Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stabiele vermogensgroei

Er zijn veel beleggers die een beetje moe zijn geworden van de volatiliteit op de financiële markten. Hoge pieken, maar ook diepe dalen, die in de waardeontwikkeling van de beleggingsportefeuilles van menig belegger terug zijn te zien.

Ik kan me die vermoeidheid van beleggers wel enigszins voorstellen. Het is een soort achtbaan geweest op de aandelenmarkten de laatste jaren. Toch is het mogelijk om die pieken en dalen binnen de portefeuille te dempen.

Dan is het zaak om eens naar de spreiding en de correlatie van de verschillende bestanddelen van de beleggingsportefeuille te kijken. Want bij spreiding plus een multi-asset aanpak van de beleggingsportefeuille kan de waardeontwikkeling rustiger verlopen.

Dat is niet het ei van Columbus, maar voor beleggers die wat rustiger willen beleggen, is het wel een prettig handvat.

Aandelendeel
Een simpel voorbeeld: kijk binnen het aandelengedeelte eens kritisch naar de sectoren waarin belegd wordt. Spreiding kan bijvoorbeeld worden bereikt door niet alleen in cyclische waarden te beleggen, maar deels in cyclische en deels in voedingsaandelen.

Cyclische aandelen reageren vooral op de economische cycli, maar voedingswaarden hebben daar al veel minder last van. Het is slechts een beginnetje, maar het helpt toch al een beetje bij het afvlakken van de toppen en de dalen bij de waardeontwikkeling van de beleggingsportefeuille.

Ook kunt u binnen het aandelengedeelte bijvoorbeeld eens denken over het opnemen van beleggingen uit frontier markets. Dat zijn de snelst groeiende economieën in opkomende markten, waarvan bovendien het voordeel is dat ze veel minder gecorreleerd zijn met de ontwikkelde westerse markten.

Met andere woorden, het is heel goed mogelijk dat er flinke economische groei in een frontier market optreedt, terwijl de westerse wereld in een recessie verkeert.

Obligatiedeel
Hetzelfde geldt voor het obligatiegedeelte van uw beleggingsportefeuille. Obligaties uit opkomende markten – die bovendien nu een flink hoger effectief rendement geven dan die uit ontwikkelde markten – hebben tegenwoordig nogal eens een hogere waardering van ratingbureaus dan obligaties uit landen als bijvoorbeeld Italië en Spanje.

Ze zorgen bovendien voor spreiding binnen het obligatiegedeelte van de portefeuille. En de zogeheten MKB-obligaties uit met name Duitsland bieden vaak een coupon van rond de 6%, waardoor ze minder scherp op rentebewegingen reageren dan staatsobligaties uit Nederland en Duitsland. Ook weer: een stukje spreiding. De zogeheten absolute return-fondsen van aanbieders als Schroder en Nomura trachten onder alle marktomstandigheden een positief rendement te behalen. Daarmee komt een geheel nieuwe beleggingscategorie aan bod, wat decorrelatie (een technisch ingewikkeld begrip overigens) oplevert binnen de beleggingsportefeuille. En ik wijs beleggers er ook op dat de koersontwikkeling van grondstoffen vaak weer anders is dan die van andere beleggingsassets, weer een stukje decorrelatie.

Stapje voor stapje
Zo kunt u, stapje voor stapje, uw portefeuille meer gespreid en minder correlerend inrichten. Het is geen tovermiddel, maar u kunt er wel op rekenen dat als u een goede spreiding binnen de portefeuille aanbrengt en daarnaast zorgt voor een multi-asset aanpak, met zoveel mogelijk decorrelerende assets, de waardeontwikkeling door de jaren heen een rustiger verloop te zien zal geven. En dan slaapt u toch een stuk rustiger.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juli 2013 14:04
    Aardige analyse Martijn! Vooral de opening van jouw column, waarin jij begrip toont voor de 'vermoeidheid van beleggers', en terloops terugblikt op die achtbaan die de aandelenmarkten de laatste jaren immers is geweest...

    Die dualistische spagaat waarborgt risico’s en rendementen bij zowel aandelen als obligaties. Fred van Raaij blijft voor mij persoonlijk een van de meest visionaire wetenschappers die ons land (c.q. Europa) heeft voortgebracht.

    In zijn oratie 'Economische Psychologie van de 21e eeuw' sprak Fred al op 24 nov 2000 over 'Illusion of Control, Overconfidence en Decentering'. Dit was glashelder en ronduit verpletterend overtuigend beschreven.

    Het (Europese) vertaalbureau van onze doorgaans grondig en optimaal geïnformeerde beleggingsspecialisten heeft vanaf 2007 eindelijk tóch begrepen hoe men dit het allerbest zou kunnen interpreteren. Wat dat zal gaan betekenen voor onze praktijk bij de dagelijkse risico- en de rendementsanalyses van banken-, verzekeraars en overige - al of niet Institutionele - beleggers.

    Pensioenfondsen mogen zich gaandeweg afvragen of men ook Democratisch zou kunnen beleggen in het belang van alle gepensioneerden en/of hun eigen nazaten? Wat dát betreft getuigt ook dat ‘Eén Generatie Denken! met Danny Mekic en Herman Wijffels’van visionair vermogen. Het is een Must See voor elke beleggingsspecialist of politicus. Het zomerreces van onze eigen polderpolitici kan zowel nuttig als aangenaam worden ingekleurd... www.youtube.com/watch?v=uaVekOgBRf0
  2. Bergen 11 juli 2013 00:29
    Waarom staat er "bovendien" bij het voordeel vd frontier markets mbt de lage correlatie met de westerse markten? Dat is toch slechts het enige voordeel vd frontier markets? Op zich zijn deze meestal veel volatieler dan westerse markten, en dat wil je nu net voorkomen.
    Als 'decorrelatie' een technisch ingewikkeld begrip is (ik weet niet waarom overigens), waarom legt u dat dan niet even uit?
  3. Chicken_Skin_Music 11 juli 2013 06:12
    quote:

    bergen333 schreef op 11 juli 2013 00:29:

    Waarom staat er "bovendien" bij het voordeel vd frontier markets mbt de lage correlatie met de westerse markten? Dat is toch slechts het enige voordeel vd frontier markets?
    Nee, ze leveren gemiddeld genomen en op lange termijn ook een hoger rendement. Ik neem aan dat de auteur daar (indirect) op doelt wanneer hij het over snelstgroeiende economieën heeft.

    Een asset class kan fantastische decorrelatie bieden, als het geen rendement oplevert schiet je er weinig mee op. Anders zou een ouwe sok het enige decorrelatie middel zijn die je ooit nodig gaat hebben.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links