Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De robottrend versneld

Beleggingstrend: Robotica
robotica
8,30% *

Nu vrijwel precies 95 jaar geleden werd het begrip robot geïntroduceerd, in een Tsjechisch toneelstuk van Karel Capek. Het woord is afgeleid van het Tsjechische woord robota, dat werk betekent. En werken kunnen ze, de huidige generatie robots.

Zo zal volgens de International Robot Federation (IRF) het aantal industriële werkrobots in China tussen nu en 2017 verdubbelen: van 200.000 naar 400.000. En dat is nog maar het begin, stelt de IRF.

Met 30 industriële robots per 10.000 inwoners ligt de robotdichtheid in China vandaag zéér laag, maar het land is bezig met een enorme inhaalslag. De grote robotmakers, zoals het Duitse KUKA (dat de afgelopen twaalf maanden een koerswinst van 86% boekte), wrijven zich alvast in de handen.

+300% in 2020

Robots worden op steeds meer terreinen ingezet. De roboticatrend zal daarmee alleen maar aan kracht gaan winnen. Adviesbureau Deloitte gaat ervan uit de roboticasector in 2020 een omvang zal hebben van 100 miljard dollar, nu is de omvang ongeveer 25 miljard dollar. Een enorme stijging dus van 300%!

Momenteel is de auto-industrie de belangrijkste afnemer van robots. In Japan is al één op de zes arbeiders in een autofabriek vervangen door een robot. In andere landen is die verhouding nog lager. Daar liggen dus duidelijk groeimogelijkheden. Ook andere industrieën lenen zich goed voor robotisering.

YuMI

Zo was robot YuMi van het Zwitserse concern ABB een van de sterren op de Hannover Messe in april dit jaar. YuMi is volgens ABB-CEO Spiesshofer het fijngevoelige type. De robot is zelfsturend en makkelijk in staat tot precisie-arbeid, zoals omgang met:

  • delicate en nauwkeurige onderdelen van een mechanische polshorloge
  • componenten die worden gebruikt in mobiele telefoons, tablets en pc’s

Verder is de robot flexibel, veilig en compact. De robot kan goed met mensen samenwerken, vandaar de naam: YuMi (you and me).

De interesse in de nieuwe wendbare robot is ook groot bij Europese en Amerikaanse ondernemers, omdat de inzet van dit soort geavanceerde industrierobots een sprong kan betekenen bij het terugwinnen van werk uit lagelonenlanden zoals China.

Sterke prestaties op beurs

Veel robotica-aandelen presteren sterk op de beurs. Interessant is bijvoorbeeld het Japanse Keyence, een onderneming die onder meer sensorproducten maakt die bij industriële productie worden ingezet. Het aandeel steeg de afgelopen twaalf maanden 51%.

Het Duitse Krones, dat machines en systemen ontwikkelt voor het productie-, afvul- en verpakkingsproces van dranken en andere vloeibare producten, steeg in die periode 48%.

Robotica-aandelen komen bij steeds meer beleggers op de radar. Wilt u inspelen op deze trend, dan kunt u natuurlijk een paar aandelen selecteren. Verstandiger is echter om breed te spreiden. En dat kan bij Trend Invest in een selectie van achttien toonaangevende robotica-aandelen.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links