Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De belegging van de toekomst

De belegging van de toekomst

Alle aandacht die aan crowdfunding wordt besteed, staat nog niet in verhouding met de geïnvesteerde gelden daarin. Vorig jaar circa 120 miljoen euro; dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat.

Echter iedereen is het er wel over eens dat bepaalde vormen van crowdfunding een grote toekomst tegemoet gaan. Met name de exponentiële groei van crowdlending, het uitlenen van geld aan MKB-ondernemingen toont dit aan.

Crowdlending wordt steeds meer gezien als een aanvulling op de beleggingsportefeuille. In de Verenigde Staten is beleggen in crowdlending al heel gewoon, zowel door professionele partijen als door particulieren beleggers.

Beperk het risico

De belangrijkste reden hiervoor is de vooraf afgesproken hoge rente, die veelal per maand uitgekeerd wordt. Dit is ook direct de keerzijde: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Verstandig is het dan ook om dit risico zoveel mogelijk te beperken.

Dit kan door alleen te beleggen in zorgvuldig gescreende leningen. Het is essentieel dat de kredietanalyse en zeker ook de monitoring gedurende de looptijd van de lening professioneel uitgevoerd wordt. Bekijk daarom goed hoe uw platform dit geregeld heeft en baseer uw keuze op volledige informatie.

Een andere belangrijke voorwaarde om crowdlending als een serieuze beleggingsoplossing te zien en daadwerkelijk toe te voegen aan uw beleggingsportefeuille is spreiding.

Het is verstandig om niet meer dan 10% van uw belegbaar inkomen in crowdlending te investeren en uw investeringen over verschillende leningen te spreiden.

De toekomst

Samenvattend: over een paar jaar zal crowdlending in de meeste beleggingsportefeuilles een plek hebben verworven, hierbij moet u een aantal zaken niet uit het oog verliezen:

  • Beleg enkel in professioneel gescreende leningen.
  • Baseer uw keuze op volledige informatie; uw platform moet dit verschaffen.
  • Spreid uw belegging over verschillende leningen.
  • Beleg maximaal 10% van uw portefeuille in crowdlending.

Alleen op deze manier zal crowdlending de belegging van de toekomst zijn.

Meer Beleggingsideeën van Voordegroei

Dit artikel is geschreven door Bart Vemer.


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links