Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aan de lijn

Zo na mijn vakantie moet ik weer op mijn gewicht letten en doe daarom aan de lijn. Maar de lijn die voor u van belang is en waar ik op de beurs naar kijk, was de neklijn in het hoofd-schouderpatroon. Dit patroon is in heel veel indices te zien.

De neklijn in de grafiek van de AEX is extreem belangrijk. Nu de koers er doorheen gezakt is, hou ik rekening met een daling naar 350 of lager. En dit terwijl de beleggers er allemaal net zin in begonnen te krijgen.

Naast de grafiek is de opvolging van Ben Bernanke en het schuldenplafond nog steeds een issue. De economische cijfers waren niet zo goed. Maar wat kreeg de schuld van de slechte stemming... inderdaad Syrië.

Eerst stemmen
Waar ik niet zo veel van begrijp is dat Syrië heeft bewezen massavernietigingswapens te hebben en toch wordt er door veel landen getwijfeld of er ingegrepen moet worden. Echter toen Irak alleen al volgens de verhalen massavernietigingswapens had werd dit gebruikt als argument om een oorlog over olie te legaliseren.

Nu hoeven we blijkbaar niet bang te zijn. De groep die het hardste riep in het begin, de Engelsen, ging stemmen en de president verloor de stemming om te mogen ingrijpen. Kerry sprak stoere woorden en ook Obama deed heldhaftig.

Maar Obama gaat ondanks dat hij het niet nodig heeft toestemming aan zijn parlement vragen. Ik zie het als een smoes, want als hij geen toestemming krijgt kan hij zogenaamd met opgeheven hoofd weg lopen met een gegronde reden om niet aan te vallen.

Maar als een regiem brandbommen op scholen met kinderen gooit zouden we toch niet te lang moeten discussiëren. En ons eens aan onze dreigementen houden. Maar volgens mij is Syrië beurstechnisch niet echt van belang.

Ja, de speculanten hebben deze spanningen in het Midden-Oosten gebruikt om de olieprijs omhoog te zetten. Maar de olieprijs is ook weer niet zo extreem. Een hogere olieprijs is slecht voor de economische groei maar een beetje inflatie is welkom.

Wat gebeurt er met de koperprijs als er oorlog is?

Als echt een enorme oorlog verwacht wordt dan zou je ook verwachten dat de koperprijs omhoog gaat, maar koper is juist omlaag gegaan.

Ook goud heeft niet echt een indrukwekende stijging laten zien. Nu moet u goud wel long zitten maar ik zie uiteindelijk maar een beperkte stijging; pakweg richting de 1485 dollar.

De EB-indicator heeft uiteindelijk toch een officieel verkoopsignaal laten zien in de AEX-index. U kunt nu dus de oplevingen gebruiken om short te gaan (lees puts te kopen).

Leuk te melden is dat we vandaag (maandag) ook mini-futures en mini-opties op de AEX hebben.

De Duitse DAX heeft een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator en in de EB-indicator. In de DAX zie ik alleen geen hoofd-schouderpatroon maar dat mag de pret niet drukken.

In de Franse CAC 40 zie ik wel een klein hoofd-schouderpatroon en een verkoopsignaal.

Ook de Eurostoxx 50-grafiek bevestigt het negatieve plaatje. Nu kan het prima als Amerika dicht is bijvoorbeeld even iets herstellen maar de trend is negatief en blijft dat totdat de koers op korte termijn boven de 2820,50 sluit.

De S&P 500 moet nog gaan versnellen omlaag, maar de trend is duidelijk.

En voor de liefhebbers van de klassieke Dow-theorie, we hebben nog steeds verkoopsignalen in de Dow Jones Transport Index.

De Dow Jones zelf is ook nog steeds in een dalende trend. Een slot boven de 15.088 kan hier pas verandering in brengen.

Gewoon speculatie
Goed nieuws is wel dat de rente in de Verenigde Staten weer aan het dalen is. Maar dan lees ik in de NRC van dit weekend over de enorme verliezen (meer dan 100 miljoen) die gemeentes gemaakt hebben met speculatie in renteswaps.

Het product krijgt de schuld en wordt uitgelegd als een renteverzekering, maar je kan het kopen en verkopen en als je het verkoopt ben je als een verzekeringsbedrijf. Je neemt dan risico in plaats van dat je het verzekert.

Ze hebben dus lopen spelen met risico en dat kan natuurlijk heel erg misgaan. Ik noem het dan ook gewoon ordinaire speculatie. En deze mensen werden niet gehuurd om te speculeren.

Sprekend over speculatie op de rente. Ik had al veel eerder winst genomen en zie de trend in de Verenigde Staten nu even draaien. Maar als u denkt dat het een tijdelijk dipje is, moet u weer eens naar de TBT kijken. Persoonlijk doe ik even niks.

Het allerbelangrijkste is nu QE or not QE? De Fed primairy dealers van de Federal Reserve hebben aangeven dat ze per september willen gaan afbouwen. Hier is het onderzoek van de Fed-dealers die dit bevestigen. Maar anderen geven vijf redenen waarom er niet getapered wordt.

Hoe dan ook in de indices hebben we verkoopsignalen, ook de Nasdaq heeft nu weer een sell-signaal gegeven. Soweiso kan het in de opgaande trend met gemak wat lager.

De volatility loopt iets op, maar is nog steeds heel laag. Zeker kijkend naar de vele onzekerheden geloof ik in volatility log-strategieën.

Japan wil de BTW verhogen in twee stappen, op korte termijn wordt hier een definitieve beslissing over genomen. Maar daarmee zal de kunstmatige groei vermoord worden.

Nog steeds een daling in de emerging markets en hoewel ik de niveaus best mooi vind is het beter om nog niet in te stappen.

Ook als ik op lange termijn naar China kijk, is er geen reden om vrolijk te worden. De Twindicator geeft op alle perioden een short.

Nog een laatste voorbeeld, ook Turkije weet nog geen bodem te vinden.

Kortom blijf voorzichtig en bescherm posities. En voor de speculanten onder u, waag een gokje omlaag.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 september 2013 13:12
    quote:

    geobeo schreef op 2 september 2013 10:15:

    Wat is precies de meerwaarde van de twindicator? Als ik naar de China grafiek kijk in dit column voorspelt de indicator vaker fout dan goed?
    De definitie van de twindicator is ook al nergens te vinden. @Cees Smit, misschien eens tijd om dit transparant uit te leggen?!
  2. [verwijderd] 2 september 2013 13:45
    Nounou, mini aex opties en futures, daar worden we niet echt blij van. Lijkt me iets alleen voor armoedzaaiers en klaplopers voor wie een paar honderd euro al veel geld is.

    Bovendien is het geen nieuws, we hebben jaren geleden al kunnen handelen met de (vrij onbekende) AEX Light opties en futures, tot ze in 2009 opeens verdwenen vanwege gebrek aan belangstelling. Dat Euronext nu met precies hetzelfde komt met een nieuwe naam lijkt me een gebrek aan fantasie.

    Wat kunnen ze verder nog verzinnen ? De befaamde top-5 opties uit de tijd van de gulden ?
  3. [verwijderd] 2 september 2013 14:08
    quote:

    geobeo schreef op 2 september 2013 10:15:

    Wat is precies de meerwaarde van de twindicator? Als ik naar de China grafiek kijk in dit column voorspelt de indicator vaker fout dan goed?
    Cees heeft onderstaande een aantal weken geleden verteld toen ik vroeg wat de Twindicator precies inhield. Groetjes

    "De Twindicator is een door Gerard Kaldewaaij en Cees Smit ontwikkeld concept dat signalen geeft voor koop en verkoop op slot basis. Boven de lijn zit je long onder de lijn moet je short. Het concept werkt op basis van een Average True Range (ATR) die gecorrigeerd wordt met de volatility. De exacte imputs is helaas het geheim van de Smit:)"
  4. geobeo 2 september 2013 15:52
    quote:

    vinno777 schreef op 2 september 2013 14:08:

    [...]

    Cees heeft onderstaande een aantal weken geleden verteld toen ik vroeg wat de Twindicator precies inhield. Groetjes

    "De Twindicator is een door Gerard Kaldewaaij en Cees Smit ontwikkeld concept dat signalen geeft voor koop en verkoop op slot basis. Boven de lijn zit je long onder de lijn moet je short. Het concept werkt op basis van een Average True Range (ATR) die gecorrigeerd wordt met de volatility. De exacte imputs is helaas het geheim van de Smit:)"
    Ja dat heb ik ook gelezen toen, maar dat beantwoord niet mijn vraag van wat je eraan hebt als die indicator blijkbaar vaker fout dan juiste signalen geeft? Of interpreteer ik de indicator niet op de juiste manier?
  5. wwilliamss 3 september 2013 02:59
    Die geheimzinnige twindicator met geheim recept kan beter achterwege bliven.
    Als je lang genoeg wacht ,gaat iets omhoog en omlaag, zie bv amazon met een short,(stockpaardje).
    Nu gemixt met allerlei politieke praat,heeft het nog minder zin.
    Wel interessant ,om die grafieken te zien,waarvoor complimenten.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links