Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudcrash voorbij?

De zomer van 2013 lijkt in mineur te eindigen voor beleggers in aandelen. Tenminste, voor wie een groot deel van zijn portefeuille heeft geïnvesteerd op de beurzen in de Verenigde Staten. Vveel hebben ze echter niet te klagen met een rendement van meer dan 15% in 2013.

Het lijkt er overigens op dat er momenteel enkel wat kapitaal van Amerika naar Europa verschuift, want de Europese aandelen lijken de zomermaanden op een positieve noot te eindigen.

Prijsgeweld
Al bij al lijkt er dus weinig aan de hand op de aandelenmarkten. Voor het echte prijsgeweld moet u tegenwoordig bij goud zijn. Daar zit de prijs sinds enkele weken immers weer in de lift. Vanaf de bodem onder 1200 dollar per ounce schoot de goudprijs met bijna 200 dollar omhoog.

Een sprong van meer dan 15%, dat zie je niet meer zo vaak. Wat is hier aan de hand?

Op het eerste gezicht lijkt het op een normale tegenreactie op de neergang. De prijs zit immers al ruim twee jaar in een dalende trend, komende van 1920 dollar per ounce in het najaar van 2011. Maar de echte neerwaartse versnelling werd pas in april van dit jaar ingezet: een correctie van 1550 tot 1180 dollar in amper drie maanden!

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

Verkoopadviezen
In de voorbije jaren kwamen er tientallen oorzaken voor deze daling: overaanbod, dalende vraag, technisch verhitte situatie. Maar de echte oorzaak voor de versnelling van de daling waren de massale verkoopadviezen door Amerikaanse zakenbanken, met op kop Goldman Sachs.

Niet toevallig kwam de bruuske daling van de goudprijs ook weer tot stilstand toen diezelfde bank eind juni haar verkoopadvies weer introk. Het geeft nogmaals aan dat de toonaangevende financiële spelers niet zijn uitgespeeld in de markten, ondanks hun verzwakte positie.

Met de opleving van de goudprijs hoor ik ook steeds meer redenen voor de stijging:

  • hernieuwende vraag
  • slinkend aanbod
  • technische uitbraak

Ik twijfel er niet aan dat er uiteindelijk ook tientallen verklaringen zullen zijn voor de hogere goudprijs. Maar dat zegt nog niets over de feitelijke situatie in de goudmarkt. Kan goud nu structureel hoger, of moeten we ons opmaken voor de volgende rit naar beneden?

Uitzonderlijke situatie
Voor een antwoord op die vraag moet ik me buiten de platgetreden paden begeven. Ik moet op zoek naar de uitzonderlijke elementen. En een ongebruikelijke situatie doet zich vandaag voor op de futuresmarkt voor goud.

Daar zien we dat de futurescurve voor de goudprijs al enkele weken in backwardation zit. Dat betekent dat de goudcontracten voor onmiddellijke levering duurder zijn dan de goudcontracten voor levering in de toekomst, bijvoorbeeld op het einde van 2013.

Dit wijst in de meeste gevallen op een urgente vraag naar goud. De acute vraag naar goud wordt overigens bevestigd door de wijziging van de voorraden van de futuresmarkten. De goudvoorraad bij de Comex, de Amerikaanse futurebeurs, slinkt zienderogen.

Mega-daling
De totale voorraad zakte in 2013 terug van 11 miljoen ounces in januari tot 7 miljoen ounces in augustus. En dan hebben we het over de geregistreerde en de verwachte voorraden.

Als ik enkel de geregistreerde voorraden in rekening breng, die meteen beschikbaar zijn voor onmiddellijke levering, dan daalde de voorraad van 3 miljoen ounces in het begin van dit jaar tot amper 800.000 ounces goud. Een alarmerende daling!

Niet enkel in de Verenigde Staten zijn er opmerkelijke ontwikkelingen aan de gang in de goudmarkt. Ook in Londen doen zich enkele extreme zaken voor. Daar zijn de leentarieven (lease rates) voor goud al enkele weken negatief.

Dat wil zeggen, wie goud uitleent, krijgt daar geen vergoeding meer voor, maar moet betalen! Een uitzonderlijke situatie die zich in dit decennium slechts tweemaal heeft voorgedaan, namelijk bij de absolute prijsbodems in 2001 en 2008, zoals u kunt zien op de grafiek van McClellan Research.

Leentarieven goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog hoger
Het zijn precies zulke uitzonderlijke ontwikkelingen in de goudmarkt die het einde van de daling kenmerken. Maar zegt uw gevoel niet dat goud nog eens lager moet? Want dit is waar de massa momenteel op is ingesteld als gevolg van de langdurige neerwaartse prijstrend.

Het is echter altijd beter om contra-intuïtief te handelen. Want rationeel zijn er steeds minder argumenten voor een lagere goudprijs. De huidige prijs benadert de productiekosten.

Ik heb een sterk vermoeden dat het dieptepunt van juni 2013 de bodem van het jaar gaat worden. Wie toen met mij heeft meegedaan bij het bodemvissen in goudmijnen, zal het zich vandaag niet beklagen.

Ik denk dat  de goudprijs in de komende maanden nog hoger kan. Maar de rit omhoog zal niet zonder horten en stoten verlopen. Dit is echter nooit het geval geweest bij een fundamenteel herstel op de beurs. Geef daarom de voorkeur aan de kwalitatieve goudmijnaandelen binnen het complex.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 augustus 2013 12:25
    Zilver doet het beter. Zie de goud-zilver ratio dalen. Hij stond tegen 67 dat was hoog voor de afgelopen jaren. Nu al terug naar 59.
    In 2011 dipte die naar 32 en schoot alleen maar op door tussenkomst van "toezichthouders" die veelvoudige margin hikes in luttele dagen (tijdens een lang weekend) doorvoerden, die effectief de zilver longs de nek om draaiden. Ik was er 1 die totaal nat ging toen.
  2. [verwijderd] 20 augustus 2013 12:31
    Dat omkeren kan alleen tijdelijk zijn. China en India kopen samen al heel de wereldproductie op. De rest van de wereld blijft goud kopen en consumeren, maar recycling valt door de lage prijs. Inkoopwinkeltjes sluiten. Kluizen van centrale en bullion banken raken leeg. Comex, raakt leeg.
    Goud- en zilvermijnen maken verlies of spelen quitte bij huidige prijzen. De steeds armere erts en oplopende diesel- en chemicaliënkosten doen hun werk. In zuid-Afrika betalen ze mijnwerkenrs amer $2 per dag, maar ze kunnen geen winst meer maken, productie loopt hard terug.
    China is nu de grootste producent, maar hoe veel ze uit de grond halen is niet duidelijk. Ze halen het tegen elke prijs naar boven. Bij $1600 zullen ze ook nog op de markt kopen, dus waarom niet voor $1600 zelf produceren zo veel je kunt? Ze lopen een inhaalrace, zijn er te laat bij, maar hebben de race niet opgegeven. Vs en UK sturen zo veel mogelijk goud naar de markt om de prijs te drukken, maar ze zijn de grip op de markt aan het verliezen, hun aanbod dat de prijzen drukte heeft de vraag verveelvoudigt.
    India is genoodzaakt goudtransacties te verbieden, anders zouden bedrijven en particulieren meer importeren dan hun westerse baasjes zouden kunnen toelaten. Het is goud in de ban doen, of oorlog uitlokken, voor je het weet beschuldigen ze je ervan een evvil nuke program te hebben, en dan weet je wel hoe dat af loopt...
  3. [verwijderd] 20 augustus 2013 12:50
    Wat is er aan de hand ? Er was geen goud crash! Allemaal lul en propaganda verhalen. Goud verkopen zijn enorm, voorraden verdampen en de prijs crasht 40% ? Dat is lulkoek en manipulatie. En de Chinezen maar lachen. Alles wat goud omhoog deed gaan is nog steeds van kracht, zelfs toegenomen.
  4. [verwijderd] 20 augustus 2013 13:14
    wie wat wil zeggen over de, toekomstige, prijsontwikkeling van goud, zal expert moeten zijn op het gebied van de centrale banken, en in het verlengde, de vriendjes van de centrale banken...de grootbanken.

    wie iets denkt te kunnen zeggen over de 'reële' danwel intrinsieke waarde van goud: succes
  5. [verwijderd] 20 augustus 2013 13:31
    Ik denk dat het belangrijk is om de rentes op Amerikaanse obligaties in de gaten te houden. 10 Y momenteel op 2.89 een record sinds 2011. De bereidwilligheid van de Onfederale Fed om deze blijven kopen omdat de rest (BRIC) er niets van moet hebben.

    Verder is belangrijk om te kijken of China al dan niet haar munt wilt verstevigen met een goudstandaard. Het zou de hevige goudaankopen kunnen verklaren van de afgelopen mnd en jaren.
    Al deze variabelen kunnen gunstig zijn voor de koersprijs van goud en nadelig zijn voor de dollar.
    Een bijkomend voordeel is dat goud en/of zilver soeverein is/zijn. Geen wisselkantoor nodig van hier tot in de woestijn tot in de bergen en verder.
  6. [verwijderd] 20 augustus 2013 22:59
    Het westen is met al zijn financiele en beleggings adviseurs en economen straks de grote verliezer.

    Het oosten ligt helemaal dubbel van de geweldige aanbieding die door westerse speculanten veroorzaakt is.
    Let wel, zij kopen alleen fysiek edelmetaal en willen niets te maken hebben met I-O-U en papier goud.

    Wie is de slimste? De groep die - wel - onthouden heeft wat er telkens weer voordoet in onze geschiedenis.
  7. [verwijderd] 22 augustus 2013 10:43
    quote:

    Skater schreef op 20 augustus 2013 12:31:

    (...)
    Goud- en zilvermijnen maken verlies of spelen quitte bij huidige prijzen.
    (...)
    Er zijn junior en mid tier producerende mijnen die een goudprijs tot wel zo laag als 1000 dollar winstgevend kunnen maken, door enorm lage cash costs en een heel scherpe focus op de andere elementen. Neem bijvoorbeeld Sacre Coeur Minerals in Guyana en Alacer Gold in Turkije. Ook Luna Gold in Brazilië is bekend om de lage kosten.

    Aangetekend dat Alacer haar duurder producerende Australische mijnen hoopt te verkopen om op Turkije te kunnen focussen. Maar ik denk dat er wel Chinese interesse voor die mijnen is.

    Goud zal door de 1400 gaan en juniors zullen het hardst profiteren. Hun beurswaarde is historisch laag. Makkelijk profiteren via ticker GDXJ.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links