Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Emergency markets

Beleggers hebben de wind in de zeilen. In de voorbije jaren bleek iedere dip een uitstekende kans om aandelen op te pikken. Dat lijkt opnieuw het geval met de recente koerszwakte. In de Verenigde Staten is er nu al enkele weken sprake van dalende aandelenkoersen.

Maar telkens als de technische steunniveaus in beeld komen, lijkt de correctie weer op z’n einde te lopen. De stijgende trend blijft zonder meer intact. Al vaker heb ik hier gemeld dat de monetaire ingrepen van de centrale banken een onzichtbare bodem leggen in de aandelenmarkten.

Ik moet er wel bij zeggen dat beleggers zelf ook hun duit in het zakje doen. Telkens wanneer de beurzen enkele procenten inleveren, schieten beleggers massaal in een kramp. Alle sentimentsindicatoren die ik  opvolg laten er geen misverstand over bestaan: het pessimisme is overweldigend.

Vrije val
Neem bijvoorbeeld de AAII-meting (American Association of Individual Investors). Hun sentimentsgraadmeter liet enkele weken terug nog bijna 50% stieren (positieve beleggers) zien. Bij hun jongste meting viel dit  terug tot onder 30%.

Het positieve sentiment zit in een vrije val, terwijl de beren (negatieve beleggers) weer luidop grommen. Welke uitleg ik er telkens weer voor tracht te vinden, ik kom steeds tot dezelfde conclusie: de beurscrash van 2008 heeft diepe wonden geslagen in de geesten van de belegger.

Er zijn blijkbaar nog veel hogere beurskoersen nodig om het vertrouwen te laten terugkeren in de markt.


Bron: Bespoke Invest

Simpele logica
Ik twijfel er dan ook niet aan dat, ondanks de tussentijdse correcties, de aandelenkoersen op termijn verder zullen blijven stijgen. Maar dit impliceert ook dat de meeste beleggers hun kans hebben gemist om aandelen goedkoop op te pikken.

De westerse beurzen noteren immers in vele gevallen al twee keer zo hoog, vanaf de bodem in 2009. En hoe hoger de markten kruipen, des te minder opwaarts potentieel er uiteindelijk rest. Dat is simpele logica.

Slimme beleggers kijken vandaag naar de segmenten in de markt die nog achterop hinken of zelfs in verval zijn geraakt. Een marktsegment dat al enkele jaren de wind van voren heeft, zijn de groeimarkten.

De BRIC's waren ooit de populairste hotspots op de beurs, tegenwoordig zitten ze een hoek waar de klappen vallen:

  • Rusland is de crash van 2008 nooit te boven gekomen.
  • China betaalde in de voorbije jaren het gelag.

Nieuw leiderschap
Dit jaar zijn Brazilië en India aan de beurt om stevig door het stof te gaan. De lokale indices raakten in verval door een giftige cocktail van tegenvallende groei, hoge inflatie, valutacrisissen en een incompetente overheid. Beleggers krijgen een déjà-vu bij dit soort omstandigheden.

De Aziatische valutacrisis van de jaren negentig had vergelijkbare trekjes. Maar toch leven we vandaag in een andere wereld. Ik denk dat de betreffende landen dringend behoefte hebben aan nieuw leiderschap.

In Brazilië implementeert president Rousseff een socialistisch beleid dat steeds meer communistische trekjes krijgt. Een fenomeen waar de hele regio van Zuid-Amerika overigens mee worstelt. Maar de praktijk wijst telkens uit dat dergelijke systemen geen lang leven beschoren zijn.

Emergency markets
In India is de bevolking de stijgende corruptie – oogluikend toegestaan door de regering – stilaan kotsbeu. Door het makke beleid dreigt India het stokje in de estafetterace met China te verliezen. En hier hangt de welvaart van de natie van af.

Ook in India dringen nieuwe verkiezingen zich op, wellicht al eerder dan de geplande stembusgang op 31 mei 2014. Maar ondertussen ontvluchten investeerders de fameuze groeilanden. De paniek slaat toe en de angst voor nog lagere koersen zit er goed in.

Vroeger werd er in de media enkel gesproken over de kansen voor de BRIC-landen, vandaag lezen we enkel nog artikelen over de uitdagingen en bedreigingen. Als de term emerging markets bewust ingewisseld wordt voor emergency markets, dan weet je het wel.

Het kan verkeren, ook in de groeimarkten!


Bron: Stockcharts

Rampscenario
Voor mij biedt dit soort fatalistische insteek altijd kansen, want het impliceert dat de massa niet meer belegt in het BRIC-thema: alle mogelijke ellende zit al in de koersen verrekend.

Want zeg nu eerlijk, een verwachte koers-winstverhouding van 7x en een gemiddelde koers-boekwaarde van minder dan 0,7x zijn waarderingen voor een rampscenario. Ik heb ze sinds de eeuwwisseling in ieder geval niet gezien voor deze groeilanden.

Vanuit contrair opzicht zien de BRIC’s er met de dag beter uit. Ik ben overigens niet de enige contraire belegger die dit zo zien. Ik ben tegenwoordig in goed gezelschap van Jeremy Grantham en Warren Buffett een van de grootste beleggers aller tijden.

Ook Grantham focust vandaag op de groeimarkten en wel om de volgende reden: een reversion to the mean dringt zich op. Dat wil zeggen, de groeimarkten zijn te lang en te ver weggezakt. Hij verwacht dat een terugkeer naar het langetermijngemiddelde in de komende jaren zal plaatsvinden

Ik kreeg de volgende grafiek van hem in bezit: de verwachte jaarrendementen van aandelen in de komende zeven jaar.



Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: GMO Capital Markets

Inhaalbeweging
Volgens Grantham wachten er voor de westerse markten zeven magere jaren, terwijl er zeven vette jaren voor de groeimarkten in het verschiet liggen. Het komt overeen met mijn eerdere gedachtegang dat het opwaarts potentieel voor het westen slinkt, terwijl de inhaalbeweging voor de groeimarkten met de dag groter wordt.

Uiteraard betekent dit niet dat de koersen morgen bodemen en vervolgens rechtsomkeer maken om onafgebroken hogere koersen op te tekenen. Dergelijke perfecte omstandigheden doen zich zelden of nooit voor.

Koopjes
Ik durf zelfs te stellen dat de volatiliteit nog wel even kan aanhouden, maar voor mij heeft het weinig zin om de exacte bodem te timen. Ik vind het belangrijk om te weten dat ik een prijs betaal die in het afgelopen decennium niet eerder zo laag was.

Vroeg of laat komt dan de echte waarde van de groeimarkten weer bovendrijven. Dit proces is momenteel al enigszins in China te zien, waar de brutale verkoopgolf inmiddels plaats heeft gemaakt voor een stabilisatie en een kerende trend.

Vandaag zijn Brazilië en India de koopjes onder de BRIC-landen. Wees contrair en handel ernaar!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 augustus 2013 23:40
    moeilijke man die Heer Pantelis. Nu moeten we weer contrair gaan handelen enfin elke keer weer wat anders, niet echt slim beleggen dus.
    Heeft eigenlijk geen zin hier te reageren daar dhr Slimbeleggen van monologen houd en nooit een reactie zal geven. Jammer jammer en niet slim dus
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links