wegnemen, maar op die trein springen we wel weer zodra we hem zien rijden. 

  • Unibail-Rodamco was een beetje vreemde eend in de bijt. Het aandeel heeft zowaar wat positief rendement opgeleverd, maar niets om onze benchmark mee aan het schrikken te maken. Zo'n vastgoedaandeel is ons uiteindelijk ook iets te rentegevoelig - en die rente kan maar zo eens een hele ongewenste bewegingen gaan laten zien.

  • We kochten bij de start van het fonds ooit Heineken Holding, om het bekende Heineken-versus-Holding-spelletje te spelen. Vuistregel: als Heineken Holding op meer dan 15% discount ten opzichte van Heineken NV handelt koop je de holding, anders gewoon het aandeel Heineken. En inderdaad, sinds onze aankoop heeft Heineken Holding keurig de discount ingelopen, van 18% tot nu zo'n 11%.

    Tijd om te switchen dus, maar nu we Heineken toch op de brug hebben staan, zien we teveel mankementen om er niet de weg meer mee op te gaan. We hebben er veel plezier aan beleefd, maar het aandeel is - in welke vorm dan ook - simpelweg erg duur voor de niet bijster grandioze resultaten.   

Dat levert vandaag de volgende portefeuille op:

Het is natuurlijk niet de bedoeling om 20% cash aan te houden - hoewel we de markt een kleine duikeling niet kwalijk zullen nemen - maar waar we ons kasgeld aan gaan besteden is nog even onderwerp van nadere studie, zullen we maar zeggen. Binnenkort meer!


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links